Haberler

CHP Manisa Milletvekili Özel'den Ziraat Odasına Ziyaret

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Ziraat Odasını ziyaret etti.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Ziraat Odasını ziyaret etti.

Özel, CHP'nin Yunus Emre Belediye Başkan Adayı Ali Arslan ve Şehzadeler Belediye Başkan Adayı Semih Balaban ile birlikte Manisa Ziraat Odası'nı ziyaret ederek, oda başkanı Nuri Sorman ve meclis üyeleriyle bir araya geldi.

Ziyarette, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) uygulamasını değerlendiren Özel, TARSİM'in doğru bir uygulama olmasına karşın çiftçinin büyük bir kandırmacayla karşı karşıya olunduğunu ileri sürdü.

TARSİM'in daha ulaşılabilir olması gerektiğini ifade eden Özel, şu görüşleri dile getirdi:

"Devletin desteklemelerinin bu kadar düşük olduğu yerde, TARSİM'i, evrak açısından zorunlu hale getirip ücret açısından sembolik boyuta çekmek lazım. TARSİM poliçesi 4,5 liraydı; 9 liraya çıkardılar, yüzde 50'sine de devlet katkısı dediler. Eskiden TARSİM yaptıramayanın, devlet katkısı var diye kolay yaptırabileceğini düşünmek gerçekten çiftçinin zekasını hafife almak demek. TARSİM 4,5 lirayken yüzde 50 devlet katkısı getirirsen teşvik anlamına gelir. Önce poliçeyi 9 liraya çıkar, sonra 'yarısını devlet ödeyecek' demekle olmaz. TARSİM, yine parayı kazanıyor ama vatandaşın cebinden aynı para çıkıyor. Sonra afetlerde ciddi sıkıntılar çıkıyor."

İran üzümünün Türk üzümü olarak ihraç edildiği iddiaları

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ise İran üzümünün, Türk üzümü olarak paketlendiği iddalarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, yörenin en önemli tarımsal ürünü olan Sultaniye üzümünün, serbest bölgedeki gümrük anlayışı nedeniyle ihracatçılar tarafından alaşağı edilmeye çalışıldığını savundu.

Buna izin vermeyeceklerini ifade eden Sorman, şunları kaydetti:

"Buna muvaffak olamazlar. Geçmiş yıllarda da bu gibi hareketler yaşanmasına rağmen bunlar üretimi etkileyecek fonksiyonlar olmaz ama dünya çapında özellikle ilimizde üretilen çekirdeksiz Sultaniye kuru üzümün marka değerini aşağıya düşürecek hareketlerdir. Bunlardan herkesin kaçınması gerekmektedir. Bunun zararı, sadece çiftçiye değil, ülke ekonomisine ve dış ticaret açığına kadar yansıyacak pozisyonları doğuracak olaylardır. Bunun için ülke ekonomisinin de ürünü olan bu tarımsal ürünlere hepimizin sahip çıkması gerekiyor." - Manisa

Kaynak: AA / Yerel

Tarım Sigortaları Havuzu Nuri Sorman Recep Özel Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title