Haberler

Çevrecilerden HES'lere İtiraz

Güncelleme:

Bakanlığın 6 ilde hazırladığı çevre düzeni planına çevrecilerden itiraz

Çevre ve Orman Bakanlığı'nca Doğu Karadeniz'de hidroelektri santrallerin yapımının planlandığı 6 ille ilgili hazırlanan, 'Çevre Düzeni Planıö, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca bir haftalık itiraz süresi ile askıya çıkarıldı. Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) üyeleri, mahkemelerin hidroelektrik santrallerle ilgili verdiği yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarını etkisizleştirdiğini öne sürdükleri plana tepki gösterdi, itirazlara başladı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sayıları 700'ü ulaşan hidroelektrik santralinin yapımının planlandığı Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu illerindeki vadilerde 'Çevre Düzeni Planıö adı altında bir çalışma gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme ve Planlama Genel Müdürlüğü'nce onaylanan plan, 6 ilde bir haftalık itiraz süresi ile askıya çıkarıldı. Derelerin Kardeşliği Platformu üyeleri de, mahkemelerin hidroelektrik santrallerle ilgili verdiği yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarını etkisizleştirdiği öne sürdükleri plana itiraz etmeye başladı. Rize'de HES tehdidi altındaki İkizdere, Salarha, Fındıklı ve Senoz Vadileri'nin DEKAP üyesi temsilcileri, Rize Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne yazılı dilekçe ile başvurarak plana itiraz etti.

'PLAN, MAHKEME KARARLARINI ETKİSİZLEŞTİRİYORö

DEKAP üyesi İsmet Ekşi, planın yeterli ve yönetmenlikte tanımlanmış biçimiyle ayrıntıya sahip olmadığını belirterek, havzaların toplumsal ve ekolojik değerlerinin yeterli düzeyde incelenmediği, ulusal ve uluslararası mevzuatla koruma altındaki türlerin araştırılmadığı, bu türlere ilişkin alt ölçek planlarının ise yol gösterecek yeterlilikte olmadığını savundu. Su havzalarının ve havzalarda yer alan ekosistemlerin yerel özelliklerinin daha teferruatlı araştırılması gerektiğini vurgulayan Ekşi, şöyle konuştu:

'Plan kararları kendi içinde çelişkiler taşımanın yanı sıra mahkemelerce karara bağlanmış veya mahkemesi devam eden konularda mahkeme karlarını da etkisizleştiren ve by-pass eden kararlar getirilmiştir. Plan çoğu mahkemece reddedilmiş veya mahkeme aşamasında olan HES projesini meşrulaştırmaktadır. Bu haliyle hem kendi içinde çelişkili kararlar verilmiş ve uygulama sürecini sakatlamış, hem de bölge planında açıkça desteklenecek yenilenebilir enerji kaynakları olarak rüzgar, güneş, biyoyakıt sayıldığı halde bölge planına aykırı karar alınmıştır. Aynı zamanda mahkemelerce gayri hukukiliği tespit edilmiş uygulamaları da sırf EPDK lisansını yeterli görerek adeta hukukileştirmekte ve mahkeme kararlarının arkasından dolanmaktadır. Bu nedenle planını bölge planıyla, kendisiyle, mahkeme kararlarıyla ve bölgenin ekolojik değerleri ile barışık biçimde değiştirilmesi gerekiyor. ö

İNEĞİNİ SATTIĞI YETMEDİ, PLAN İÇİN DE PARA İSTEDİLER

Sattığı ineğin parası ile HES'lere karşı açtığı davanın bilirkişi ücretini ödeyen ve sonunda davayı kazanan Kazım Delal? de, Bakanlığın hazırladığı plana itiraz dilekçesi verdi, Yetkililerin plan vermek için kendisinden 400 TL. istediğini belirten Delal, ' Bakanlık yetkilileri benim yaşadığım Salarha vadisi ile ilgili bazı çevre planlamaları yapmış. Ne planlaması yapmışsın' Buranın planlamasını ben yaparım. Buranın vatandaşı benim. Sen masa başında planlama yapmışsın. Planı bana vermediler. Yönetmenlik gereği 400 lira vermemi istediler. Benim ikinci bir ineğim yok ki satıp planı alayım. Sen benim hakkımda bir ferman hazırlamışsın. Bu fermanı bileceğim ve ona göre kendimi savunacağım. Artık yeter. Vadilerimizden elinizi çekinö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title