Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3)

Foto.1975 yılında, Antalya Belediyesi'nce düzenlenen 'Sanat Sempozyumu'nda, kente önemli hizmetlerinden dolayı Vali Haşim İşcan onuruna yaptırılan avucu açık 'sağ el heykeli', Karaalioğlu Parkı'nda kaderine terk edildi.

Foto: Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nin dış görünüşü, içerisindeki etkinliklerden çeşitli görüntü

===

Heykel ayıbı

1975 yılında, Antalya Belediyesi'nce düzenlenen 'Sanat Sempozyumu'nda, kente önemli hizmetlerinden dolayı Vali Haşim İşcan onuruna yaptırılan avucu açık 'sağ el heykeli', Karaalioğlu Parkı'nda kaderine terk edildi. İçler acısı durumdaki heykel, birkaç noktadan hasar görüp parçalanmaya yüz tuttu. Heykeltıraş Kuzgun Acar'ın eseri olan beton döküm heykelin bünyesinde derin çatlaklar, baş, işaret ve orta parmaklarında dökülme, dağılma, kopma, meydana geldi. Sanatseverler, bir sanat eserine olan ilgisizliğe isyan etti.

ACAR'IN EŞİ ONARILMASINI İSTEDİ

El heykelini yaptıktan 1 yıl sonra iş kazası sonucu yaşamını yitiren ve Türkiye'de çağdaş heykel sanatının öncülerinden kabul edilen heykeltıraş Kuzgun Acar'ın eşi Fersa Acar ise eserde ciddi hasarlar oluştuğunu öğrenince Büyükşehir Belediyesi'ne bir dilekçeyle başvurup, heykelin acilen onarılmasını istedi. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Heykel Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Selahattin Pekşen, heykel üzerinde inceleme yaparak, derhal müdahale edilmesi gerektiğini bildirdi.

HEYKEL BRONZ METALLE YAPILSIN

Yrd. Doç. Selahattin Pekşen, birkaç kez yeri değiştirilen heykelin, taşınma işlemleri sırasında da büyük hasarlar almış olabileceğini belirti. Pekşen, "2007 yılında onarım geçiren heykelde, insan müdahaleleri, doğal etmenler, iklimsel nedenlerden dolayı çatlama, aşınma, kopma, demir aksamında çürüme meydana gelmiş. Varlığını daha fazla sürdürebilmesi mümkün görünmüyor. Heykel, kalıbı çıkarılıp, her türlü iklim koşullarına dayanıklı, deforme olmayan bronz metalle yeniden yapılmalı" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Heykelin genel, yakın plan, kopan, kırılan, çatlayan bölümlerinden görüntü

===

Eskiye can veriyorlar

SOYSAL Sanat Evi'nde karakalem ve yağlıboya resim çalışması yapan kadınlar, bir yandan da evlerindeki eskimiş ve kullanılmayan birçok eşyayı, üzerinde sanat çalışması yaparak yeniden kullanılır hale getiriyor. Atölyede düz renk her türlü kıyafet, kumaş parçası, örtü, batik (kumaş boyama) çalışmasıyla renklendirilip yenilenirken, ahşap sandalye, oturak, sehpa, çekmece, komedin, su küpü, su testisi, vazo, porselen tabak, cam kavanoz, şişe, çatal-kaşık üzerleri boyanıp, kağıt peçete, duvar kağıdı, inci, boncuk, pul ve simlerle süsleniyor. Eski eşyalara can veren hamarat kadınlar, dekoratif süs eşyasına dönüştürdükleri objelerle evlerinin her köşesine güzellik katıyor.

HEYECAN VEREN ÇALIŞMA

Atölye öğrencileri Selma Akcan, Zafer Ünlü, Semra Yılmaz, Kadriye Zorlu, Serpil Şansal Torun, Sebahat Özkan, resim-el sanatları uzman öğreticisi ve atölye sahibi Rahime Halide Soysal'ın gözetiminde eski eşyalarını çöpe atmayıp, sanatsal çalışmalarla değerlendirerek dekoratif ve hediyelik süs eşyasına dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyor. Soysal, "Amacımız, eskiye can verip, tekrar kullanılır hale getirmek. Herkes büyük bir heyecanla çalışıyor, eski eşyalarını sanat eserlerine dönüştürüyor. Kimi eserleriyle evlerini süslerken, kimi de satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor" dedi. Soysal, rengi solmuş, boyası dökülmüş dolap kapaklarının da süsleme ve eskitme tekniğiyle yenilendiğini söyledi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Atölye öğrencileri, dekoratif süs eşyasına dönüştürülen eserlerini gösterirken

===

Üç boyutlu şaheserler

MURATPAŞA Belediyesi ile Azize Kahraman Halk Eğitimi Merkezi işbirliğinde Değirmenönü Sanat Merkezi'nde, ahşap plaka, tuval bezi, toprak testi, vazo ve daha birçok değişik objeler üzerine çizilen düz resimler, 'üç boyutlu şekillendirme çalışmasıyla' duvar panosu ve dekoratif süs eşyasına dönüştürülüyor. Yetişkin kursiyerler, malzeme olarak sadece saten alçı, tutkal, boya ve vernik kullanıyor.

Kurs öğretmeni Yasemin Özböler, üç boyutlu şekillendirmenin eski ahşap, dolap, sehpa ve çeyiz sandıkları üzerine de uygulandığını anlattı. Özböler, "Sabır isteyen çok zevkli bir çalışmayla üretilen üç boyutlu eserler, göze daha hoş görünüyor. Her türlü resmi, düz zemin ve değişik objeler üzerine işleyip, saten-tutkal karışımıyla kabartıyoruz. Alçı kuruduktan sonra üzeri boyanıyor, bir kat vernikle de parlatılıyor" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Kursiyerler üç boyutlu çalışmalarını gösterirken toplu görüntü

===

Mısır'da Antalya'yı temsil etti

ATATÜRK Devlet Hastanesi'nde anestezi ve reanimasyon uzmanı olarak görev yapan Dr. Melek Günbey, Mısır'ın Kızıldeniz kenarındaki Sharm El Şeyh şehrinde gerçekleşen '7.Uluslararası Ostraka Art Festivali'ne katıldı. Hastalarına şifa dağıtırken, bir yandan da resim ve keçe sanatıyla uğraşan Günbey, Türkiye'den sadece 6 sanatçının davet edildiği festivalde Antalya'yı temsil etti. Günbey, "Dünya çapında tanınmış birçok ünlü ressamla tanıştım. Antalya'daki sanat etkinliklerine de katılmalarını önerdim" dedi.

Mısır'da 10 gün kalan Dr. Melek Günbey, resim çalıştaylarının yapıldığı festivale, Türkiye, Mısır, Tunus, Filistin, Lübnan, Almanya, Suudi Arabistan, Norveç, İngiltere, Kore, Makedonya, Arnavutluk ve Etiyopya'dan 50'den fazla ressamın davet edildiğini belirti. Daha önce de Avusturya'da 'Uluslararası Sanat Yaz Akademisi'ne katılan Günbey, "Çalıştaylar, değişik ülkelerden gelen sanatçıların tanışıp kaynaşmasına, dostluk köprülerinin kurulmasına, değişik tekniklerin denenerek paylaşılmasına vesile oldu" diye konuştu.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Festivale katılan sanatçıların toplu ve melek Günbey'in tablo önünde görüntüsü

===

Sanatçıları buluşturan kafeterya

SİNAN Mahallesi'nde, yazar Fecrin Nur Öngören'in sanatçıların hizmetine sunduğu 'Art Cafe Bahane' adlı kafeteryada, kısa bir aradan sonra yeniden kültürel ve sanatsal etkinlikler başladı. Değişen yüzüyle müdavimlerine kapısını tekrar açan kafeterya, kış akşamları sazlı sözlü etkinliklerle ısınacak. Resim, heykel, seramik ve el sanatları eserlerinin de sergilenebildiği mekana, yazar, çizer, şair ve ozanlar da renk katıyor. Kafeteryada roman, öykü, hikaye, masal, şiir kitapları çıkaran yazarlar, 'imza günü' düzenliyor.

Kafeteryanın işletmecisi Fecrin Nur Öngören, "Açtığım mekanda Antalya'nın kültürel ve sanatsal yaşamına katkıda bulunduğum için çok mutluyum" dedi. Öngören, kafeterya kütüphanesinde Antalyalı yazarların, şairlerin öykü, roman ve şiir kitaplarına yer verildiğini de belirtti. Kafeteryada, yılbaşından sonra haftanın belli günlerinde canlı müzik etkinliği de başlatılacak. Yerel sanatçılar mikrofonsuz şarkı ve türküler okuyacak, halk ozanları da saz ve sözleriyle atışma yapacak.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: İşletmeci Fecrin Nur Öngören'in kütüphane önünde görüntüsü

===

Resimhaneye yeni mekan

ANTALYALI bir grup kadının resim çalışması yaptığı 'Gayriresmi Resimhane' adlı sanat atölyesi, yeni mekanına taşındı. Atölye, Bahçelievler Mahallesi Teomanpaşa Caddesi üzerindeki Yurdakul Apartmanı'nın birinci katında yeniden faaliyete geçti. Atölyede Emine Yolalan, Hayriye Kısaoğlu, Ayşegül Tecer, Yaşar Uysal, Sermin Çelik, Yüksel Karapirim, Tutku Yıldız, Zeynep Hoyraz, Ruhiye Arslan, Elif Yılmaz karakalem, yağlıboya, akrilik boya ve suluboya teknikleriyle resim yapıyor. Atölyenin işletmeciliğini ise ressam Emine Yolalan ile Hayriye Kısaalioğlu üstlendi. Yolalan, "Grubumuz, bir aile ortamı havası içinde çalışmalarını sürdürüyor. Zaman, zaman da doğa gezileri düzenleyip, çektiğimiz fotoğrafları tuvallerimize aktarıyoruz. Yeni yılın ilk aylarında karma resim sergisi açacağız. Hedefimiz, Antalya dışına açılıp çevre il ve ilçelerde de sergiler açmak" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Kadınların tablo önünde toplu ve Emine Yolalan resim yaparken görüntü

===

'Pişti'yi kaçırmayın

ANTALYA Devlet Tiyatrosu (ADT), tiyatro severleri bir kez daha 'Pişti' oyunuyla buluşturacak. Mustafa Nogay Kesim'in yazdığı, Kazım Akşar'ın yönettiği iki perdelik komedi oyunu, cuma ve cumartesi akşamları saat 20.00'de Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenecek. Seyircisini kahkahaya boğan oyunda, kahvehaneye girip erkeklerin ezberini bozan iki genç kadının erkek egemenliğine karşı mücadelesi anlatılıyor. Farklı yaşta ve sosyal çevrelerden bir grup erkeğin mekanı olan kahvehaneye giren üniversite öğrencisi kadınlar, erkek arkadaşlarıyla bahse tutuşuyor, aralarında çeşitli çekişmeler olan diğer erkekler ise iki kadına karşı birleşiyor. Erkeklerin kurduğu ittifak, kadınları dışarı atmaya yetmiyor. Kahvehane, mahalleli kadınların da eğlence mekanına dönüşür.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyun sahnesinden görüntüler

===

Hava şarkılarla ısındı

ANTALYA Sanatçılar Derneği'nin (ANSAN) bünyesinde çalışmalarını sürdüren 'Nağmekar Türk Müziği Topluluğu', şarkı severlere unutulmaz bir gün yaşattı. Şef Mustafa Mümtaz'ın yönettiği topluluğun solistlerinden Rıza Sevim, Kürdi, Hicaz, Nihavendi, Acem Kürdi, Muhayyer ve Rast makamlarında 15 şarkıyı seslendirdi. Dinleyicilerin de eşlik ettiği dinletinin orkestrasını Hurşit Ergün (ritim saz), Coşkun Yeşiltepe (keman), Mustafa Mümtaz (ud) oluşturdu. Dinleti, bestesi Kadir Şençalar'a ait 'Gönlüm Yaralı' adlı şarkıyla başladı, Selçuk Tekay'ın bestelediği 'Unuturum Diye Yorma Kendini' adlı şarkıyla sona erdi. Müzik grubuna teşekkür eden ANSAN Başkanı Kamile Yılmaz, "Soğuk kış günlerini şarkı ve türkülerle ısıtmaya devam edeceğiz" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Rıza Sevim şarkı okurken ve dinleyicilerden kalabalık görüntü

==========

SERGİLER:

==========

ANSAN

-Aurora Sanat Atölyesi resim-seramik sergisi……………………..…………..22-29 Aralık

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

-Alper Baler'in (atölye) mask sergisi………………………………………….17-27 Aralık

DEVLET GÜZEL SANATLAR GALERİSİ

-A.Yasemin Gülser-Emel Erten- Selma Yağanoğlu'nun resim sergisi…….…21-31 Aralık

2000 PLAZA SANAT GALERİSİ

-Yeni yıl hediyesi resim sergisi……………………………………..….19 Aralık-10 Ocak

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

-ANFAD fotoğraf sergisi…………………………………………………..…18-28 Aralık

= = = = = = = = = =

OPERA - BALE

= = == = = = = = =

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

-Don Kişot (Bale)…………………………………………………………….22-25 Aralık

= = = = = = =

TİYATRO

= = == = = =

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

-Pişti………………………………………………………………..……….21-22 Aralık

-Toros Canavarı…………………………………………………..…26-27-28-29 Aralık

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TİYATROSU

-Tebeşir Dairesi Öyküsü…………………………………………………..22-29 Aralık

-Heccav…………………………………………………………………….21-28 Aralık

-Fehim Paşa Konağı…………………………………………………………..26 Aralık

-Vatan Kurtaran Şaban………………………………………………………..27 Aralık

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Yenimahalle Kültür Merkezi)

-Dans Eden Eşek………………………………………………………………..27 Aralık

-Mızıkçı Bremen Mızıkacıları………………………………………….........21-28 Aralık

(Antalya Kültür Merkezi)

(Kırmızı Kalem Cep Tiyatro)

-3. Sayfa………………………………………………………………..26 Aralık-2 Ocak

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

-İmparatorluk (İzmir Yenikapı Tiyatrosu)………………………………….….27 Aralık

= = =

KONSER

= = ==

DEVLET SENFONİ ORKESTRASI

(AKM Aspendos Salonu)

-M. Ravel-S. Prokofiev (Piyano Korçertosu)………………………………...21 Aralık

AKM PERGE SALONU

-Neveser Kökdeş şarkıları……………………………………………………29 Aralık

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

-Türk Halk Müziği Konseri (Cumhuriyet Korosu)…………………………..30 Aralık - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Haşim İşcan Elif Yılmaz Türkiye Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title