Haberler

Aydın 2.yörük Şenlikleri Yapıldı

Aydın'ın Yenipazar İlçesi'nde, Bu Yıl 2.'si Düzenlenen Yörük Şenlikleri Oldukça Renkli Geçti. 8 Asırlık Mazisi Bulunan Karaçakal Köyü'nün Yaylasında Yapılan Şenlikler Yörük Geleneklerinde Olduğu Gibi Türk Bayrağı'nın Dikilmesiyle Başladı. Bu Yıl Türk Bayrağı Aydın Valisi Mustafa Malay, Yenipazar Kaymakam Vekili Orhan Mardinli, Karaçakal Köyü Muhtarı Ali Cengiz, Yenipazar'ın En Yaşlı Yörüğü 9...

Aydın'ın Yenipazar İlçesi'nde, bu yıl 2.'si düzenlenen Yörük Şenlikleri oldukça renkli geçti. 8 Asırlık mazisi bulunan Karaçakal Köyü'nün yaylasında yapılan şenlikler Yörük Geleneklerinde olduğu gibi Türk Bayrağı'nın dikilmesiyle başladı. Bu yıl Türk bayrağı Aydın Valisi Mustafa Malay, Yenipazar Kaymakam Vekili Orhan Mardinli, Karaçakal Köyü Muhtarı Ali Cengiz, Yenipazar'ın en yaşlı Yörüğü 98 yaşındaki Kundakçı lakaplı Mustafa Kingir tarafından dikildi.

Yaklaşık 2 hafta önceden başlayan şenlik hazırlıkları kapsamında bugün sabah saatlerinde Karaçakal Yayalası'nda toplanan köy halkı davetliler için kurbanlar kesip kazanlarla geleneksel Yörük yemekleri hazırladılar. Şenlikler Aydın Valisi Mustafa Malay, Yenipazar Kaymakam Vekili Orhan Mardinli, Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı, Aydın Efeleri, Muğla, Afyonkarahisar, Denizli ve değişik illerdeki Yörük boylarından yaklaşık 8 bin Yörük katıldı.

Şenliğe katılan Aydın Yöresi'nin en yaşlı Yörüklerinden aynı zamanda Atatürk'ü de tanıyan 98 Yaşındaki Mustafa Kingir, Yörük gelenekleri hakkında genç nesle bilgiler verdi. Yörüklerin vatan, millet ve bayrağına çok sadık, gerektiğinde kutsal değerleri için gözünü kırpmadan canını vermeye hazır olduğunu belirten Kingir, "Maalesef Yörük bazılarının aklına sadece çobanlık gelmektedir. Oysa Yörüklük bizim kültürümüzde bir değerdir. Tüm gençlerimizin bu değerlere sahip çıkmasını ve kutsal değerleri her şeyin üstünde tutmasını istiyoruz. Bu kutsal vatan topraklarını ancak bu değerlere sadık kaldığımız sürece sahip çıkabiliriz" dedi. Bu yıl 2.'si düzenlenen şenliğin bundan sonra geleneksel hale getirileceğini belirten Karaçakal Köyü Muhtarı Ali Cengiz ise şenliğin amacının yaklaşık 8 asırlık mazisi bulunan Karaçakal Köyü'nden ülkenin değişik yerlerine giden Yörük boylarını bir arada toplamak, her gün yozlaştırılmaya çalışılan Türk örf, adet ve ananelerini genç nesillere aktarmak olduğunu belirtti. Cengiz, "Yaşanan birçok olumsuzluğun temelinde insanlarımızın yozlaşması ve kendi kültürlerini unutması yatmaktadır. Herkesi Yörük geleneklerine, diğer bir deyişle Türk gelenek ve göreneklerine sahip çıkmaya ve bu doğrultuda yaşamaya çağırıyoruz. En kötü ve en çaresiz zamanlarda bile dünyaya baş kaldıran ve kimseye boyun eğmeyen Türk milleti her türlü zenginliğe sahiptir. En büyük zenginliğimiz ise kültürümüzdür" dedi.

Kıl çadırlarda ağırlanan misafirlere okunan mevlidi şerif esnasında yuvarlama, keşkek, mantı ve yöresel yemekler ile yoğurt ikram edildi.

Herkesi bölgenin en yaşlı Yörüğü Mustafa Kingir'i örnek gösteren Aydın Valisi Mustafa Malay "Anadolu denince akla gelen ilk şey Yörüklerimizdir. Vatan savunmasından, ekonomiye kadar bu ülkenin bugün geldiği her güzel noktada Yörüklerin fedakarlığı unutulmamalıdır. Birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz günümüzde herkes birbirine kenetlenmiş Yörüklerimizi örnek alsın" dedi. Yapılan konuşmaların ardından şenlik kapsamında TRT Sanatçıları Vildan Turan ve Mustafa Özcan tarafından Yörüklere özel konser verildi.

(İK-YK)

06.05.2007 19:54 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title