Haberler

Aydın'da Mikro Kredi Çalışmaları Başladı

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (Tisva) Mütevelli Heyeti Başkanı ve AK Parti Diyarbakır Eski Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül'ün Önderliğinde 11 Haziran 2003'de Diyarbakır'da Başlatılan Mikro Kredi Uygulaması, Tüm Ülke Genelinde Yaygınlaşmaya Başladı.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli heyeti Başkanı ve AK Parti Diyarbakır Eski Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül'ün önderliğinde 11 Haziran 2003'de Diyarbakır'da başlatılan Mikro Kredi uygulaması, tüm ülke genelinde yaygınlaşmaya başladı. Çalışmak isteyen kadınlara, özürlülere, yaşlılara küçük çapta kendi işini kurmak isteyen insanlara mikro kredi uygulaması yapan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, Aydın'da da faaliyetlerine başladı. Bugüne kadar Doğu Anadolu ve İl Anadolu Bölgeleri'nde 24 ilde faaliyetlere başlayan vakıf yetkililerinin Batı bölgelerindeki ilk pilot bölgesi Aydın oldu.

Aydın İl genel Meclisi'nin Temmuz ayı meclis toplantısına katılarak vakfın Türkiye genelindeki faaliyetleri ve Aydın'da başlayan çalışmaları hakkında bilgiler veren TİSVA Aydın Sorumlusu Ramazan Yılmaz, Bangladeş'li bir iş adamının ülkesinde başlattığı ve elde edilen başarıdan sonra gelişmekte olan Müslüman ülkelerde de başlatılan mikro kredi uygulaması ile yüz binlerce kişinin küçük çapta mikro kredi kullanarak iş sahibi olduğunu söyledi. Mikro kredi uygulaması ile ilgili olarak ilk çalışmaların yapıldığı Diyarbakır ilinde gerekli eğitimleri aldıklarını ve uygulamayı yerinde gördüklerini kaydeden Yılmaz, "Aydın bölgesinde de mikro kredi uygulamasının başlatıldı ve Ramazanpaşa-Hasanefendi mahallelerinin pilot bölge olarak belirlendi. Bu mahallelerde hane ve kişi sayısı tespitlerini yapıldı. Evlerinde üretim yapan kadınları 5'er kişilik gruplar halinde bir araya getirerek maddi destek sağlamak istiyoruz. Burada önemli olan vatandaşları küçük birimler halinde harekete geçirmek. Evde üretim yapan kadınlara hammadde almakta sıkıntı çekmeleri için küçük çaplı kaynaklar sağlamak. Biz burada yoksullara yardım yapmaktan ziyade, kendi alım gücü olmayan kadınlara yönelik geri ödemeli kredi imkanı sağlıyoruz. Kredi ödemeleri haftalık olduğundan, bayanların ödemelerde sıkıntı çekmeyeceğini düşünüyoruz" dedi.

Mikro kredi uygulamasının özellikle bayanların iş edinmesine yönelik bir çalışma olduğunu hatırlatan Yılmaz, "İlk yıl itibariyle 700 YTL kredi kullanan bir bayan, düzenli ödeme yaptığında ileriki yıllarda bu oran katlanarak artmaktadır. Geri ödemeler haftalık olarak yapılmaktadır. 46 haftada ödemeler tamamlanmaktadır. Her hafta ekibimiz bayanlarımızı hem ziyaret etmekte, hem de ödemeyi tahsil etmektedir. Her hangi bir banka veya aracı kuruluş kullanılmadan tahsilatlar elden yapılmaktadır. Senet, ipotek, kefil gibi bir şartımızda bulunmamaktadır. Tamamen güvene dayalı bir sistemimiz mevcuttur" diye konuştu.

(MB-İK) 02.07.2008 11:51 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title