Haberler

Çanakkale Ruhu Ödemiş ve Kiraz'daki Gezici Müzelerle Canlandı

Çanakkale Savaşlarının gelecek nesillere en iyi şekilde anlatılması amacıyla Tarihçi Yazar Ahmet Uslu tarafından oluşturulan Çanakkale 100. yıl Gezici Müze TIR’ı Ödemiş’e geldi.

Çanakkale Savaşlarının gelecek nesillere en iyi şekilde anlatılması amacıyla Tarihçi Yazar Ahmet Uslu tarafından oluşturulan Çanakkale 100. yıl Gezici Müze TIR'ı Ödemiş'e geldi. Kiraz'da da belediye düğün salonunda "Gezici Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi" ziyarete açıldı. Kiraz'da çarşamba günü açılan sergi bugün son bulacak.

ÖDEMİŞ'TE ULUS MEYDANI'NDA

Dün sabah saatlerinde Ödemiş Ulus Meydanında halka açılan gezici müze saat 14.00'te resmi açılışını yaptı. Türkiye Cumhuriyet Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün katkıları ile Türkiye'de il merkezlerini gezen gezici müzenin il dışında ilçe olarak sadece Ödemiş'e geldiği belirtildi.

Açılışa Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Ödemiş Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Müdürü Ayşe Saçmalı, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hikmet Güriş, ADD Ödemiş Şube Başkanı Selami Sönmez, Gezici müze sahibi Tarihçi Yazar Ahmet Uslu'nun oğlu Bahadır Uslu, öğretmenler, öğrenciler ve Ödemişliler katıldı. Bahadır Uslu, TIR'da incelemeler yapan Kaymakam Dölek ve beraberindekilere rehberlik etti.

Yaklaşık 4 bin adet eserin bulunduğu müzenin incelenmesinin ardından Kaymakam Abdullah Dölek her vatandaşın Çanakkale ve Sarıkamış'a ziyaret etmesi gerektiğini vurguladı.

Dölek, "Öncelikle bu müzenin oluşturulmasında emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Şuan için bu müze Çanakkale ruhunu anlatmakta uzakları yakın ediyor. Ama ben her vatandaşımızın Çanakkale'yi ve Sarıkamış'ı ziyaret etmesi taraftarıyım. Gezici müzemizi Çanakkale'ye gidememiş vatandaşlarımızın gelip görmelerini istiyorum. Çanakkale 100. yıl Gezici Müzesi Ödemiş'te yaklaşık bir hafta kalacak. Bu TIR'ımıza Türkiye genelinde il il gezmesine destek veren Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğümüze, Ödemiş'te de TIR'ımıza destek veren Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş şubesine teşekkür ediyorum. Buradan tekrar geçmişte Çanakkale'de şehit düşmüş tüm şehitlerimize dedelerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

"ŞEHİTLER DİYARINDAN ANADOLU'YA"

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü İzmir İl Müdürü Deniz Dev, "Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü katkıları ile Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıl dönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde Çanakkale 100. Yıl Gezici Müzesi tertip edilmiştir. Çanakkale savaşlarının gelecek nesillere layık olduğu şekilde öğretilmesi ve Çanakkale'ye sevdalı ama aradaki mesafeler nedeniyle bu kutsal mekanı ziyaret edemeyen yurttaşlarımıza ulaşmak amacıyla özel bir kolleksiyonerin hazırlamış olduğu ve "Şehitler Diyarından Anadolu'ya" sloganıyla yola çıkan Gezici Müze, BYEGM desteğiyle 2015 yılına kadar Anadolu'yu dolaşarak Çanakkale ruhunu pekiştirmeyi amaçlamaktadır. Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıldönümünde milli birlik ve beraberliği vurgulamak, tarih bilincinin Türkiye genelinde yerleştirilmesini sağlamak amacıyla Batman'dan yola çıkan ve gittiği yerlerde yoğun ilgi gören "BYEGM Çanakkale 100. Yıl Gezici Müzesi" Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Hatay, Osmaniye, Adana, Mersin, Niğde, Kayseri, Malatya, Elazığ, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Karaman, Konya, Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Muğla, Aydın ve İzmir illerimiz olmak üzere toplam 30 ilimizi ziyaret etmiştir. 2014 sonu itibariyle 60 ilimizi gezmiş olacaktır. Bu kapsamda Gezici Müze bir hafta süre ile Ödemiş'te" dedi. Müze TIR'ın pazar gecesine kadar Ödemiş'te olacağı ifade edildi.

KİRAZ'DA BELEDİYE DÜĞÜN SALONUNDA

Kiraz'da da Kiraz Belediyesi'nin davetiyle il ve ilçeleri dolaşan "Gezici Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi" çarşamba günü belediye düğün salonunda ziyarete açıldı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği gezici müzeyi Kiraz Belediye Başkanı Saliha Şengül de ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Kiraz Belediye Başkanı Saliha Şengül, "Tarifi mümkün olmayan bir öz veri ile kazanılan şanlı Çanakkale Zaferi'nde her olay bir mucize, yaşanılan her olay kahramancadır. Canlı bir tarih dersi niteliğinde olan Çanakkale 1915 Müzesi her yaştan vatandaşımızın görmesi gereken bir sergidir. Müzeyi gözlerim dolu dolu gezdim. Küçük öğrencilerimiz bile tüylerinin diken diken olduklarını ve müzeyi çok beğendiklerini söylediler. Anı defterine bu şekilde yorumda bulunmuşlar. Sunulan hizmetin yerine ulaşması, çocuklarımızın zihinlerinde Çanakkale Zaferi'nden birkaç iz bile bırakmış olmak bizler için büyük mutluluktur" dedi.

Çanakkale Deniz Zaferi'ne ait yaklaşık 4 bin malzemenin yer aldığı müzede, Çanakkale Savaşları'nı canlandıran gerçek ebatta kıyafet ve silahlarla donatılmış askerler ve Seyit Onbaşı heykelleri ile temsili şehitliğin bulunduğu gezici müzenin bu akşam Kiraz'dan ayrılacağı bildirildi.

Kiraz Hüseyin Sarı Ortaokulu öğrencileri de belediye düğün salonundaki eserleri ilgi ile incelediler. Çanakkale Savaşları ile ilgili yetkililerden bilgi alan öğrenciler, büyük heyecan yaşadılar. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çanakkale Zaferi Abdullah Dölek Ahmet Uslu Türkiye Yerel Haberler

title