Haberler

Başkan Yaman, Mutlaka Yargı Önünde Hesap Vermeliler

Haksen Adıyaman Şube Başkanı Mahmut Yaman, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Salih Mirzabeyoğlu olarak tanınan yazar Salih İzzet Erdiş hakkında yeniden yargılama kararı vererek, tahliye edilmesinin demokrasi adına olumlu olmasına rağmen geç kalınmış bir karar olduğunu söyledi.

Haksen Adıyaman Şube Başkanı Mahmut Yaman, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Salih Mirzabeyoğlu olarak tanınan yazar Salih İzzet Erdiş hakkında yeniden yargılama kararı vererek, tahliye edilmesinin demokrasi adına olumlu olmasına rağmen geç kalınmış bir karar olduğunu söyledi.

Mahkeme oy birliği ile Salih Mirzabeyoğlu'nun tahliyesine karar verilmesinin bugüne kadar bırakılmaması gerektiğini savunan Haksen Adıyaman Şube Başkanı Mahmut Yaman, hiçbir suçu olmadığı halde bir gün evinden alındıktan sonra hayatı karartılan Mirzabeyoğlu'nu bugüne kadar ceza evinde tutanlarında yargı önünde hesap vermesi gerektiğini savundu.

Suçsuz yeregeçen 16 yıl hapishanede yatan Salih Mirzabeyoğlu'nu hapse atan zihniyetin bir daha bu tür işlere imza atmaması için yargı önüne çıkarılması gerektiğini savunan Haksen Adıyaman Şube Başkanı Mahmut Yaman, "Salih Mirzabeyoğlu ya da gerçek adıyla Salih İzzet Erdiş (10 Mayıs 1950, Erzincan), İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA/C) örgütü lideri olmakla suçlanıp ömür boyu hapse mahkum olan Kürt yazar, mütefekkir, Seyyid asıllı bir aileden gelmekte olan Salih Mirzabeyoğlu Erzincan'da dünyaya geldi. İlköğretim, ortaokul ve liseyi Eskişehir'de tamamladı. 15 yaşında Necip Fazıl Kısakürek ile karşılaştı ve Nakşibendi tarikatına katıldı. 1970'li yılların ortalarında Akıncılar Derneği'nin kurucularından oldu, Milli Selamet Partisi'ne yakınlığı ile bilinen bu grup o dönemde Necip Fazıl ile bir fikir ayrılığına düştüğü için yollarını ayırdı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile sağ kesimden en çok etkilenen isim oldu. Diğer siyasi suçlular gibi askeriye tarafından hakkında tutuklama kararı çıkartıldı ama bu süreçte tutuklanamadı. 1984 yılından itibaren yazı hayatına ve İBDA/C hareketine ağırlık verdi. 1991 yılında Amerika'nın Irak'a saldırmasıyla oluşan dönemin siyasi atmosferi içerisinde tutuklandı. 1998 yılında tekrar tutuklandı ve 2001 yılında idamla yargılandı, idam cezası kaldırılınca ömür boyu hapse çarptırıldı. Bolu F Tipi Cezaevinde cezasını çeken Mirzabeyoğlu için 22 Temmuz 2014 günü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye kararı verildi. 28 Şubat sürecinden sonra 1999'da tutuklanan ve 16 yıldır Bolu F Tipi Cezaevinde, ispatlanamayan İBDA-C adlı bir örgütün lideri olduğu gerekçesiyle müebbet hapis yatan Salih Mirzabeyoğlu, tahliye edildi. 14. Ağır Ceza Mahkemesi Salih Mirzabeyoğlu hakkında oy birliğiyle yeniden yargılama ve tahliye kararı verdi. Mahkeme oy birliği ile Mirzbeyoğlu'nun tahliyesine karar verdi. Mahkeme yeniden yargılama kararına, yeni ortaya çıkan tanık beyanları ve delilleri gerekçe gösterdi. Mirzabeyoğlu, bir şekilde mahkum edilmişti. Mirzabeyoğlu'nun avukatlarının geçtiğimiz ay yeniden yargılanması için yaptıkları başvuru kabul edildi. Davaya bakan avukatlar, Mirzabeyoğlu'nun 16 yıl boyunca hukuksuz bir şekilde mahkum edildiğini belirttiler. Bugün yaşanan bu tabloya baktığımız zaman hiçbir suçu olmadığı halde ömrü cezaevlerinde geçmiş olan Mirzabeyoğlu'nu cezaevlerine mahkum eden o dönemin sorumluları mutlaka yargı önünde hesap vermelidir. Tek suçu inandığını yaşamak olan bir kişiyi keyfi bir tutumla yıllarca cezaevlerinde tutmanın hangi hukuk kitaplarında yer aldığını anlamış değiliz. Bu ülkede gücünü bizimde bilmediğimiz bir yerden alan bazı insanlar Mirzabeyoğlu gibi hiçbir suçu olmayan insanlara ağır cezalar vererek, ocakları söndürdüler" şeklinde konuştu.

Bu nedenle Mirzabeyoğlu'nun tahliye kararını olumlu görmekle birlikte cezaevlerinde haksız yere yatan bütün mahkumların serbest bırakılması gerektiğini belirtiyoruz" diye konuştu. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mahmut Yaman İstanbul Adıyaman Haksen Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title