Haberler

Çaycuma'da Çekirge'ye Karşı İlaçlama Çalışması Başladı

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, ilçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile köylüler tarafından çekirge’ye karşı ilaçlama yapıldı.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, ilçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile köylüler tarafından çekirge'ye karşı ilaçlama yapıldı.

Çaycuma İlçe gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yapılan açıklama'da; "Çaycuma ilçesinde, çekirge ile mücadele amacıyla mayıs ayının son haftası ile haziran ayında birinci ve ikinci dönem nimfleri için 12 köyde mücadele yapıldı. Saha çalışmalarında gözlemlenen 3. dönem nimfleri için mücadeleye devam edildi. Son yıllarda büyük zarar oluşturan İtalyan çekirgesi ilçede çiftçilerin üretim verimini düşürmektedir. Büyük zarar oluşturan çekirge popülasyonu her geçen yıl önlem alınmasına rağmen, ekim alanlarının azalması nedeniyle söz konusu köylerde artmıştır. İtalyan çekirgesi koloniler halinde hareket etmekte ve yeşil aksamlı bitkilere zarar vermektedir. Özellikle sıcaklık yükselmesiyle Mart -Nisan ayları gibi pupalarından çıkmaktadırlar. Ağustos -Eylül ayları gibi pupalarını bırakarak hayatlarını sonlandırmaktadır. En büyük mücadele yöntemi arazilerin sürülerek işlenmesi yöntemidir. Bunun yanı sıra zirai ilaçlarla da mücadelesi mümkündür. 1. nimf evresinde ilaçla mücadele hızlı bir şekilde mümkündür. Bu mücadele yöntemleri Aliköy, Burunkaya, Güzelyurt, Dereli, Kadıoğlu, Kalafatlı, Karamusa, Yolgeçen, Esenlik, Yeniköy, Torlaklar, Taşcılı köylerinde anlatılmıştır. Çaycuma ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca, köylerdeki çiftçilerimiz uyarılmış, gerekli bilgilendirme ve gerekli mücadeleler yapılmıştır. Ancak Mayıs-Haziran aylarının uzun süre yağışlı geçmesi ve hava şartlarından dolayı yeni açılan yumurtalardan geç çıkan 3. dönem nimflerine karşı mücadele çalışmalarına devam edilmektedir. Özellikle kimyasal ilaçlama yönteminden ziyade çekirge ile en iyi mücadele yöntemi kültürel mücadeledir. Bu nedenle vatandaşlarımızın çekirge populasyonunca çoğaldığı alanlarda tarımsal üretim faaliyetlerini yaygınlaştırılması çekirge ile mücadelede büyük önem arz etmektedir" denildi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Zonguldak Çaycuma Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title