Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.DEMRE'nin Beymelek Beldesi'ndeki taş evler yaşama dönüyor.

Foto: Defterdar Ceylan'ın fotosu

===

Taş evler yaşama dönüyor

DEMRE'nin Beymelek Beldesi'ndeki taş evler yaşama dönüyor. Türk edebiyatının ilk realist köy romanı olan Karabibik'in 1890'lı yıllarda yazıldığı Yukarı Beymelek Mevkii'ndeki yaklaşık 250 yıllık taş evlerden 10'u restore edilerek turizme kazandırılacak. Tarihi Likya yolu üzerindeki taş evler, Beymelek Belediyesi'nce hazırlanan projeyle onarılacak. Belediyenin hazırladığı projeyi kabul eden Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, 193 bin 580 lira hibe kredisi desteği sağladı.

Beymelek Belediye Başkanı Osman Güngör, Yukarı Beymelek'teki taş evlerin tarihi birer miras olduğunu söyledi. Bu evlerden 10 tanesinin onarılacağını anlatan Başkan Güngör, "Kapı, pencere ve ahşap balkonları yenilenecek. Ayrıca kullanılmayan eski ilkokul binasını da yenileyeceğiz. Evlerin içine 14 adet çift kişilik ahşap yatak, 22 tane tek kişilik yatak koyacağız. Tümü ahşap olmak üzere dolap, masa, sandalye, ayna, komodin, ürün satış tezgahı yerleştirilecek" diye konuştu.

Onarım ve malzeme satın alma ihalesinin tamamlandığına vurgu yapan Başkan Güngör, "Mart ayı sonunda onarımlar bitecek. Taş evler ve eski okul binası turizme açılacak. Özellikle Likya yolu yürüyüşüne çıkan turistler için konaklama olanağı yaratacağız. İnternet ve diğer yollarla taş evleri tanıtacağız. Atalarımızdan kalan bu kültür mirası evleri de bu yolla gelecek kuşaklara aktarmış olacağız. Taş evlerin bölge turizmine katkı sağlayacaktır" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Taş evlerden

===

Alanya'da 'Noel' heyecanı

Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi tarafından Noel öncesi 3'üncü Uluslararası Alanya Noel Pazarı' kurulacak. İskele Meydanı'nda 16 metre yüksekliğindeki Noel ağacının etrafında kurulacak pazarın geliri geçen yıllarda olduğu gibi yine yardım amaçlı kullanılacak. Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu ve üyeler Noel pazarı hazırlığı için Alanya Belediyesi'nde toplantı yaptı.

Alanya'daki Danimarka, İsveç, Norveç, Almanya, Finlandiya, Rusya ve Polonyalı yabancı dernek temsilcilerinin katılımıyla düzenlenecek Noel pazarına bu yıl yaklaşık 5 bin kişinin katılması bekleniyor. Meclis Başkanı Karaoğlu, etkinlikler kapsamında müzik dinletisi ve 'Christmas' müziği eşliğinde Noel'e özgü gösteriler yapılacağını söyledi.

Bu yıl farklı etkinliklerin de düzenleneceğini belirten Karaoğlu, "Bol eğlenceli, hediyelerin olduğu ve renkli görüntülerin oluşacağı Noel pazarına tüm halkımızı davet ediyorum." dedi. Yabancılar Meclisi, geçen yıl düzenlenen Noel pazarından elde edilen gelirle 35 tekerlekli sandalye satın alarak ihtiyacı olanlara dağıtmıştı.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Abdullah Karaoğlu - toplantıdan foto - geçen yılki pazardan foto

===

Yabancı öğrencilere sıcak karşılama

AFYON Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) bu yıl ilk kez eğitim öğretime başlayan yabancı öğrenciler için tanışma toplantısı düzenlendi. Ahmet Necdet Sezer Kampusu Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlenen tanışma toplantıda konuşan Rektör Prof.Dr. Mustafa Solak, yabancı öğrencileri de AKÜ'lü olarak görmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Prof. Dr. Solak, dünya üniversiteleri arasında yer almak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini anlattı.

Yabancı öğrencilere AKÜ'yü tercih ettikleri için teşekkür eden Prof. Dr. Rektör Solak, "Sizlerle de daha iyi ve daha güzele ulaşacağız. Sizler için elimizden geleni yapacağız. Önümüzdeki dönemde, eğitim-öğretim süresince spor, müzik ve halkla ilişkiler alanında belli programlar, kültür ve sanat etkinliklerini sizlerle birlikte yapacağız" dedi.

AKÜ tanıtım filmiyle yabancı öğrencilere üniversitenin imkanlarının tanıtıldığı, Afyonkarahisar hakkında bilgilerin verildiği toplantıda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, konuk öğrenciler için Türkçe kursu açtıklarını söyledi. Toplantıda, öğrencilerin derslerle ve okul içerisindeki işlemlerle ilgili sorularını da dinleyen Rektör Solak ve yardımcıları daha sonra öğrencilere yemek yedi.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: tanışma toplantısından fotolar

===

Gazipaşa'da çilek hasadı başladı

ANTALYA'NIN Gazipaşa İlçesi'nde Ağustos ayında toprakla buluşan çilek fideleri meyve vermeye başladı. Mesut Batur'a ait 70 dönümlük araziye ekilen çilek, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle olgunlaştı. 20 kadın ve 15 erkek işçinin çalıştığı bahçede adeta bayram havası yaşandı. 3 ay önce toprakla buluşan çilek fidelerinin meyve vermeye başladığını belirten işçilerden Süheyla Koç, ilk hasadı yapanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

HASAT ERKEN ÜRÜN AZ

Üretici Mesut Batur hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle Türkiye'nin birçok yerinde açıkta çilek yetiştiğini, bu nedenle çilek fiyatının beklenilenin altında olduğunu söyledi. Havaların diğer bölgelerde soğumasıyla birlikte Gazipaşa'da yetişen çileğin değer kazanacağını belirten Batur, "Şu an Çanakkale bölgesinden İstanbul haline çilek geliyor. Bu nedenle fiyatlar beklediğimiz gibi değil. İstanbul halinde çilek 4 ile 6 lira arasında alıcı buluyor" dedi

Çilek hasadının yüzlerce insana iş sağladığını belirten Koç, "Ağustos ayında ektiğimiz çileğin bugün ilk hasadını yapmaya başladık. Benim gibi tüm arkadaşlarımda da sevinç ve heyecan var. Büyük emeklerle ektiğimiz ürünümüzün meyvesini almanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah çilek fiyatları beklenilen seviyelerde olur. Çilek para ederse hepimiz kazanırız" dedi.

ASKER OĞLUMA HARÇLIK GÖNDERİYORUM

Çilek tarlasında 35 lira yevmiye ile çalışan işçilerden Ayşe Aşık ise tarladan kazandığı parayla asker oğluna harçlık gönderdiğini söyledi. Oğlunun Şırnak'ta asker olduğunu söyleyen Aşık, "Oğlum vatani görevini Şırnak'ta komando olarak yapıyor. Burada kazandığım parayla oğluma harçlık gönderiyorum" dedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Çilek hasadı

===

Atık piller geri dönüşüme

AFYONKARAHİSAR'da atık pillerin geri kazanımı amacıyla başlatılan kampanyada büyük başarı yakalayan Mevlana Camii'ne diz üstü bilgisayar hediye edildi. Atık pillerin doğaya verdiği zararlar konusunda insanların her geçen gün bilinçlendiğine dikkat çeken Çevre Hizmetleri Birliği Müdürü Mehmet Durak, Mevlana Camii cemaati tarafından 10 kilograma yakın atık pil toplandığını söyledi.

Atık Pil Toplama Kampanyası'na destek olan Mevlana Camii'ne dizüstü bilgisayar hediye ettiklerini aktaran Durak, kampanya süresince Türkiye genelinde oluşan atık pillerin toplanması ve geri kazanım oranını yüzde 10'un üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Cami imamı Hüseyin Erol ve müezzin Mustafa Gökkaya ise kampanyaya destek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Bilgisayar verilirken

===

HEM kursları okul gibi

GAZİPAŞA Halk Eğitim Müdürlüğü(HEM) tarafından açılan kurslar büyük ilgi görüyor. HEM bünyesinde Eylül ayında açılan ve halen devam eden 234 ayrı kursta 4 bin 310 kursiyer öğrenim görüyor. Kurslara gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirten HEM Müdürü Tuncer Çomruk, kurslara katılan 4 bin 310 kursiyerden 1780'inin erkek ve 2 bin 530'unun ise kadınlardan oluştuğunu belirtti.

Geçen eğitim yılını 7 bin kursiyerlerle tamamladıklarını anlatan Çomruk, "Bu yıl da kurslarımız ilgi görüyor. Talep olduğu takdirde istenen dallarda da kurslar açmaya devam edeceğiz. Bu sayı birçok ilden çok daha fazla. Vatandaşlarımıza kurslarımıza gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz. En az 12 kişilik gruplara bir sınıf açarak kurs vermekteyiz. Köylerden gelen talebi de değerlendiriyoruz" dedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Hem Müdürü Tuncer Çomruk, kurstan

===

Çöp konteynerlerine bakımı

GAZİPAŞA'da çöp konteynerleri dezenfekte ediliyor. Kurban Bayramı sonrasında ilçe genelindeki 1783 çöp konteynerinin dezenfekte edilmesi için Gazipaşa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler çalışma başlattı. Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, Gazipaşa'nın temiz ve örnek yapısını korumak amacıyla çalışmanın başlatıldığını söyledi.

Kurban Bayramı'nda çöplere sakatat ve atıkların atıldığını belirten Başkan Özgenç, hastalık riskine karşı tüm konteynerlerin yıkandığını ve ilaçlanarak dezenfekte edildiğini söyledi. Haşere üremesinin önüne geçildiğini ve insan sağlığını tehdit edecek unsurların önüne geçildiğine değinen Başkan Özgenç,

"Halkın sağlı ön planda tutularak ilçe genelinde çalışmalar devam ediyor" dedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Temizlik çalışmaları

===

Başkan'dan gazilere hediye

SANDIKLI Belediye Başkanı İsmail Elibol, ilçedeki Kore ve Kıbrıs gazilerine 'tören kıyafeti' hediye etti. Başkan Elibol, kendi imkanlarıyla aldığı kıyafetleri, ilçedeki 17 gaziye giydirdi. Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Sandıklı Temsilcisi Gazi Yusuf Akin, Gaziler Günü başta olmak üzere resmi törenlerde gazilerin tören giysisinin olmadığını söyledi.

Başkan Elibol'un kendi imkanlarıyla bu sorunu çözüm getirdiğini vurgulayan Akin, "Daha önce de belediye hizmet binası içinde bize yer tahsis etmişti. Bunun yanında şehit ve gazi çocuklarına eğitim desteğinde bulunup, ilçemizde ki gazi ve şehit ailelerini hiçbir zaman sahipsiz bırakmadı. Kendisine tüm gazilerimiz ve şehit aileleri adına çok teşekkür ediyorum. Bizleri onurlandırdı" dedi.

Gaziler, yeni kıyafetleriyle ilçe protokolüyle birlikte fotoğraf çektirdi.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Toplu foto

===

Finike'nin bütçesi 12 milyon

FİNİKE Belediye Meclisi kasım ayı olağan toplantısı, Belediye Başkan Vekili Cengiz Tuna başkanlığında toplandı. Finike Belediye Meclisi toplantısına Başkan Nail Dülgeroğlu yurt dışında olması nedeniyle katılamadı. Belediye Başkan Vekili Cengiz Tuna'nın gündem maddelerini okumasının ardından başlayan toplantıda 5 gündem maddesi görüşüldü.

Gündem maddelerini okuyan Başkan Vekili Tuna, 2013 yılı belediye bütçesinin 12 milyon 120 bin lira olmasının kararlaştırıldığını söyledi. Meclis toplantısında Finike Belediyesi ve Sahilkent, Turunçova, Yeşilyurt ve Hasyurt belde belediyelerinin arıtma tesislerinin İller Bankası tarafından ortak yapılması, ihale bedelinin yüzde 50'sinin İller Bankası tarafından hibe,geri kalan bölümünün ise İller Bankasınca kredilendirilmesi maddesi görüşüldü.

Görüşmelerde arıtma tesisinin Finike ve diğer 4 belde belediyesiyle ortak yapılması ve bu konunda Finike Belediyesine yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi. Meclis üyeleri, belediye olarak yapılan işlerde ödenek aktarımı, norm kadro kütüğünde değişiklik, belediyeye ait gayri menkulün 10 yıl süreyle kiralanması, takipli belediye alacakları maddelerini de oy birliğiyle kabul etti.

Suat SÖĞÜT-FİNİKE (DHA)

Fotosuz

===

'Çocuk kitapları şenliği' başladı

FİNİKE'de Emin Akın İlköğretim Okulu ve Arkadaş Kitabevi tarafından düzenlenen 'Çocuk Kitapları Şenliği' başladı. Finike Belediyesi'ne ait çadırda düzenlenen şenliğe, Kaymakam Mesut Yakuta, Sahilkent Belediye Başkanı Ömer Çırpar, Hasyurt Belediye Başkanı Muammer Genç, Milli Eğitim Müdürü Hızır Güneş, Liman Başkanı İsmet Moncal, Atatürkçü Düşünce Derneği Finike Şube Başkanı Başkanı Atilla Öztürk, çocuk kitapları yazarı Muzaffer İzgü, öğretmen, öğrenci ve davetliler katıldı.

Açılışta konuşan Kaymakam Mesut Yakuta, etkinliğe katılma nezaketi gösteren yazar Muzaffer İzgü ve katkı sunan herkese teşekkür etti. Kitap okumayı alışkanlık haline getiren çocuğun daha başarılı olacağını anlatan Kaymakam Yakuta, "Bu etkinliklerle bir çocuğumuza bile kitap sevgisi aşılayabilirsek mutlu oluruz. Çocuklarımızın okuma alışkanlığını geliştirmek için çevresindeki herkesin katkı sunması gerekiyor" dedi.

Şenliğe 153 farklı kitabıyla katılan Yazar İzgü de öğrencilere hitaben yaptığı konuşmasında hayat hikayesini anlattı. Çok fakir bir aileden yetişerek yazar olduğunu anlatan İzgü, kitap okumanın çocuğun duygu dünyasını geliştirdiğini söyledi. Adana Halk Kütüphanesi'nde okuma alışkanlığı kazandığını ve okuduğu o kitaplarını kendisini yazar yaptığını vurgulayan İzgü, "Üniversiteyi ilk girişte kazanan öğrencilere bakın yüzde 92'si kitap okuyordur" dedi.

Toplam 50 bin kitabın sergilendiği kitap fuarı, pazar gününe kadar açık kalacak. Fuar süresince imza günleri ve söyleşiler düzenlenecek. Fuarı yaklaşık 5 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Fuardan fotolar

===

MYO öğrencilere tanıtıldı

AKDENİZ Üniversitesi(AÜ) Manavgat Meslek YüksekOkulu'nda (MYO) bu yıl ek kontenjanla başlayan öğrencilerle tanıtım toplantısı yapıldı. Manavgat MYO Mehmet Akın konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Levent Pala, öğrencilere okulun fiziki yapısı, programlar hakkında ve sınıf geçme konusunda bilgiler verdi. Manavgat MYO'nun öğrenciler için en önemli yönetmeliklerinin disiplin yönetmeliği ve sınıf geçme yönetmeliği olduğunu kaydeden Pala, yönetmeliklere uyulmaması durumunda yaptırımlarla karşılaşıldığını söyledi.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Hırsızlık şebekesine darbe

GAZİPAŞA Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri, ilçe genelinde hırsızlık şikayetlerinin artması üzerine çalışma başlatarak, birçok ev ve işyerinden hırsızlık yaptıklarını belirlediği şebekeye yönelik operasyon yaptı. Polis tarafından geçtiğimiz 13 farklı ev ve işyerinden hırsızlık yaptığı belirlenen K.T, S.B, H.K,. M.Ş, R.Ç. ve İ.T.S., polis operasyonunda gözaltına alındı.

Şüphelileri emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden K.T, H.K,. M.Ş, R.Ç. ve İ.T.S. savcılık tarafından alınan ifadenin ardından serbest bırakıldı. S.B. ise çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramada ele geçirilen ve çalıntı olduğu belirlenen eşyalar sahiplerine teslim edildi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Şüphelilerden foto - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Gazipaşa Beymelek Antalya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu?
title