Haberler

Antalya'da Yeni Bir Tiyatro Açıldı

Güncelleme:

Bir süre önce kapanan Oda Tiyatro'nun yerinde 'Seans Cafe de Theatre' adıyla yeni bir tiyatro hizmete girdi.

Foto: Kursiyerler, çakıl taşlardan bebek yapım çalışması toplu ve kurs öğretmeni Gülşen Uçar, üretilen bebekleri gösterirken yakın plan görüntü

===

Antalya'ya sahneli yeni tiyatro

BİR süre önce kapanan Oda Tiyatro'nun yerinde 'Seans Cafe de Theatre' adıyla yeni bir tiyatro hizmete girdi. 200 koltuk kapasiteli salona sahip olan tiyatro, sanatseverlerin buluşma noktası olacak. Kafeterya konseptiyle birleştirilen tiyatro, Tiyatro Tempo'nun sahneye koyduğu ve yönetmenliğini Haluk Yüce'nin yaptığı 'Benim Sevgili Yağmurum' adlı ışık oyunlu eserle perdesini açtı. Tiyatro sahnesinde gerçekleşecek tiyatro, kukla, blacklight oyunları, drama dersleri, dans geceleri, canlı müzik, konser ve şovlarla Antalya'ya yeni bir soluk kazandıracak.

SALON GÖSTERİLERE AÇIK

Metropol Çarşısı'ndaki 'Seans Cafe de Theatre'nin açılış kurdelesini, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen kesti. Özel tiyatroların önemi üzerinde duran Evcilmen, "Büyük bir cesaret örneği göstererek, Antalya'nın kültür-sanat yaşamına katkıda bulunacaksınız" diyerek, işletmeci Sibel Kaplan ile Halis Altay'ı kutladı. Sanatın renkli dünyasını Antalyalılara yaşatma amacında olduklarını belirten Kaplan ise salonun okulların yılsonu gösterisi ve seminerler için de tahsis edileceğini hatırlattı. Kaplan, "Antalyalı sanatseverlere, canlı ve renkli bir dünyanın kapılarını açtık" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen açılış kurdelesini keserken, pasta kesilirken, davetliler ve işletmeciler başkanla bir arada toplu, oyundan sahne ve işletmeciler salonu gösterirken görüntüler.

===

Barda doğaçlama keyfi

ANTALYALI bir grup gençten oluşan 'İnce Ayar' adlı modern doğaçlama tiyatrosu, doğaçlama sanatını barlara taşıyıp, gençlere neşeli dakikalar yaşatıyor. Sahneye çıkan grup, seyirciyle de interaktif (etkileşimli) çalışma yapıyor. Kendi yarattıkları kısa oyunlarla izleyenleri güldürerek kahkahaya boğan doğaçlama grubu, Antalya'da bir ilki gerçekleştirmenin de heyecanını yaşıyor.

Kaleiçi semtindeki Jungle Bar'da sahneye çıkan İnce Ayar Doğaçlama Tiyatrosu, Ümit Özhan (yönetmen), Buket Kaçar, Eray Akay, Naci Erzurum, Tuğkan Parıltı, joker oyuncu Burhan Güneşli'den oluştu. Oyunların isimlerini önceden belirleyip, içeriklerini de sahnede şekillendiren grup, pazartesi günleri gençlerle buluşuyor. Sahnede beyin fırtınası yaratan oyuncular, izleyenlerden de destek alıyor.

Doğaçlama tiyatrosunun yönetmeni Ümit Özhan, İstanbul'daki Mahşer-i Cümbüş adlı doğaçlama grubunu örnek alıp üç yıl önce 'İnce Ayar'ı Antalya'ya kazandırdıklarını söyledi. Özhan, "İstanbul'da birçok eğlence mekanında doğaçlama yapılarak, izleyenlere keyifli dakikalar yaşatılıyor. Biz de grup olarak, barlara stres atmaya gelen gençleri, doğaçlama tiyatro sanatıyla eğlendirmeyi hedefledik" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Doğaçlama grubunun toplu, sahnede ve izleyenlerden görüntü.

===

Mozaik sanatını yaşatıyor

SERAMİK sanatçısı Gülden Toker, Antik Yunan ve Roma'da ortaya çıkan, günümüzde ise unutulmaya yüz tutan muhteşem mozaik sanatını Antalya'da yaşatıyor. Toker, Gaziantep ve Hatay'daki arkeoloji müzelerinde sergilenen mozaik eserlerin birebir benzerini kendi atölyesinde üretiyor. Sabır, özveri, titiz bir çalışmayla ortaya çıkan mozaik panolar, otantik mimari yapıların, turistik konaklama tesislerinin, restoranların, halka açık mekanların iç ve dış duvarlarını, zeminlerini süsleyecek.

Mozaik eserlerin renklendirilmesinde kimyasal boya yerine değişik renkteki toprak özünden elde edilen doğal boya kullanan Toker, 'Hedefim, mozaik sanatını Antalya'da yaygınlaştırıp, ölümsüzleşmesini sağlamak" dedi. Toker, mozaik çalışmalarında mitolojik konuları işleyip, çeşitli inançları, günlük hayatı tasvir ediyor. Eserler, geometrik ve bitkisel süslemelerle de zenginleştiriyor. Ünlü mozaik sanatçısı Selahattin Deniz'den destek de alan Toker, ilk kişisel mozaik sergisini yeni yıl içinde açacak.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Seramik sanatçısı Gülden Toker, mozaik çalışması yaparken yakın plan ve eserlerden görüntü

===

Kadının çileli yaşamı

RESSAM Hasan Çakır, Anadolu kadınının çileli yaşamını resmedip, Aydın Kanza Sanat Galerisi'nde beğeniye sundu. Çakır'ın, 'Anadolu'da Kadın -1' adını verdiği sergisindeki eserler, sanatseverlerin beğenisini kazandı. Yağlıboya çalışması tablolarda kasalara sebze, meyve yerleştiren, ocak başında ekmek, yemek pişiren, yün eğiren, su ve sırtında odun taşıyan, derede çamaşır yıkayan, bağda-bahçede çalışan, çobanlık yapan, inek sağan, halı dokuyan, sırtında çocuğunu gezdiren, emziren kadın figürleri yer aldı.

Anadolu köylerini gezip kadınların yaşamını fotoğraflayan Çakır, yeni yılda açacağı ikinci kişisel sergisinde de yine ağır işlerde çalışan kadınları konu edinecek. Çakır, "Kadınlarımız, çok fedakar, çok çalışkan insanlar. Çileli bir yaşam sürüyorlar. Bu durumları beni çok üzüyor. Bu yüzden kadın yaşamını anlatan seri resimler yapıp, sergilemeye karar verdim. Eserlerimin ilgi görmesi beni mutlu etti, çalışma şevkimi bir kat daha artırdı" dedi. Çakır, resim çalışmalarını evinin bir odasında sürdürüyor.

Yusuf DEMİR/ANTALYAİ, (DHA)

Foto: Sergiyi gezenlerden ve Hasan Çakır'ın tablo önünde görüntü

===

Ressamlar güç birliği yaptı

ANTALYALI ressamlar Nuray Akbulut Okutan ile Seval Kortel Yalçın, sanatlarında güç birliği yaptı. Okutan Fon Sanat, Yalçın da 'Deli Kedi' adlı atölyelerini birleştirdi. Ressamlar, 'Deli Kedi&Fon Sanat Atölyesi' adı altında resim çalışmalarına başladı. Sanatçılar, "Kira bedellerinin yüksek oluşundan dolayı atölyelerimizi birleştirdik" dedi. Atölye, Atatürk Caddesi üzerindeki Akıncı Pasajı'nda hizmete girdi.

Mermer tozlu resimleriyle ünlenen sanatçı Nuray Akbulut Okutan, atölyede karakalem, yağlıboya, suluboya, pastel boya resim, fotoğraf çekimi, geleneksel el sanatları eğitimleri verileceğini açıkladı. Okutan, "Haftanın değişik günlerinde çocuk, genç ve yetişkin gruplara resim sanatını sevdireceğiz. Güzel sanatlar lisesi ve fakültesi öğrencilerinin de alt yapılarını güçlendirerek sınavlarda başarılı olmalarını sağlayacağız" diye konuştu.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Ressam Nuray Akbulut ile Seval Kortel Yalçın'ın tabloların önünde değişik görüntüleri

===

'3. Sayfa' Çarşamba akşamları

KIRMIZI Kalem Tiyatro'nun, Bahçelievler Pamir Caddesi üzerindeki 30 kişilik cep sahnesinde sahneye koyduğu '3. Sayfa' adlı oyun, izlenme rekoru kırıyor. Her hafta cuma günleri tekrarlanan oyun, bundan böyle çarşamba günleri saat 20.00'de izlenebilecek. Oyuna genç kızlar ve yetişkin kadınlar büyük ilgi gösteriyor. Ahmet Avkıran'ın yönettiği, Gözlem Küçük'ün rol aldığı tek kişilik oyun, ilgiyle izleniyor.

Gerçekçi rolüyle dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Gözlem Küçük, toplumların kanayan yarası olan kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz konularını çok boyutlu gözler önüne seriyor. Oyun sırasında gözyaşlarına hakim olamayan sanatçı, "Olayları kendim yaşamış, yaşıyormuş gibi bir hisse, duyguya kapılıyor, gergin anlar yaşıyorum" dedi. Küçük, şiddet ve tecavüze uğrayan bir kadının yaşamından kesitleri gözler önüne seriyor.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Gülden Gözlem Küçük'ün sahnede görüntüsü

===

Ruhlar hafta sonu gidiyor

ANTALYA Devlet Tiyatrosu'nun (ADT) 'Pişti'nin ardından sahneye koyduğu 'Ruhlar Gelirse' adlı oyun, izlenme rekoru kırdı. 23 Kasım'da başlayıp, bugüne kadar 9 kez sahnelenen oyun, son kez yarın akşam izlenecek. Noel Cowart'ın yazdığı, Arif H. Özbilen'in Türkçeye çevirdiği, Ali Meriç'in yönettiği oyun, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde sahneleniyor. Oyun, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, savaş kayıplarının arkasından insanlara 'moral olsun' diye yazılmış. Son derece komik ve eğlenceli olan eserde, ruhlarla birlikte yaşamak zorunda kalan roman yazarının hayatı komik sahnelerle anlatılıyor.

'Ruhlar Gelirse' adlı oyunda, Süheyla Çöllü, Senem Şahin, Sedat Mayadağ, Gerçek Sağlar, Gül Tunççekici, Selim Türkyılmaz, Ebru Zeliha Sırkıntı rol aldı. Yönetmen Ali Meriç, "Antalyalı, bu oyundaki çok komik sahneler karşısında doyasıya güldü, doyasıya kahkaha atarak rahatladı. Oyunda, yazar yeni karısıyla evde yaşarken, eski karısının ruhu da içeri giriyor, bunu bir tek kendisi görebiliyor. Sonra sürpriz bir ruh daha oluşuyor. Salonda gülme krizleri bundan sonra yaşanıyor" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyundan sahne görüntüsü

===

Lucia, son kez

ANTALYA Devlet Opera ve Balesi'nin (ANTDOB) yeni eserlerinden olan ve önceki gösterimlerinde büyük ilgiyle izlenen 'Lucia Di Lammermoor', yarın akşam son kez opera severlerle buluşacak. Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenen üç perdelik eserde, Katolik ve Protestanlar arasında din savaşlarının yaşandığı bir dönem anlatılıyor, 'aşk' ve 'güç' savaşlarına da önemli vurgular yapılıyor. Opera, güçlü bir kadın karakter olan 'Lucia' üzerinde yoğunlaşıyor.

İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini'nin yönetmenliğini yaptığı 'Lucia Di Lammermoor', güçlü aryalarıyla beğeni toplayan bir eser. Temsilde, orkestrayı şef Nicolae Dohotaru yöniyor. Koro çalışması Caner Ruhselman'a ait olan eserde 'Lucia' rolünü Aslı Ayan, 'Edgardo' rolünü ise Murat Karahan canlandırıyor. Serhat Konukman 'Enrico', Erdem Baydar 'Raimando', Oben Bostancı 'Artura', Ebru Kaptan 'Alisa' ve A. Özhan Gümüş ise 'Normanno' karakteriyle sahne alıyor.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyundan görüntü

==========

SERGİLER:

==========

ANSAN

-Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenci resim sergisi………………………….26 Kasım-7 Aralık

ORKUN&OZAN SANAT GALERİSİ

-Zeki Serbest'in resim sergisi………………………………………..…...9 Kasım-15 Aralık

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

-Hasan Çakır'ın resim sergisi…………………………………………..……...03-12 Aralık

-Alper Baler'in (atölye) mask sergisi………………………………………….17-27 Aralık

DEVLET GÜZEL SANATLAR GALERİSİ

-Osman Dülek'in resim sergisi…………………………………………30 Kasım-10 Aralık

2000 PLAZA SANAT GALERİSİ

-Ladin Kanat'ın soyut resim sergisi…………………………………....16 Kasım-10 Aralık

ANTALYA MÜZESİ

-Mustafa Köseoğlu'nun resim sergisi……………………………………1……1-15 Aralık

= = = = = = = = = =

OPERA - BALE

= = == = = = = = =

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

-Lucıa Dı lammermoor (Opera)………………………………………………..08 Aralık

-L.V. Beethoven 9. Senfoni (Konser)………………………………………….10 Aralık

-Türküyem (Müzikli oyun)…………………………………………………….11 Aralık

= = = = = = =

TİYATRO

= = == = = =

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

-Ruhlar Gelirse…………………………………………...……………………7-8 Aralık

BÜYÜKŞEHİR KÜLTÜR SALONU

-Neyzen (Samsun Sanat Tiyatrosu)…………………………………………..9-10 Aralık

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Yenimahalle Kültür Merkezi)

-Mutfak Cadıları…………………………………………………………01-08-15 Aralık

(Antalya Kültür Merkezi)

-Kayıp Şehir Atlantis …………………………………………………………..16 Aralık

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

-İmparatorluk (İzmir Yenikapı Tiyatrosu)……………………………………..22 Aralık

= = = = = = =

FESTİVAL

= = == = = =

ANTALYA KÜLTÜR MERKEZİ

-Antalya Piyano Festivali…………………………………………….16 Kasım-8 Aralık

= = = = = = =

KONSER

= = == = = =

AKM SALONU

-Ali Ekber Çiçek (Divriği Kültür Derneği)…………………………………..11 Aralık - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Gülden Toker Hasan Çakır Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title