Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde babasından öğrendiği bakırcılık mesleğini 10 yıl önce yakalandığı gırtlak kanserine rağmen devam ettiren 71 yaşındaki bakırcı ustası Mustafa Sallı, teknolojiye yenik düşen bakırcılık mesleğini gelecek...

Foto: İmam öğrencilere yemek servisi yaparken

===

71 yaşındaki bakır ustası

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde babasından öğrendiği bakırcılık mesleğini 10 yıl önce yakalandığı gırtlak kanserine rağmen devam ettiren 71 yaşındaki bakırcı ustası Mustafa Sallı, teknolojiye yenik düşen bakırcılık mesleğini gelecek nesillere taşımak amacında. Babasının, yıllar önce bakırcılığı Ermeni ustasından öğrendiğini aktaran Mustafa Sallı, "Ben de 8-9 yaşlarındayken, okuldan geldiğim zamanlarda babamın yanında bakırcılık mesleğini öğrenmeye çalışırdım" dedi.

Kardeşlerimle beraber bakırcılık mesleğini sürdürdüklerini, ancak bugün kardeşleri arasında bir tek kendisinin bakırcılığı sürdürdüğünü belirten Mustafa Sallı, "Bakırcılık mesleği teknolojiye yenik düşmüş durumda. Eskisi gibi bakır kaplar yapmıyoruz. Eskiden köylere gider 3-4 ay köylerde kalır bakır kalaylardık. Bugün sadece camilerimiz için bakır alemler imal ediyoruz. Baba mesleği bakırcılığı ömrüm yettiği müddetçe devam ettireceğim" dedi.

Mesleğini gençlere öğretememenin üzüntüsünü yaşayan bakırcı ustası Sallı, bakırcılığın yaygın olduğu yıllarda Sandıklı'da 36 bakırcı ustasının olduğunu belirterek, "Babamın çıraklarının çoğu bakırcı ustası oldu. Sandıklı'daki diğer ustalar da babamın ve dedemin yetiştirdiği bakırcı ustalarıdır. Bugün benimle beraber ilçemizde 4 bakırcı ustası bu işi hala devam ettiriyor" diye konuştu.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (DHA)

Foto: Mustafa Sallı işyerinde çalışırken

===

Bucak Belediyesi camileri onarıyor

BURDUR'un Bucak Belediyesi, ilçedeki camilerde yürüttüğü bakım, onarım ve eksiklerin giderilmesi çalışmaların aralıksız sürdürüyor. Belediye ekiplerinin Konak Mahallesi'ndeki Olukaltı Camisi'nde yürüttüğü bakım çalışmaları tamamlandı. Bucak Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, camiye gelerek çalışmaları inceledi ve vatandaşlarla sohbet etti. Başkan Ayaz, "Camilerimiz bizim için çok önemli. Belediye olarak camilerimizin bakım ve onarımlarını yapmak, eksiklerini gidermek için çalışma yapıyoruz. Bir çok camimizin eksikliklerini giderdik" dedi.

Bir kaç yıl önce Olukaltı Camisi'nin bazı eksiklerini giderdiklerini, şimdi de caminin ön ve arka bahçesini parke ve mermer kaplamayıp, tuvaletleri yenilediklerini anlatan Ayaz, "Cami yanındaki Kuran Kursu binasında da çalışma yaptık. Burada öğrenim görecek olan çocuklarımızın daha iyi şartlarda okuyabilmeleri için bakım ve onarım yaptık. Camilerimizin daha temiz olması için belediye personeli tüm camileri dolaşarak, tuvalet ve lavabo temizliklerini yapıyor" diye konuştu.

Halim AKCA/BUCAK, (DHA)

Foto: Başkan Ayaz cami cemaatiyle.

===

Manavgat'ta kurban bayramı hazırlıkları

MANAVGAT Belediyesi Kurban Bayramı'nda vatandaşların dini vecibelerini daha rahat ve konforlu bir şekilde yerine getirebilmeleri amacıyla çalışmalarına başladı. Çeltikçi Köyü Yolu Kavşağı ve Kavaklı Mahallesi Hayvan Pazarı, kurbanlık satış yeri olarak belirlendi. Çevre sağlığının korunması amacı ile kurban kesimi için standartlara uygun kapalı yeri bulunmayan vatandaşlar için ise ilçe merkezinde mezbaha, pazartesi pazarı halk pazarı, eski balıkhane yeri, Uğur oto yıkama, Yunus Emre İlkokulu'nun park yeri, çarşamba, perşembe ve cumartesi pazar yerleri kurban kesim yerleri olarak belirlendi.

UMUMA AÇIK YERLERE İZİN YOK

Ayrıca özel yerlerde kesim yapmak için müracaat eden Aşağı Işıklar Köyü Barış Suyu Yolu Kavşağı'ndaki besihane, İmam Hatip Lisesi'nin park alanı, İmam Hatip Lisesi pansiyonu park alanı ile Efe Oto Yıkama da kesim yeri olarak tespit edildi. Belediye ekipleri belirlenen alanlarda kurban kesimlerinin sağlıklı yapılması için çalışmalarına başladı. Kesim yerlerinde kurbanını kesme imkanı bulamayan vatandaşların kurbanlarını çevresi kapalı kendi bahçelerinde usulüne uygun, çevreye zarar vermeyecek ve çevreden görülmeyecek şekilde, çocukları uzak tutarak kesebilmelerine imkan tanındı.

Zabıta Müdürlüğü, park, cadde, sokak, meydan gibi umuma açık ve çevre hijyen şartları yeterli olmayan mahallelerde kurban kesimine izin verilmeyeceğini, kıyma makineleri ile et çekme, sakatat temizleme ve kelle ütülmesine hiçbir şekilde müsaade edilmeyeceğini açıkladı. Kesimlerin Belediye Mezbahası ve diğer toplu kesim yerlerinin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce görevlendirilecek Veteriner Hekimler marifetiyle kontrol altında tutulacağı da belirtildi. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü sözen, kesimlerin planlı bir şekilde yapılması için tüm hazırlıkların yapıldığını kaydetti.

MANAVGAT, (DHA)

Foto: Başkan Sözen, Kurban pazarı

===

Üniversiteler arası işbirliği arayışı

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Numan Tamer, Prof. Dr. İskender Akkurt ve Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız ile birlikte, Antalya'da bazı ziyaretlerde bulundu. Rektör İbicioğlu ve beraberindeki heyet, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe ve Antalya Defterdarı Hidayet Mat ile görüşmeler yaptı.

SDÜ'nün Antalya'daki iki üniversite ile işbirliğinin yanı sıra Isparta'nın Antalya ile bağlantılarını güçlendirmek için yapılan temaslar, paylaşılan proje ve teklifler ilgi ve destek gördü. Rektör İbicioğlu, SDÜ olarak Antalya ile hem şehir hem de üniversiteler bağlamında işbirliğine büyük önem verdiklerini belirterek, "Su Ürünleri Fakültemiz ile ilgili gelişmeler ve Turizm Uygulama Oteli konusunda çalışmalarımız var. Antalya'daki yöneticilerimiz çok olumlu yaklaştılar" dedi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Ziyaretlerden

===

Öğrenciler kan verdi

ANTALYA'nın Korkuteli İlçesi'nde Türk Kızılayı tarafından düzenlenen kan bağışı kampanyasına Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve idarecileri destek verdi. Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi tarafından Korkuteli Meslek Yüksekokulu toplantı salonundaki kan bağışında 23 ünite kan toplandı. Kan bağışı kampanyasında Batı Akdeniz bölge kan merkezinden 1 doktor, 2 hemşire görev yaptı.

Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi doktoru Dr. Tamer Eser, 'Bir Damla Kan, Kurtarılan Bir Can' sloganıyla kampanya düzenlediklerini belirtti. İhtiyaç duyulan kanı, gönüllü bağışçılardan sağlıklı bir şekilde temin etmek için kan bağışı kampanyası düzenlediklerini aktaran Dr.Eser, "23 ünite kan bağışı topladık. Unutmayalım ki kan, yapılmayan tek ilaçtır. Onu sadece bizler bağışlayabiliriz. Bir gün bizim de kana ihtiyacımız olabilir" dedi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Korkuteli Meslek Yüksek Okulu öğrencileri kan bağışında bulundu

===

Isparta hayvan bakımevi istiyor

ISPARTA'daki hayvan severler sokak hayvanları için belediyenin bakımevi kurmasını istedi. Hayvan Severler Derneği Gurup Sözcüsü Sezin Sezgin, Isparta'da sokak hayvanları için bakımevi kurulması gerektiğini söyledi. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılarak korunması gerektiğine dikkat çeken Sezgin, "Onların kamyonlara doldurulup uzak yerlere bırakılması doğru bir yöntem değil. Onları ölüme terk etmektir" dedi

Hayvan barınağı ve kısırlaştırma merkezi kurulması için Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'dan destek istediklerini anatan Sezgin, "Kısırlaştırılan hayvanlar sakinleşir, saldırgan olmaz. Bu konuda belediyeden yardım bekliyoruz" dedi. Isparta'da acilen bakım evi ve kısırlaştırma merkezinin kurulmasıyla burada hasta, yaşlı ve küçük hayvanların bakım altına alınabileceğini anlatan Sezgin, "Hayvanların kısırlaştırılıp, aşıları yapılıp kanunlar çerçevesinde korunmasını istiyoruz" dedi.

Aç ve susuz kalmayan bir hayvanın insanlara hiçbir zararının olmayacağını belirten Sezgin, "Çevre mahalle ve ilçelerde yaşayan hayvanlar için yemek götürüyoruz. Hastanelerden artık yemekler topladık. Haftanın 2 günü 7 bölgeye yemekler bıraktık. Vatandaşlar dışarıdaki hayvanlara kötü muamele yapmasın. Aç hayvan saldırır, herkes sokak hayvanlarına sahip çıksın" dedi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto : Sokak köpekleri, Sezin Sezgin

===

Burdur'da yatırım devam ediyor

BURDUR İl Koordinasyon Kurulu'nun 2012 yılı 4'üncü dönem toplantısı İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda yapıldı. Vali Yardımcısı Halil Karbuz'un başkanlığındaki toplantıya, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları ile daire müdürleri katıldı. 1 Ocak-30 Eylül 2012 tarihleri arasındaki yatırımlar hakkında bilgi veren Karbuz, "Burdur'da halen yürütülen 291 proje bulunuyor. Bu projelerin toplam bedeli 1 milyar 63 milyon 50 bin TL. Önceki yıllar harcaması ise 246 milyon 12 bin TL" dedi.

2012 yılı ödeneklerinin ise 203 milyon 986 bin 602 TL olarak belirlendiğini aktaran Karbuz, "30 Eylül 2012 tarihi itibariyle bu ödeneğin 112 milyon 447 bin 836 TL'si harcandı. Nakdi gerçekleşme oranı yüzde 55.13'tür. Yerel yönetimlerimizin yürüttüğü proje sayısı 196. Proje bedellerinin toplamı 129 milyon 107 bin 722 TL. Önceki yıllar harcaması 20 milyon 485 bin 546 TL. 2012 yılı ödeneği 65 milyon 646 bin 124 TL. Dönem sonuna kadar yapılan harcama ise 18 milyon 500 bin 830 TL" dedi. Karbuz'un konuşmasının ardından, bölge müdürleri, yatırımlar hakkında sunum eşliğinde bilgi verdi.

Onur ÖZKAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Vali Yardımcısı Halil Karbuz

===

CHP'den belediyeye konser tepkisi

ULUSLARARASI 49'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında 'Grup Ezgi'nin Günlüğü' konseri Burdur Belediyesi tarafından şehit cenazeleri gerekçe gösterilerek iptal edildi. Konuyla ilgili basın açıklaması düzenleyen CHP Burdur Merkez İlçe Başkanı Barış Ayten, Burdur Belediyesi'ne tepki gösterdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin dünya sanat çevrelerine mal olmuş bir uluslararası etkinliğin bir bölümünü Burdur'a armağan ettiğini belirten Ayten, Büyükşehir Belediyesi'nin jestine Burdur Belediyesi'nin aynı centilmenlikle cevap vermediğini söyledi.

Bunun nedenlerinden birinin AK Parti'nin Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni kaybetmesi olduğunu savunan Ayten, "Burdur Belediye Başkanı sadece hediye gelen bir programı organize etmek yerine, Genel Başkanı gibi politik davranmakta tereddüt etmeyerek siyasi rant peşine düşmüştür algısındayız. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ilimize ücretsiz gönderilecek Ezgi'nin Günlüğü'nün konseri şehitlerimiz gerekçe gösterilerek iptal edilmiştir. Oysaki Burdur Belediyesi 17 şehit verdiğimiz Ramazan'da hiç aldırış etmeden 30 gün boyunca konserler düzenledi" dedi.

Ramazan ayının propaganda amacıyla kullanıldığını savunan Ayten, "Güzel ülkemiz Ramazanda 17 şehit toprağa verirken, Burdur Belediyesi Yılmaz Morgül, Erhan Güleryüz, Uğur Işlak gibi sanatçılarımıza konserler verdirmekte bir sakıncayı görmemiştir. AKP iktidarına muhalif olduğunu açıkça belirten bir grubun şehrimizde konser vermesi özelliklemi engellenmiştir. Hiç Merak etmeyin, 29 Ekim 2013 günü Cumhuriyet Halk Partili Burdur Belediyesi İktidarını sindire sindire hazmedeceksiniz" diye konuştu.

Onur ÖZKAN/BURDUR,(DHA)

Foto: CHP Merkez İlçe Başkanı Barış Ayten

===

Kaymakam Özdemir'den esnafa destek

ALANYA Dövizciler Birliği (ALDÖBİR) yönetim kurlu üyelerini ilçeye yeni atanan Kaymakam Erhan Özdemir'i ziyaret etti. Kaymakam Özdemir'e başarılar dileyen ALDÖBİR Başkanı Mehmet Şahin, dövizcilerin özellikle turizm sezonunun yoğun olduğu dönemde yaşadığı sorunlar hakkında bilgi verdi.

Kaymakam Özdemir ise turizmin daha kaliteli hale gelmesi için yaşanan sorun ve eksiklerin giderilmesi için esnafla görüşmekten kaçınılmaması gerektiğini söyledi. Kaymakam Özdemir, devletin vergi kaybına uğramaması ve haksız ticari rekabete neden olan çalışmalarda bulunulmadığı sürece esnafla birlikte hareket edilmesinin şehrin ticari ve ekonomik yaşamına katkı sağlayacağını söyledi.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Ziyaretten fotolar

===

Hacı adayları dualarla uğurlandı

Alanya Müftülüğü tarafından kutsal topraklara gidecek hacı kafilesi için Emine Özmüftüoğlu Camisi'nde tören düzenlendi. İlk hacı kafilesinde yer alan 26 kişi ve yakınlarının katıldığı törende dualar okundu. Alanya Müftüsü Mustafa Topal ise hacı adayları ve yakınları için bir konuşma yaptı. Alanya'da bu yıl 93 kişinin hac ibadetini yerine getireceğini belirten Topal, "33 kişi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, 60 kişi de A grubu seyahat acenteleri tarafından götürülecek. Gidenlerin 31'i kadın, 62'si de erkek" dedi.

Hacı adaylarını güzel ve mutlu bir yolculuğun beklediğini ve hac ibadetinin Müslümanların ömürlerinde bir defa yapmalarının farz olduğunu dile getiren Topal, "Hac ibadeti belirli zamanlarda, belirli mekanı ve belirli şartlarla ziyaret etmektir. İçinde birçok hikmetleri toplayan Müslümanları sosyal anlamda da birçok fayda sağlayan bu ibadeti yapmak Allah'ın insanlar üzerindeki hakkıdır" diye konuştu. Emine Özmüftüoğlu Camisi'ndeki törenin ardından hacı adayları dua ve gözyaşlarıyla uğurlandı.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Hacı adayları için düzenlenen törenden fotolar

===

Belediye işçisinin sır intiharı

ANTALYA'nın Demre İlçesi'ne bağlı Beymelek Beldesi Belediyesi'nde kadrolu işçi olarak çalışan 43 yaşındaki Fahrettin Çelik, kendisini asarak intihar etti. Beymelek Beldesi'nde oturan ve 16 yıldır belediyede çalışan Fahrettin Çelik, Kum Tepesi Mahallesi'ndeki önceki gün saat 11.00 sıralarında 2 katlı evinin ikinci katında kendisini iple tavana astı. Boynu kırılan Çelik'i cesedini, yakınları buldu.

Fahrettin Çelik'in cesedi, olay yerine gelen cumhuriyet savcısı Nurulah Örenli'nin incelemesinin ardından otopsi yapılmak üzere Antalya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Olay yerinde yapılan incelemede Çelik'in birisi anne ve babasına, diğeri kardeşlerine yazdığı 2 mektup bulundu. Mektuplarda 3 bin liraya yakın alacağı olduğunu belirten Çelik, kimlerin kendisine ne kadar borcu bulunduğunu yazdı. Çelik mektubunda ayrıca kendisini affetmelerini, yeğenlerine ve çocuklarına iyi bakmalarını istedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Opak

===

Çelik kasayı çaldılar

ISPARTA'da AK Partili Belediye Meclis Üyesi İsmail Danışman'ın iş yerine giren hırsızlar çelik kasayı çaldı. Piri Mehmet Mahallesi 113'üncü Caddedeki tüpçü bayine giren kişi ya da kişiler içinde 5 Bin lira L bulunan çelik kasayı alarak gitti. Sabah saatinde işyerine gelen Danışman, kasanın yerinde olmadığını görünce durumu polise haber verdi. Olay yerinde inceleme yapan polis, şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)

Foto: AK Parti Meclis Üyesi İsmail Danışman - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Erhan Özdemir Korkuteli Sandıklı Isparta Yerel Haberler

title