Haberler

Antalya'da İş Adamı Turan Yılmaz Fen Lisesi Yaptıracak

Güncelleme:

Kaş İlçesi Kalkan Beldesi'ne iş adamı Turan Yılmaz tarafından fen lisesi yaptırılacak.

Kalkan'a fen lisesi yapılıyor

ANTALYA'nın Kaş İlçesi Kalkan Beldesi'ne iş adamı Turan Yılmaz tarafından fen lisesi yaptırılacak. Turan- Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında hizmete açılacak. Temeli Antalya Valisi Ahmet Altıparmak tarafından atılan okulun kaba inşaatı tamamlandı. 43 dekarlık alana inşa edilen okul bodrum üzerine 3 katlı olarak inşa edilecek. 16 derslikli okulda çok amaçlı salon, müzik, resim atölyeleri, fizik ve kimya laboratuvarları, idareci ve öğretmen odaları bulanacak.

Okulun önündeki alana basketbol, voleybol sahaları ve tenis kortu yapılacak. Okulun yanına 100'er kişilik kız ve erkek yurdu yapılacak. Okul yaklaşık 4 milyon liraya mal olacak. Okul inşaatında incelemelerde bulunan Kaymakam Selami Kapankaya, işadamı Turan Yılmaz'ın oğlu Süleyman Yılmaz'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Okulun gelecek eğitim-öğretim yılına yetiştirilmesi için el birliğiyle çalışmaları gerektiğini belirten Kaymakam Kapankaya, "Kalkan Beldesi, Yılmaz Ailesi sayesinde örnek bir eğitim kurumuna kavuşacak. Artık, Kaşlı öğrenciler Fen Lisesi'nde okumak için başka yerlere taşınmaktan kurtulacak. Ayrıca Türkiye'nin her yerinden zeki çocukların eğitim göreceği komple bir eğitim kurumuna kavuşacağız" dedi.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Foto: İnşaattan

===

TED Koleji'ne boşalt ihtarnamesi

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi Rektörlüğü, TED Koleji'nin üniversiteye eğitim amaçlı tahsis edilen alandan çıkarılması için resmi süreç başlattı. SDÜ'nün 2000 yılında akademik göçü engellemek amacıyla kurduğu TED Isparta Koleji, 13 yıl sonra yine SDÜ tarafından kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldı. SDÜ Rektörlüğü, TED Koleji'nin kiraladığı üniversiteye ait eğitim alanını boşaltılması için resmi süreç başlattı.

Daha önce TED Koleji yönetimine üzerinde bulundukları araziyi 'ya satın alın ya boşaltın' diye sözlü talepte bulunan SDÜ yönetimi, bu talebini resmileştirdi. SDÜ, TED Koleji işletmecisi ETTAŞ A.Ş'ye noter aracılığıyla tahliye ihtarnamesi gönderdi. Isparta 2'nci Noter'inden gönderilen ihtarnamede, TED Koleji'nin kullandığı 8 bin m2'lik eğitim alanının kira sözleşmesinin 5 Ağustos 2013'te biteceği, alanın bu tarihte boşaltılması istendi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: TED Koleji fotoları

===

Tarımdaki israf 50 milyar dolar

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili M. Nuri Şeyda Sorman, çiftçilerin sorunlarını dinlemek ve sorunlara çözüm yolu bulmak amacıyla Afyonkarahisar Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Oda Başkanı Ahmet Çankaya tarafından karşılanan Sorman, tarım sektörüne yönelik politikalar oluşturulması gerektiğini söyledi.

TARIM POLİTİKASI ÜRETİLMELİ

Türkiye'deki tüm illeri tek tek gezerek Ziraat Odaları'nın sorunlarını ve tarımsal sorunları dinlediklerini kaydeden Sorman, bu kapsamda Afyonkarhisar Ziraat Odası'nı ziyaret ettiğini söyledi. Belirlenen sorunların rapor haline getirilerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve ilgili bakanlıklara sunulacağını kaydeden Sorman, Türkiye'nin bir tarım ülkesi olmasına rağmen çiftçinin üretemez hale geldiğini söyledi.

PLANLI ÜRETİM ŞART

Tarımdaki en büyük sıkıntının yüksek girdi fiyatları olduğunu anlatan Sorman, hedeflerinin Türkiye'deki tarım politikalarının yeniden yapılanması ve ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmak olduğuna değindi. Türkiye'de üretim planlamasının olmamasından dolayı şu an yaklaşık 45-50 milyar dolar civarında tarımda israfın söz konusu olduğuna işaret eden Sorman, "Bu politikaları düzeltmek ve çiftçimizin gelir seviyesini yukarıya çekmek için bu toplantıları düzenliyoruz" dedi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Oda başkanları ve Sorman

===

Domuz gribi yok, panik yersiz

AFYONKARAHİSAR'ın Şuhut İlçesi'nde bir kişinin domuz gribi olarak bilinen 'H1N1' virüsüne bağlı ölümünün ardından salgın tehlikesi gündeme geldi. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Bozca, bir basın toplantısı düzenleyerek, böyle bir tehlikenin bulunmadığını belirtti. Hayatını kaybeden Süleyman Sayar'da 'H1N1' virüsü tespit edildiğini, ancak Sayar'ın virüsten dolayı değil, akciğer enfeksiyonuna bağlı zatürreden yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekim-nisan ayları arasında mevsimsel grip vakalarının sıklıkla görüldüğüne değinen Dr. Bozca, bu vakaların yüzde 90'ının virüsten, yüzde 10'nun ise bakterilerden kaynakladığını açıkladı. Virüslerin çeşidine göre çok sayıda grip türü bulunduğuna işret eden Dr. Bozca, "H1N1 virüsü de mevsimsel grip türlerinden birisidir. Bu virüsler yıllardan beri var, sadece her yıl mutasyona uğrayarak etkileri farklı olmakla birlikte isimleri de değişir" dedi.

AKCİĞER ENFEKSİYONU GÖRÜLDÜ

Afyonkarahisar'da olağanüstü bir durumla karşılaşılmadığına dikkati çeken Bozca, "Süleyman Sayar'da H1N1 virüsü olduğu doğrudur, ancak hastayı kaybetmemizin nedeni akciğer enfeksiyonudur. Toplumda bu hastalığı yakalanma riski çok büyüktür. Hastalığa yakalananlar paniğe kapılmalılar" diye konuştu. Grip enfeksiyonuna yakalanan hastaların yapması gerekenler konusunda da tavsiyelerde bulunan Bozca, hastalık döneminde bol sıvı tüketmesi ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini kaydetti.

PANİK YERSİZ

Tansiyon, şeker ve kalp gibi sağlık sorunları bulunan hastalarda grip vakalarının daha ağır seyrettiğini vurgulayan Dr. Bozca, "Bunun dışında yaşlılar ve 2 yaş altı çocuklarda bağışıklık sistemi zayıf olduğu için hastalık ağır seyretmekte. Mevsimsel bir grip süreci yaşıyoruz. Olağan üstü bir durum söz konusu değil. Grip olan kişiler kesinlikle hijyene dikkat etmeliler" diye konuştu.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Berna Bozca

===

İlaç kalıntısına sıkı denetim

SERİK Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından 'Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi' projesi kapsamında örtü altı yaş sebzelerden numune alım çalışmaları başladı. Bölgedeki seralardaki numune alma çalışmalarını inceleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mustafa Çömezoğlu, çalışmaların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde gerçekleştirildiğini söyledi.

İlçedeki tüm seralardan domates, biber, patlıcan gibi ürünlerden hasat öncesi numune alarak incelenmek üzere laboratuvara gönderdiklerini kaydeden Çözmezoğlu, "Haftada 22 numune alarak kontrolünü sağlıyoruz. Üreticilerimize tavsiye edilen ilaçlar dışında ilaç kullanmamalarını tavsiye ediyoruz. Ürünlerde kalıntı olup olmadığını incelemek için numune alıyoruz" dedi.

Ürünlerde limit üstü ilaç kalıntısı tespit edildiğinde bu ürünlerdeki kalıntı miktarının normal seviyeye inmesini beklediklerini anlatan Çömezoğlu, "Tavsiye dışı kullanılan ilaç varsa bu ürünleri imha ediyoruz. Eğer ürünlerinde herhangi bir kalıntıya rastlanmazsa, mevzuata uygunsa bunlara entegre ürün yönetimi kontrol sertifikası düzenliyoruz. Üretici, satış sırasında bunları ürünün yanına koyabiliyor" diye konuştu.

Güvenli ürün logosu ve sertifikası alan üreticilerin ürünlerini daha kolay satacağını vurgulayan Çömezoğlu, "Güvenli gıdayı sağladığımız takdirde pazar payımızın artacağına inanıyorum. Kışın dahi vatandaşlardan, yediğimiz ürünlerde horman var mı? İlaç var mı? telefonları alıyoruz. Şu an yaptığımız tespitlerde ilaç sıkıntısıyla karşılaşmadık. Tüketici artık sorguluyor. Demek ki biz güvenli gıdayı sağladığımız takdirde tüketim artacak. Tüketimin artarsa pazar canlı hale gelir" dedi.

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)

Foto: Numune alınırken

===

Manavgat'a dev yatırım

Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde inşa edilmesi planlanan Yat Yapım ve Çekek Yeri projesini hayata geçirecek en önemli adım Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından atıldı. Bakanlık, Avrupa'nın en büyük yerli ve yabancı yat üreticilerini Manavgat'a çekecek dev projenin yapılacağı alanın yatırımcıya tahsis duyurusunu yaptı. Antalya'yı Doğu Akdeniz'in en önemli merkezlerinden biri haline getirmesi beklenen projeye ilişkin yer tahsis duyurusu Resmi Gazete'de yayımlandı.

KOOPERATİFLERE ÖNCELİK VERİLECEK

Manavgat'ın Demirciler Köyü sınırları içerisinde bulunan 'mera vasıflı' bin 268 dönümlük parselin 363 bin 820 metrekarelik kısmının 'tekne imal ve çekek yeri yapılması' amacıyla kullanılmak üzere yatırımcıya tahsisi için 8 Mart 2013 tarih ve 28581 numaralı Resmi Gazete'de yayımlanan duyuruda, tahsis işleminin 'Hazine Arazilerinin Tersane Yatırımlarına Tahsisinde Uygulanacak Esas ve Usullere İlişkin Tebliğ'e göre gerçekleştirileceği belirtildi.

KOOPERATİF OT PARASI YATIRMIŞTI

Tahsis işleminin bakanlık tarafından avam projesi uygun görülen bir yatırımcıya yapılacağı açıklanan duyuruda, yapılacak değerlendirmelerde 'kooperatiflere öncelik verileceği' vurgulandı. Yaklaşık 10 yıldır projeyi hayata geçirmek için mücadele eden Manavgat Yat ve Çekek İmalatı ve Yapımcıları Sosyal Tesisler Kurma ve İşletme Kooperatifi, 2011 yılı kasım ayında mera vasıflı arazinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Maliye Bakanlığı'na geçmesi için 1 milyon 233 bin TL 'ot parası' yatırmıştı.

PROJE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Duyuruda yer alan 'kooperatiflere öncelik verilecek' ibaresi de tahsis işleminin ot parasını yatıran bu kooperatife yapılacağı şeklinde yorumlandı. Manavgat Yat ve Çekek İmalatı ve Yapımcıları Sosyal Tesisler Kurma ve İşletme Kooperatif Başkanı Oktay Berberoğlu, Manavgat Irmağı'nın denize döküldüğü alanda inşa edilecek ve içerisinde 1000-1500 yat çekme kapasiteli marina ile orta ve büyük ölçekli mega yat üretilebilecek tersaneleri barındıracak dev projeyle ilgili çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

DEV YATLAR İMAL EDİLECEK

Hazırladıkları projeyi Bakanlığa sunarak sonucunu bekleyeceklerini aktaran Oktay Berberoğlu, projenin 10-15 milyon lira arasında bir yatırım gerektirdiğini vurguladı. Projenin hayata geçirilmesi halinde Manavgat'ın Doğu Akdeniz'in en önemli yat yapım ve çekek yerlerinden biri haline geleceğini savunan Berberoğlu, "Doğu Akdeniz'de, Türkiye sınırları içinde bu tipte tekne bakımı ve imalatları yapılabilecek düzgün bir marinamız yok. Burada çekek yeri ve imalat bölgesi ile bakım üniteleri oluşturabilirsek, Doğu Akdeniz'deki tüm yatları burada barındırabilir, 40-50 metrelik yatları imal edebiliriz" dedi.

MANAVGAT İMALAT MERKEZİ OLACAK

Tahsisin kooperatife verilmesi halinde Yat Yapım ve Çekek Yeri için gereken altyapı yatırımlarını yapacaklarını belirten Berberoğlu, "Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde nasıl gemi imalatı yapılabiliyorsa, bizim de amacımız benzer bir imalat merkezi oluşturmak. Ancak, OSB'de denizde yüzen tekneleri çekip bakımı yapılamıyor, eski bir tekne revize edilemiyor. Manavgat projesi yapılırsa büyük teknelere bakım ve servis hizmeti de vermeye başlayacak" diye konuştu.

Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)

Fotosuz

===

Jandarmadan kurallara uyalım çağrısı

KAŞ'ta Kınık Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından asayiş toplantısı düzenlendi. Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya başkanlığında yapılan toplantıya Kaş Jandarma Komutanı Kıdemli Üsteğmen Murat Aydın, Emniyet Müdürü Cahit Sarı, Kınık Beldesi Belediye Başkanı Ali Bekik, Yeşilköy Beldesi Belediye Başkanı Ahmet Akdeniz, köy ve mahalle muhtarları katıldı.

Toplantıda, belediyeler tarafından trafik eğitim pistleri hazırlanması, okullarda trafik eğitimi verilmesi, karayolları, ara yollar, cadde ve refüjlerdeki tabela kirliğinin giderilmesi, kaksız, ehliyetsiz motosiklet ve araç kullanımının önlenmesi ve çevre kirliliği konuları görüşüldü. Aile içi şiddet ve intihar olaylarındaki artışın da görüşüldüğü toplantıda, bölgenin tarım bölgesi olması dolayısıyla bölgedeki ürünlerin tarım fuarlarında tanıtılması da ele alındı.

Bölgede 30 bin insanın yaşadığına dikkati çeken Kaymakam Selami Kapankaya, özellikle ehliyetsi ve kasksız araç kullanımına izin verilmemesini istedi. Zaman zaman vatandaşların tepki gösterdiğine de değinen Kapankaya, "Bölgede yaşanan trafik kazalarının önüne geçmek için hep birlikte önlem alacağız. Alışveriş merkezleri ve akaryakıt istasyonlarında mutlaka kamera sistemi olacak. Alınacak önlemlere, tepki de olsa, bu önlemler vatandaşın can ve mal güvenliği için alınıyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Turan Yılmaz Manavgat Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title