Haberler

Başbakan Erdoğan Sivas'ta

Başbakan Erdoğan, hangi ülke olursa olsun samimiyetle uzatılan eli havada bırakmayacaklarını belirterek İsrail ile yeni dönemin başlaması için istedikleri adımın atılmasını beklediklerini söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hangi ülke olursa olsun samimiyetle uzatılan eli havada bırakmayacaklarını belirterek İsrail ile yeni dönemin başlaması için istedikleri adımın atılmasını beklediklerini söyledi. Erdoğan, "Akdeniz'e dökülen kan temizlenmedikçe kimse susmamızı beklemesin." dedi. Wikileaks belgeleri konusunda muhalefete Aşık Veysel dizeleriyle yüklenen Erdoğan, "Bunlar aklı yabancı diplomatlardarn almaya başladı." diye konuştu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 44 milyon liraya mal olan Nuri Demirağ Havaalanı yeni terminal binası ile bazı okul ve yurtların toplu açılışını gerçekleştirmek üzere öğleden sonra Ana uçağıyla Sivas'a geldi. Sivas Nuri Demirağ Havalanı'na inen Erdoğan'a, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve TAbi Kaynaklar Bakanı Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı ve Faruk Nafiz Özak eşlik etti. Başbakan ve Bakanları havalanında Sivas Valisi Ali Kolat, Ak parti Milletvekilleri, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve partililer karşıladı. Erdoğan'ın açılış yapacağı alana yaklaşık 10 bin Sivas'lı toplandı.

'MESELE SEÇİMDE GİTMEK DEĞİL'

Buradaki konuşmasında ilk olarak 12 Eylül refarandumundaki desteklerinden dolayı Sivaslılara teşekkür etti. Sivas'ta açılışı yapılan tesisler konusunda bilgiler veren Erdoğan, muhalefete yüklendi. Muhalefeti harekete geçirmek, yollara düşürmek, Anadolu ve Türkiye ile buluşmasını sağlamak için her fırsatta 'Sivas'ın ötesine geçin'dediğini hatırlatan Erdoğan, "Geçin ki Türkiye'nin nasıl değiştiğini görün diyorum. Mesele, seçim döneminde gitmek değil. Mesele her an her saniye halkla birlikte olmak, halkın derdiyle dertleşmek. Ankara'ya kapanıp kalanlar fotoğrafın tamamını göremez. Ankara'dan başını dışarı çıkaramayanlar, uzatamayanlar milletin derdini bilmez. Sivas'a gelemeyenler, ötesine geçemeyenler yapılan hizmetlere kalpleriyle ve gözleriyle göremeyenler Türkiye'nin ufkunu göremezler." dedi.

'ÖNCE AKDENİZ'E DÖKÜLEN KAN TEMİZLENECEK'

Sivaslıların 'Ayakkabı dar olunca dünya geniş olmuş ne fayda" sözünü hatırlatan Başbakan Erdoğan ufku dear olanların değil bir adım ötesini, burnunun ucunu dahi göremeyecekyerini belirterek şöyle devam etti:"Biz küresel vizyonla hareket ediyoruz. Biz atalarımızdan, tarihimizden, kültür ve medeniyetimizden tüm dünyaya yayılmış böyle bir vizyon devraldık ve insanı bir misyonu omuzladık. Dikkatinizi çekiyorum. Biz Bağdat, Kabil, Beyrut, Saraysona, Gazze, Kudis dediğimizde bizi farklı itham ettiler. Dış politiakmızı sorguladılar. Eksen kayması dediler. Birileri hayatları boyu samiyiyetten nasiplenmedikleri için bizim samimi olacağımıza ihtimal vermedi. Biz uluslrarası hukuk derken bunu samimiyetle söylüyoruz. Ü

Adalet, barış, insanlık, vicdan derken ne kadar yürekten söylüyorsak Gazze derken de o kadar yürekten söylüyoruz. Önceki gün İsrail Hayfa'daki yangına 2 söndürme uçağımızı gönderdik. Bu bizim insani ve İslami görevimizdir. Atalarımızdan gördüğümüz, medeniyetten devraldığımız tavır buydu. Mağdurların, felakete maruz kalanların rengine, dinine bakmadık. Arnavatluk'a 3 helikopter gönderdik. Bosna'da, Karabağ'da Kızılayımız hizmet götürüyor. Artık elhamdülillah Türkiye yardım alan değil yardım veren ülke oldu. Dünyanın neresinde olursa olsun insanların ölmesine, tabiatın yok olmasına seyirci kalmadık. Pakistan'a, Haiti'ye, Şili'ye Tiflis'e nasıl yardım elimizi uzattıysak Hayfa'ya da aynı hassasiteytle elimizi uzattık. Bunun altında bizim insana ve tabiata bakışımız vardır. Bizim insanlığımız, vicdanızı ve dayanışma kültürümüz vardır. Birileri çıkıyor yeni bir dönemi başltalım diyor. Önce taleplerimiz yerine getirilecek. Önce insani yardım taşıyan Mavi Marmara'da şehit edilen 9 kardeşimizin hesabı verilecek. Özür dilenecek, tazminatı verilecek. El uzatanın elinini havada bırakmayız. Adım atana adım atarız. Ama önce samimiyete inanmak istyoruz. Akdeniz'e dökülen kan temzilenmedikçe, o kan lekesini İsraill temizledikçe kimse bizim susmamızı beklemesin."

MUHALEFETE ASIK VEYSEL'LE WİKİLEAKS CEVABI

Dünya'nın gündemine düşen Wikileaks belgeleri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu belgelerin yayınlanış şekli ve seçilme kriterlerinin arkasında farklı niyetler olabuleceğine dair kuşkuları bulunduğunu tekrarlayarak, şöyle konuştu:"Birileri belli ülkeleri töhmet altında bırakma ve ülkeler arasındaki ilişkileri bozma, dedikodu, magazin tarzında ipe sapa gelmez yorumların mücadelesi içinde. Biz bu belgeler açıklanınca ne dedik. Ne yapılmak istedikleri görelim eteklerideke taşları döksünler dedik. Biz meseleye böyle soğukkanlı baktık. Sağduyu ile yaklaşırkan birileri defina bulmuş gibi belgelerden medat umdu. Yabancı bir diplomat, senin ülkenin başbakanına, milletvekiline iftira atacak, sende bundan medet umacaksın. Bunlarda akıl elden fikir emanet. Bunlar aklı artık yabancı diplomatlardan almaya başladı. Yabancı diplomatların hezeyanlarından emanet almaya başladı. Bunlar kılavuzu karga olanın derler ya doğru kulıvuzu bir türlü bulamadılar. Neyi kılavuz edinleseler yanlış yollara gidiyorlar. Benden olmayan şeyin belgesini istiyor. Sivas'tan sesleniyor ve belgeyi veriyorum. Aşık Veysel'in dizeleri anlayana belge veriyor. "Aldanma cahilin kuru lafına, kültürsüz insanın külü yalandır. Huküm hükmetse dünyanın her tarafına, arzusu hedefi yolu yalandır. Kar suyundan süzen çeşme göl olmaz, gül dikende biter diken gül olmaz. Her sineğin balı olmaz, peteksiz arının balı yalandır."

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1919 yılında Sivas'ta yaptığı kongrede ülkenin milli birlik ve bütünlük kararının kurtuluş savaşının rotasını çizmesinin yanı sıra sonrası için de istikamet belirlediğini kaydeden Erdoğan, "Burada vatanın bölünmezliği ifede edilirken milli iradeye vurgu yapıldı. Ana muhafelat partisi artık şunu anlamalı ve kabul etmeli. Milli iradenin üstünde güç yoktur. Siyaset millet için yapılır. Yabancı diplomatın iftira ve hezeyanlarıyla siyaset ypılmaz. İktidar olmak için farklı yerlerden medet umanlar, ciddiyeti tartışılır belgelerden medet ummaya başladılar. Biz diyoruz ki milete gelin. Gelin siyaseti millet için yapın. Başka odaklarda çare aramayın, kılavuz aramayın. Millet kılavuz olarak yeter. Gelin milletin arasına girin." diye konuştu.

Törende Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sivas Valisi Ali Kolat ve havalanına ismi verilen Nuri Demirağ'ın torunu AK Parti İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan da birar konuşma yaptı. Ardından önce canlı bağlantı ile bin kişilik Yurt-Kur öğrenci yurdu açıldı. Ardından Başbakan Erdoğan ve bakanlar kurdele keserek, terminal binası ve yapımı bitirilen okulların açılışını gerçekleştirdi. Açılış sonrası Başbakan Erdoğan kente giderek Vali Ali Kolat'ı makamında ziyaret etti.

BAŞBAKANI BEKLERKEN NAMAZ

Havalanında düzenlenecek olan açılış programı için AK Parti Sivas İl Başkanlığı tarafından kent merkezinden çok sayıda ücretsiz otobüs kaldırıldı. Bu otubüslerle partililer kent merkezine 27 kilometre mesafede bulunan havalanına taşındı. Açılış için toplu taşıma araçları ve özel araçları ile havalanına erken saatlerden itibaren gidenler, uzun süre beklemek zorunda kaldı. Bu sırada öğlen ezanının okunması üzerine gelenlerin bir bölümü açılış yapılacak alandaki açık arazide namaz kıldı. Bekleyenler arasında bayğınlık geçirenler ve ahatsızlananlar oldu. Sağlık ekipleri tarafından bu kişiylere müdahale edildi.

HAVAALANI YENİ TERMİNAL BİNASI

Yapımına geçen yıl başlanan yeni havalanı terminal binası 44 milyon liraya mal oldu. Terminal binasında iç ve dış hatlar ayrı ayrı olmak üzere toplam 4 yolcu salonu bulunuyor. VİP ve CİP salonları bulunan terminal binası 2 milyon yolcu kapasitesine sahip. Aynı anda 5 uçağın yanaşabileceği bir aprona sahip olan terminal binasında 360 araç kapasiteli otopark da bulunuyor.

YURT-KUR KIZ ÖĞRENCİ YURDU

15 milyon liraya mal olan kız öğrenci yurdu Cumhuriyet üniversitesi kampusu içine yapıldı. 1000 yatak kapasitesine sahiptir. 4 blok ve 1 sosyal tesisten oluşan 1000 yatakli öğrenci yurdu, 1 ve 3 kişilik otel tipi odalardan oluşturuldu.

AÇILIŞI YAPILAN OKULLAR

Tören kapmsamında ayrıca, yapımı tamamlanan yeni okullar ile ilave derslik, spor salonu ve pansiyon da hizmete açıldı. 22 milyon liraya mal olan okullar şöyle: Mehmet Akif Ersoy Anaokulu, Vali Bekir Aksoy İlköğretim Okulu, Necdet Şükriye Selen İlköğretim okulu 12 ek dersliği, Kız Meslek Lisesi, Sivas Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi, Kangal Koç Anadolu lisesi, Suşehri TOKi İlköğretim okulu, Şarkışla Anadolu lisesi, Zara Anadolu Lisesi, Yakacık Çavuşlu İlköğretim okulu 12 ek dersliği, Karakoç İlköğretim okulu 3 ek dersliği, 200 öğrenci kapasiteli öğrenci pansiyonu ve Yenişehir Anadolu Lisesi spor salonu

- SİVAS, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Politika Güncel Haberler

title