Haberler

Ayıff, 2. Kez Sinemaseverlerle Buluştu

Balıkesir'in Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Sanat Fabrikası tarafından organize edilen Uluslar arası Film Festivali'nin (AYIFF) ikincisi önceki gün düzenlenen açılış kokteyliyle başladı.
Festivale 560 filmin geldiği öğrenilirken, bunun...

Balıkesir'in Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Sanat Fabrikası tarafından organize edilen Uluslar arası Film Festivali'nin (AYIFF) ikincisi önceki gün düzenlenen açılış kokteyliyle başladı.

Festivale 560 filmin geldiği öğrenilirken, bunun 80'inin festival süresince gösterime sunulacağı, 10'unun ise festival içerisindeki yarışmada değerlendirmeye alınacağı bildirildi. Yarışmanın iki gurupta değerlendirileceği ve 15 filmin kurmaca, 7 filmin ise belgesel film başlığı altında değerlendirileceği kaydedildi. Yönetmen-Akademisyen Said Manafi, Gazeteci-Eleştirmen Beata Dzon, Yönetmen İsmail Orhan Toraman, Senarist Nuran Evren Şit ve Oyuncu İncinur Daşdemir'den oluşan jüri tarafından yapılacak olan değerlendirmelerde; En İyi Kurmaca Filmlerin seçileceği belirtilirken; Yönetmen Ayben Aktunç, Yönetmen Burim Haliti ve Sinema Yazarı Ege Görgün isimlerinden oluşan jürinin ise; En İyi Belgesel Filmleri değerlendireceği belirtildi. En İyi Belgesel Film ve En İyi Film kategorilerinin dışında; En İyi Senaryo, En İyi Oyuncu, En İyi Yardımcı Oyuncu, En İyi Kurgu, En İyi Yönetmen dallarında yapılacak değerlendirmelerde dereceye girenlere de ödüllerinin verileceği açıklandı.

Önceki gün Sanat Fabrikasında yapılan basın toplantısında 2. Ayvalık Uluslar arası Film Festivali hakkında açıklamalarda bulunuldu. Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen'in yanı sıra Festival Ekibi; Festival Yönetmeni Nail Pehlivan, Program Koordinatörü Turgut Baygın, Yapım Koordinatörü Erkan Cılak ve Ayvalık Belediyesi Genel Sanat Danışmanı Halim Yazıcı tarafından organize edilen festivalin önceki gün gerçekleşen açılış kokteylinde çok sayıda yabancı yönetmen ve oyuncu hazır bulundu.

Ayvalık Sanat Fabrikası Yönetmeni ünlü oyuncu ve tiyatro yönetmeni Yavuz İmsel'in yanı sıra Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, ünlü dizi film oyuncusu Meltem Parlak, festivale katılan filmlerin yönetmen ve oyuncularının yanı sıra çok sayıda sinema severin hazır bulunduğu kokteylin oldukça coşkulu geçtiği gözlendi. Festivalin açılışı kokteylinde konuşan Yavuz İmsel, ilk ikisinin ulusal olarak kendi imkanlarıyla gerçekleştirdikleri film festivalinin geçtiğimiz yıl uluslar arası hale dönüştürüldüğünü ve bu yılda bu alanda ikincisini gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Bu yıl 30 ülkeden gelen 100 filmin gösterimi yapacaklarını vurgulayan İmsel, Ayvalık'ta ikincisinin düzenlendiği uluslar arası film festivalinin gelecek yıllarda daha da çok katılımcı filmlerle daha da büyüyeceğine ve Ayvalık'ın adının bu festival ile uluslar arası alanda bir kez daha tanınacağına inandığını söyledi.

BAŞKAN BÜLENT TÜRKÖZEN MEMNUN

Açılış kokteylinde konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ise; Ayvalık Sanat Fabrikasının kurulduğu günden bu yana kendi çabalarıyla gerçekleştirdiği büyük özveri ve çabalarla önemli yerlere geldiğini ifade eden Başkan Türközen, Sanat Fabrikası yöneticileri sayesinde bu yıl ikincisinin düzenlendiği Uluslar arası Film Festivalinin oldukça anlamlı olduğuna işaret etti. Festivale; Avrupa ve dünyanın bir çok ülkesinden gelen sanatçı konukların olduğunu belirten Türközen, bu konuklarla birlikte olmaktan duyduğu memnuniyet ifade ederek hepsine teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.

Düzenledikleri festivalin dünya barışına önemli bir katkıda bulunacağına inandığının altını çizen Başkan Türközen, amaçlarının Ayvalık'ı Ege'de Kültür ve Sanatın Başkenti yapabilmek için bu mücadeleleri sürdürdüklerini de sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Sanat Fabrikası'nın emektarlarından ünlü tiyatro oyuncusu Erkan Cılak, bir sunucu arkadaşıyla birlikte sahnede festival ile ilgili açıklamalarda bulundu. Geçen yıl düzenlenen festivale 365 filmin başvuru yapmasına karşın bu yıl bu sayının 560'a çıktığını kaydeden Cılak, söz konusu başvuruların 410'u kurmaca kısa ve orta metrajlı film, 150'sinin ise belgesel film olduğu belirtildi. 50'nin üstünde ülkeden başvuru geldiğine işaret edilen açıklamada, Türkiye'den başvuru sayısı kurmaca ve belgesel toplam olarak 204 olurken, yurtdışından en fazla başvuru bu sene de 83 filmle İspanya'dan geldiği kaydedildi. Ön eleme sonucunda 30 ülkeden 80 film seyirciyle buluşmak üzere seçildiği ve bunlara festivale davet edilecek uzun metrajlı filmler ve özel gösterim filmleri ekleneceğinin altı çizilirken, dört günlük programda Türkiye'den ve dünyadan yetkin bir panorama seyircinin bulunacağı vurgulandı.

FESTİVAL 'SEV BENİ' İLE BAŞLADI

Ayvalık'ta bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslar arası Film Festivalinde; Maryna Gorbach ve Mehmet Bahadır Er'in yeni filmi 'Sev Beni' ile başladığı gözlenirken; geçen sene Altın Koza'yı kazanan 'Babamın Sesi' adlı filmlerin seyirciyle buluşturulacağı bildirildi. Meltem Parlak'ın ilk uzun metrajlı filmi 'Koltuk 'un Dünya Prömiyerinin de festival programına dahil edildiği vurgulayan Cılak, Said Manafi (Viyana Üniversitesi Profesörü ve Yönetmen) 'nin 1996'da çektiği Sivas - Ozanlar Yurdu filmi Said Manafi'nin de katılımıyla gösterileceğini belirtti.

Erkan Cılak; geçen sene Bask filmlerine özel bir bölüm ayıran AyIFF'ın bu sene Kosova filmlerini yönetmenlerinin katılımıyla sinemaseverlere sunacağı ve 40'ı aşkın yurt içi ve dışından konuğuyla 30 ülkeden 100 filmle Ayvalık'ı sinemaya doyurulacağının altını çizdi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hasan Bülent Türközen Balıkesir Ayvalık Ege Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title