Haberler

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu Yılı

Gelibolu Yarımadası'nda toplanan yaklaşık 12 bin kişi, 57'nci Alayın 1915 yılında yürüdüğü yolu, Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç ile şafak vaktinde geçti Kılıç: "Biz burada olduğumuz sürece vatanımız, milletimiz ve medeniyetimiz ayakta duracaktır.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı etkinlikleri kapsamında pek çok ilden Gelibolu Yarımadası'na gelen yaklaşık 12 bin kişi, 57'nci Piyade Alayı'nın 1915 yılında geçtiği yolda şafak vaktinde yürüdü.

Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Valiliği, Türkiye İzcilik Federasyonu ile Ulusal Öğrenci Konseyinin düzenlediği "Milli Bilinç 57'nci Alay Yürüyüşü" öncesi federasyonun kampını ziyaret eden Kılıç'a enveriye (Türk askerinin Çanakkale Savaşları'nda giydiği başlık) verilerek saçına kına sürüldü.

Geceyi kamplarda geçiren gruba, Kılıç ve görevliler tarafından Türk Kızılayının hazırladığı, 57'nci Alay askerlerinin de içtiği kırık buğday çorbası ikram edildi. Daha sonra Kılıç, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ve beraberindekiler, sabah namazını kılarak dua etti.

Kılıç ve 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş öncülüğünde Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünden yürüyüşe başlandı. Ellerinde Türk bayrakları bulunan 12 bine yakın üniversite öğrencisi ile izci grupları, 57'nci Alay'ın 99 yıl önce geçtiği 8 kilometrelik yolu şafak vaktinde marşlar söyleyerek geçti. Yürüyüşte, askerler tarafından 25 Nisan 1915 sabahı yaşananlar canlandırıldı.

Yürüyüşün sona erdiği Conkbayırı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan Kılıç ve beraberindekiler, saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okudu.

Marmara Üniversitesi temsilcileri, geçen yıl teslim aldıkları temsili sancağı, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesinden gelen gruba verdi.

"Mehmetçiğin yürüdüğü yol çok farklıydı"

Kılıç, törende yaptığı konuşmada, vatan bayrağı ve mukaddesatı uğruna kanını sebil eden, can veren aziz şehitlerin torunları olduklarını söyledi.

Herkesin ailesinde, ecdadında Çanakkale'de hatırası olan en az bir büyüğü bulunduğunu vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti:

"Burada bir yürüyüş gerçekleştirdik. Bu yürüyüşte bir olduk, beraber olduk. Aynı hedefe doğru beraberce yürüdük. Aslında burada çok rahat bir güzergah üzerinde yürüdük. Çünkü bir yol vardı, toprak da olsa bir yol vardı fakat bundan 99 yıl önce burada sırtında sadece üniforması ve yüreğinde vatan sevdası ve aşkı olan Mehmetçiğin yürüdüğü yol çok farklıydı. Onlar burada çok çetin doğa şartları, çok zor hava şartları ama hepsinden önemlisi çok yoğun bir çatışma altında üzerlerine gelen çok büyük bir güce karşı sadece yüreklerinde taşıdıkları o büyük vatan sevdası ve en önemlisi millet sevdasıyla yola çıktılar. Dünyanın üzerinde hiçbir asker zannetmiyorum ki komutanının ona verdiği 'Ben size taarruz etmeyi değil ölmeyi emrediyorum' emrine hiç gözünü kırpmadan itaat etsin."

Ülkenin dört bir yanından, Üsküp'ten, Halep'ten, Saraybosna'dan ve pek çok yerden çıkıp Çanakkale'de toplanan vatan evlatların, milletin toprağını, namusunu, mukaddesatını ele geçirmek için gelenlere cansiparane ve yoğun bir şekilde karşılık verdiğini dile getiren Kılıç, burada tüm dünyaya "Çanakkale geçilmez" diye haykırdığını anlattı. Kılıç, şunları kaydetti:

"Biz burada olduğumuz sürece vatanımız, milletimiz ve medeniyetimiz ayakta duracaktır. Dünya üzerinde bu millet her zaman her şart altında kendisinin var olacağını Çanakkale'de haykırmıştır. İnancımız gereği bizler şehitlerimizin ölü olduklarına inanmıyoruz. Şehitlerimiz canlıdır. Şehitlerimiz bizlerledir. Gazilerimiz, vatan uğruna millet uğruna bedenlerini feda ettiler. Şehitlerimiz canlarını verdiler. Değerli genç kardeşlerim, sizlere düşen de şu an elinizde olan imkanları sonuna kadar kullanarak devletimizi, milletimizi geleceğe daha kuvvetli taşımaktır. Cennet vatanımızın 780 bin kilometrekaresinin her bir santimetrekaresinde sizlerin emeği olacaktır. Unutmayın ki Çanakkale, birliğin ve beraberliğin, milletimizin bütün dünyaya gösterdiği en büyük derstir."

"Onlar dönmeyi hiç düşünmediler"

18'inci Mekanize Piyade Komutanlığında görevli Piyade Kurmay Albay Can Sabitay ise 8,5 ay süren ve ölüm saçan bombardımanda, göğüs göğüse yapılan mevzi harbi ve süngü muharebeleri sonucu kaybedilen vatan toprağını geri almak için seve seve canını veren Mehmetçiğin, denizden olduğu gibi karadan da Çanakkale'nin geçilmez olduğunu tarih sayfalarına kazıdığını belirtti.

Zaferin kazanılmasında herkesin kabul ettiği gibi büyük askeri deha Yarbay Mustafa Kemal ve 57'nci Alayın canını esirgemeyen kahraman Mehmetçiğinin çok büyük bir payı bulunduğuna işaret eden Sabitay, "Çanakkale Savaşları'na 49 subay ve 3 bin 638 erle giren 57'nci Alayın sadece 25 Nisan'da verdiği kayıp bin 731 şehit ve 543 kayıp olmak üzere 2 bin 274'tür" diye konuştu.

Gençlere seslenen Sabitay, Çanakkale Savaşları'nın adeta insan öğüten bir değirmene benzediğini bildirdi.

Yurdun en okumuş, bilgili ve becerikli neslinin burada toprağa düştüğünü söyleyen Sabitay, "Onlar gençliklerini, okullarını, nişanlılarını, eş ve çocuklarını, ana ve babalarını bırakıp cepheye koştular. Çünkü onlar dönmeyi hiç düşünmediler. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki dünyanın en temiz kalpli, en cesur ve en iyi askeri olan Mehmetçik, dün olduğu gibi bugün de aynı ruhla Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda Cumhuriyet'i ve onun mukaddes topraklarını sonsuza kadar muhafaza ve müdafaa etmek için canını seve seve vermeye hazırdır" ifadesini kullandı.

Kılıç, Çınar, Turmuş ile Gençlik Konseyi, Türkiye İzcilik Federasyonu üyeleri ve askeri okullar adına anıta çelenkler bırakılmasıyla sona eren törene, 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, 18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen, Çanakkale Boğaz Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, bağlı birliklerin komutanlarıyla ilçe kaymakamları katıldı. - Çanakkale

Kaynak: AA / Yerel

Akif Çağatay Kılıç Çanakkale Gelibolu Yerel Haberler

title