Haberler

Dedaş'tan Kaçak Elektrik Açıklaması

Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde, tarımsal sulamanın da etkisiyle kaçak elektrik kullanımı yüzde 90 seviyesine ulaştı.

Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde, tarımsal sulamanın da etkisiyle kaçak elektrik kullanımı yüzde 90 seviyesine ulaştı. Yaşanan bu durum üzerine Dicle Elektrik'ten yapılan açıklamada, kaçak elektrik kullanımı nedeniyle ortaya çıkan sorunun sadece bir şirketin meselesi olmadığı, bunun bütün Türkiye'nin ortak meselesi olduğuna vurgu yapıldı. Uzmanlar ise, sorunun çözümü için sivil toplum ve kamu desteğinin önemini vurguladı.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Yöneticisi ve Şirket Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, şirketin, özelleşme sonrasında hizmet verdiği Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman'daki müşterilerine kaliteli ve kesintisiz enerji sunmak için çalıştığını söyledi. Dicle Elektrik'in, kamudan satın aldığı elektrik bedelini günlük ve peşin olarak ödediğinin altını çizen Üstün, kaçak elektrik kullanımı nedeniyle satın aldıkları bu elektriğin ancak dörtte birini tahsil edebildiklerini ifade etti. Ticari olarak bunun sürdürülebilirliğinin olmadığını da kaydeden Mehmet Gökay Üstün, bunun, ancak şirketin yaptığı fedakarlıkla gerçekleştiğini dile getirdi.

"KIRSALDA KAÇAK KULLANIM YÜZDE 90"

Tarımsal sulamanın da etkisiyle il merkezleri dışında kaçak elektrik kullanım oranının yüzde 90 seviyesine ulaştığını ve bunun da sektörel anlamda en büyük sorunu oluşturduğunu vurgulayan Üstün, şöyle devam etti:

"Tüm bunlara rağmen müşterilerimizin geçmiş dönem borçları ile ilgili kampanyalar başta olmak üzere, birçok kampanya ile sunduğumuz fırsatları yenilemeye bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de devam etmeyi planlıyoruz. Ancak bölgede son günlerde yaşanan gelişmeler sonrasında, bazı yanlış bilgilendirme ve dezenformasyonu ortadan kaldırmak adına gelinen noktayı kamuoyu ile paylaşmamız gerektiğine inanıyorum. Şöyle ki bölge genelinde kayıp kaçak oranı yüzde 75'ler düzeyindedir. Özelleştirmeden bu kurumu alırken bize daha düşük kayıp kaçak oranı belirtildi. Şirketi aldığımızda çalışmaya başladığımızda gerçek rakamları tespit ettik. Bu durum şirketimize zarar vermiştir.İl merkezlerini ve kamu kurumlarını çıkardığımızda bu oran, yüzde 90'lara ulaşmaktadır. Bu durumun sürdürülmesi son derece zordur."

"GİDEN, TÜRKİYE'NİN PARASI"

Ortada 30 yıllık bir alışkanlığın söz konusu olduğunu ve kısa vadede sonuç almanın zor olduğunun farkında olduklarını aktaran Üstün, "Kamu döneminde kaçakla mücadele yapılmıyordu. Öyle bir noktaya gelmişti ki şirket, teminat mektubu alamıyordu. Yıllık 4 milyar liralık bir kaçak kullanımdan söz ediyoruz. Kayıp kaçak dışında kamu, 2012'de 780 milyon lira, 2011'de 1,5 milyar lir zarar açıklamış. Bu Türkiye'nin parasıdır, hepimizin parasıdır" diye konuştu.

"BİZ PARAYI PEŞİN ÖDÜYORUZ"

DEDAŞ olarak tarımsal sulama da dahil bütün abonelere elektriği sürekli ve kaliteli bir şekilde verebilmek için, vatandaşların kullandıkları elektriğin bedelini ödemeleri gerektiğinin altını çizen Üstün, "Biz de tahsil ettiğimiz bedelle, her gün Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'nden (PMUM) aldığımız elektriğin ücretini 24 saat içerisinde peşin olarak ödüyoruz. Tüketilen elektriğin ücretinin ödenmemesi halinde elektrik kesintileri kaçınılmaz olacaktır" şeklinde konuştu.

"ŞİRKET OLARAK KALICIYIZ"

Üstün, şirket olarak bütün planlarını kalıcı şekilde bölgede faaliyet göstermek üzere yaptıklarını kaydederek, "Bilindiği üzere, kaçak kullanılan elektriğin bedelinin önemli bir bölümü ülke genelinde vatandaşlarımızın faturalarına yansıtılmaktadır. Diğer bölümü de şirket tarafından ödenmektedir. Şirket bu anlamda ciddi fedakarlıklar yapmıştır ve halen de yapmaktadır. Bilindiği gibi Türkiye genelinde elektrik fiyatları, kamu otoritesi tarafından belirlenmektedir ve bu oran sabittir. DEDAŞ Türkiye'nin her bölgesinde olduğu gibi EPDK tarafından belirlenen enerji fiyatları üzerinden faturalandırma yapmaktadır. Belirlenen bu fiyat üzerinden DEDAŞ tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan müşterilerine yüzde 75 indirim kampanyası yapmıştır. Bütün ülke genelinde çiftçiler kullandıkları elektrik bedelinin tamamını öderken sadece DEDAŞ'ta yüzde 75 indirim gerçekleşmiştir. Buna rağmen vatandaşın talebi üzerine biz yeni bir fedakarlık yaparak, konuyla ilgili siyasetçilerin taleplerini dikkate aldık ve kampanyanın süresini uzattık, ödemeleri daha da avantajlı hale getirdik" ifadelerini kullandı.

"BU BÖYLE GİTMEYECEK"

Üstün, kaçak elektrik kullanımı ile sürekli mücadele ve uzun vadeli çözümler konusunda kararlı olduklarını dile getirerek, "Bu böyle gitmeyecek. Türkiye'nin her köşesinde olduğu gibi Dicle Elektrik aboneleri de, kullandığı elektriğin parasını ödemek zorunda. Kaçakla mücadelede ne zaman başarılı olsak toplumsal olaylar ortaya çıkıyor. Binalarımız yakılıyor, çalışanlarımız darp ediliyor. Ama biz mücadeleye devam edeceğiz. Sonuçta Türkiye kazanacak. Bu süreçte sivil toplum ve kamu desteğine ihtiyacımız var" dedi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dicle Elektrik Dağıtım Mehmet Gökay Diyarbakır Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title