Haberler

Bursalı İşadamlarının Van Gezisi

Bursa Girişimci İşadamları Derneği (Bugiad) Başkanı Hayati Canlılar, Doğu ve Güneydoğu'daki Terör ve Ayrımcılığın Bölgedeki Ekonomik Kalkınma ile Mümkün Olacağını Belirterek, Batıdaki İşadamlarının Tarım, Hayvancılık ve Turizm Alanında Çok Büyük Bir Potansiyele Sahip Olan Van'a Yatırım Yapılabileceği Çağrısında Bulundu.

Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) Başkanı Hayati Canlılar, Doğu ve Güneydoğu'daki terör ve ayrımcılığın bölgedeki ekonomik kalkınma ile mümkün olacağını belirterek, batıdaki işadamlarının tarım, hayvancılık ve turizm alanında çok büyük bir potansiyele sahip olan Van'a yatırım yapılabileceği çağrısında bulundu.

Van Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (VASİAD) davetlisi olarak Cuma günü Van'a gelen BUGİAD Yönetim Kurulu üyeleri, sabah kahvaltısının ardından VASİAD Başkanı Ali Çiçeksay'la birlikte ilk olarak eski Sümerbank Kundura Fabrikası'nda Başbakanlık Özelleştirme Sosyal Destek Projesi kapsamında kurulan Van İş Geliştirme Merkezi'ni (İŞGEM) ziyaret etti. Van İŞGEM Proje Koordinatörü Mahmut Gedik, BUGİAD Yönetim Kurulu üyelerine İŞGEM hakkında bilgi verdi.

VASİAD Başkanı Ali Çiçeksay, BUGİAD Yönetim Kurulu üyelerini bu kez Erciş yolu üzerinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi'ne götürdü. Üyeler, burada OSB hakkında bilg aldı.

Organize Sanayi Bölgesi'nden ayrılan BUSİAD Yönetim Kurulu üyeleri; Van Vali Vekili Ömer Özcan, Belediye Başkanı Burhan Yenigün, Van Ticaret Odası Başkan Vekili Hakan Emekçi'nin katıldığı VASİAD tarafından verilen yemeğe katıldılar. Sıcak bir ortamda geçen yemek sonrasında bir değerlendirme toplantısı yapıldı. BUSİAD Yönetim Kurulu üyelerine ev sahipliği yapan VASİAD adına Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çiçeksay, kısa bir konuşma yaptı. Çiçeksay, Bursalı işadamlarını Van'da ağırlamaktan mutlu olduklarını,

özellikle son günlerde tüm ülkenin birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğu bir döneme rastlaması nedeniyle gezinin çok anlamlı olduğunu belirtti ve programa katılanlara teşekkür etti.

BUGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Canlılar, yaptığı konuşmada Van'a geldikten sonra karşılaştıkları izlenimleri anlattı. Van'a ayak bastıktan sonra VASİAD Yönetim Kurulu üyeleri ve karşılaştıkları Vanlılar tarafından çok sıcak bir şekilde karşılandıklarını ifade eden Canlılar, Van'ı daha önce birçok arkadaşının görmediğini, sadece basında çıkan haberlerle tanımaya çalıştıklarını belirtti. Terör olaylarının ve ayrımcılığın bitmesinin ekonomik kalkınmaya bağlı olduğuna işaret eden Canlılar, "Geçtiğimiz

günlerde de hep konuşuldu. Bu ayrımcılık ve terör, birtakım gelişmeler olduğu takdirde bitirilecektir. Fakat bu yıllarca konuşuldu ama bu gündeme taşınmadı. Bizler BUGİAD olarak bunu bir ilk adım olarak söyleyerek ekibimizle Van'a geldik. Hakikaten bizim düşündüğümüz gibi bizler Van ve bölgesini gerektiği gibi tanımadığımızı, bilmediğimizi öğrendik. Bütün ekip arkadaşlarımızda aynı görüşte. İnşallah bundan sonra gelecek olan ziyaretlerde ve Vanlılar'ın da Bursa'ya gelmesiyle bu sıcak ilişki devam edecektir.

Bu, ileriki dönemlerde yatırımlara dönüşecektir. Birlikte bilgi alışverişinde bulunacağız. Bizleri ağırladığınız için herkese teşekkür ediyorum" dedi.

"TERÖR, VAN'IN GELİŞMESİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLEDİ"

Van Vali Vekili Ömer Özcan ise, Van'ın yatırım potansiyelini anlattı. Van'ın ekonomik sektörler içerisinde hayvancılığa dayalı tarım, turizm ve madencilik anlamında üç ciddi potansiyeli olduğunu belirten Özcan, ancak son yıllarda yaşanan terör olaylarıyla ilin ekonomisinin büyük bir darbe aldığını söyledi. Terörün sadece bu bölgeyi değil, tüm Türkiye'nin başını ağrıttığını kaydeden Özcan, "Maalesef terör olayları tüm ülkeye acılar çektirmiş durumda. Tüm Türkiye'nin gelişimine ilerlemesine ve

çağdaşlaşmasına en büyük engel olmuş durumda. Fakat kabul etmek gerekir ki ateş en fazla düştüğü yeri yakıyor. Terörün en fazla zarar verdiği, en fazla darbe vurduğu yer ne yazık ki Doğu ve Güneydoğu bölgemizdir" dedi. 30 yıl öncesine kadar Türkiye'nin koyun ihtiyacının yüzde 20'sinin Van'dan karşılandığını kaydeden Özcan, bunu da 40 milyon adet olan Norduz koyun ırkının oluşturduğunu belirtti. Özcan, bölgedeki olumsuz gelişmelerin tarım ve hayvancılığa büyük bir darbe vurduğunu söyledi.

Van'ın tarım ve hayvancılığının yanı sıra turizm ve madencilikte de önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Vali Vekili Özcan, şunları söyledi:

"Turizm anlamında 30 yıl önce Türkiye'nin en fazla yabancı turist alan üçüncü ilinin Van olduğu söyleniyor. Bu anlamda ilimizde kültür ve medeniyet turizmi, spor turizmi ve doğal güzellik turizmi başta gelmektedir. Bu potansiyellerin kullanılması önemlidir. Bunların yüzde 100 randımanlı olarak kullanıldığı söylenemez. Bu terör illeti olmasaydı, eminim Van, en fazla yabancı turist alan illerinde başında gelirdi. Madencilik anlamında da ciddi bir potansiyelimiz var. Bu konuda gerekli etüt ve proje

çalışmalarının yapılması gerekiyor. Çünkü yerin altında, kayaların altındaki maden bizim madenimiz değil. Çünkü kullanamadığımız hiçbir şey bizim değildir. Onun için gerekli etüt ve çalışmaların yapılması şarttır. Bu şekildeki bir organizasyonlarla, el birliği ile eminim ki Bursa'daki işadamlarımızın ve müteşebbislerimizin bilgi birikim ve tecrübeleriyle Van'daki potansiyel ve sermaye birleştiği zaman ortaya çok güzel sonuçlar çıkacağını düşünüyorum."

Bu konudaki çalışmalara valilik olarak her türlü desteği vereceklerini de sözlerine ekleyen Özcan, "Devletimizin ve milletimizin en üst derecede birlik ve bütünlüğe ihtiyacı olduğu bu dönemde böyle bir atılımla, adımla ilimize geldiğiniz için sizleri takdir ediyoruz. Umarız, umduğunuz gibi veya umduğunuzun ötesinde güzel bir kazanımla buradan ayrılırsınız. Bu konuda valilik olarak elimizden ne geliyorsa sizlere açık çek şeklinde kurmaya hazırız. Biz Van'da müteşebbislerimizin herhangi bir bürokratik

işlemle ya da sorunla karşılaşmaması için VANTAY Bürosu'nu kurduk" ifadelerini kullandı.

"VAN HUZUR KENTİDİR"

Daha sonra konuşan Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, Van'ın basında çıkan haberlerin aksine bir huzur kenti olduğunu, potansiyeli bakımından da merkezi bir konumda olduğunu söyledi. İpekyolu güzergahı üzerinde bulunan ve İran'la komşu olan Van'a yapılacak yatırımın akılcı ve iyi bir seçenek olacağını vurgulayan Yenigün, "İlimizde sorunların temel maddesini 'işsizlik' oluşturmaktadır. Yani binlerce işsizimiz ve kalifiye elemanız iş beklemektedir. Ucuz iş gücü imkanı son derece yüksektir. Hem

insanlarımızı iş sahibi etmek ve hem de ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlamak açısından işadamlarımızın ilimize yatırım yapmaları, kendileri açısından da son derece verimli olacaktır. Van, bölge ülkeleri açısında da önemli bir coğrafik konumda bulunmaktadır. Bu nedenle yabancılar ülkemize yatırım yaparken ticari kazanç açısından ilimizi tercih etmeleri çok akılcı bir seçenek olacaktır. Yabancıların yatırım tercihlerini etkilemede, yine değerli işadamlarımızın tercih ve teşvikleri belirleyici

olacaktır. Sanayi sektörünün ilimize kaydırılması büyük faydalar sağlayacaktır" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) Başkanı Hayati Canlılar ve Başkan Vekili Sami Şentürk tarafından günün anısına Vali Vekili Ömer Özcan ve Belediye Başkanı Burhan Yenigün'e içinde "Bursa Ulu Camii'nin resmedildiği birer porselen tabak hediye edildi.

(ŞAK-ŞA-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title