Haberler

Anadolu Gazeticiler Birliği Şurası ve Genel Kurulu Bursa'da Yapıldı

Türkiye'nin Dört Bir Yanından Gelen Mahalli Basın Mensupları, Anadolu Gazeteciler Birliği'nin Şurası ve Olağan Genel Kurulu İçin Bursa'da Buluştu.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen mahalli basın mensupları, Anadolu Gazeteciler Birliği’nin şurası ve olağan genel kurulu için Bursa'da buluştu.

28 Nisan Cumartesi günü Bursa’nın İznik ilçesindeki Safira Otel’de bir araya gelen yerel basın mensupları, İznik Cumhuriyet Alanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Gazetecilerin çelenk sunma törenine İznik Kaymakamı Hüseyin Avcı da katıldı. Gazeteciler, Kaymakam Avcı’nın talimatı ile görevlendirilen tercüman eşliğinde İznik’in tarihi yerlerini gezdi. Aynı günün akşamında ise Yenişehir Han Düğün Salonu’nda ikinci Anadolu Basın Şura’sı yapıldı.

Divan Başkanlığı’nı Tokat Güneş Gazetesi sahibi Mehmet Aktürk, Katiplikleri ise İzmir Kemalpaşa’dan Ticaret Postası Gazetesi sahibi Demet Özbilgin ve Uşak Banaz’dan Hasret Gazetesi sahibi Murat Ali Teke’nin yaptığı şurada konuşan Anadolu Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Orhan Efe, Anadolu basının karşı karşıya kaldıkları zorluklara değindi. Efe, 20 Şubat 2007 tarihinde toplanan Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun, yeni yaptırımlardan oluşan bir dizi karar aldığını ve 02 Mart 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Prensip Kararı'nın, özellikle yerel basının üzerine getirdiği yeni ve ağır şartlar oluşturduğunu ifade etti.

Özellikle masa üstü baskı yapan gazetelerin resmi ilan alamamasının ve gazetelerdeki sigortalı sayısının arttırılmasının yerel gazeteler için ciddi sorunlar oluşturduğuna dikkat çeken Orhan Efe, "Buna hep birlikte tepki göstermeliyiz. Gerekirse Basın İlan Kurumu önünde çadır kurup hakkımızı aramalıyız" dedi.

Saat 23.30’a kadar devam eden Anadolu Yerel Basın Şurası'nda konuşan gazeteciler adeta güç birliği mesajları verdi. Anadolu basının tek yürek olmaması halinde zor günler geçireceğinin dile getirildiği konuşmalarda, her zaman her yerde birlikte olunması gerektiğinin altı çizildi.

Geceyi İznik Safira Otel’de geçiren gazeteciler, 29 Nisan Pazar gününe Yenişehir’in tarihi yerlerini gezerek başladı. Sonrasında ise Yenişehir Belediye Meclis Salonu’nda Anadolu Gazeteciler Birliği’nin birinci olağan genel kurul toplantısı yapıldı. Kars’tan Edirne’ye, Siirt’e, Şırnak ve Muş’tan, Ankara’ İzmir’e kadar yaklaşık 160 yerel basın mensubunun katıldığı kongrede, Anadolu Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Orhan Efe üyelerden güvenoyu aldı. Açılışını Orhangazi Tuna Gazete sahibi Tuna Çokgüler’in yaptığı kongrede, Divan Başkanlığı’nı Balıkesir Dursunbey’den Hakimiyet Gazetesi sahibi Mehmet Yarma, Katiplikleri Bursa Gemlik’ten Gündem Gazetesi sahibi Hurşit Topal ve Bursa Orhangazi’den Tuna Gazete Haber Müdürü Musa Öztürk yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kongrede, Anadolu Gazeteciler Birliği Derneği’nin Genel Başkanı Orhan Efe tarafından önceki dönem faaliyet raporu ve ardından da gelir gider hesapları okundu. Raporlar oy birliği ile kabul edildi. Kongrede, birliğin 5 kişilik yönetimindeki sayının 9’a çıkartılması ve Denetim Kurulu’ndaki üye sayısının 3’e çıkartılmasının kararı alındı.

Kongrede Anadolu Gazeteciler Birliği’nin büyümesi için en önemli etkenlerden birisi olan şube açılması konusu da görüşüldü. Üyeler 81 ilde şube açılması için yönetim kuruluna yetki verdi. Kongrenin dilek ve temenniler kısmında ise üyeler, birliğin daha etkin çalışması ve güç birliği için mesajlar verdi.

Ankara Göl Başı Gazetesi’nden Adnan Tan, kongredeki konuşmasında ‘Toplantıyı tüm gazetelerimiz ortak manşet yapalım. Haberin metni ve resimleri aynı yayınlansın. Gazeteleri Genel Merkeze gönderelim’ teklifini sundu. Tan’ın ortak manşet teklifi diğer üyeler tarafından da yinelendi.

Yerel gazetelerde kadrolar ve yüzölçümleriyle ilgili büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken, Manisa Soma Olay Gazetesi’nden Cevdet Uyar ise gazetelerde çalışan personelin haber alma ve yayma konusunda yeteri kadar bilgiye sahip olmadığını söyledi. Bu sebeple birliğin eğitim çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini ifade etti.

Toplantıya İstanbul Merkez Matiat Yenises Gazetesi’nden katılan Şehmus Atalay ise, Birlik logosunun birliğe üye olan tüm gazetelerin bir köşesinde yayınlanmasını isterdi. Atalay, ‘Haksızlığa maruz kalan arkadaşlarımızın sorunlarını birlik aracılığı ile tüm gazetelerde dile getirilsin’ önerisinde bulunarak, üye gazetelere zor günlerde destek olalım mesajı verdi.

Üye gazeteler arasında iletişim ağı kurulmasını öneren Şehmus Atalay, tüm gazetelerin birbirinin temsilciliğini yapmasını söyleyerek, gazetelerin bir sayısında Anadolu Gazeteciler Birliği’nin kim olduğunun anlatılması ve böylece okurlarında bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Balıkesir Sındırgı Haber Gazetesi’nden Altıok Hakan Atila, "Üye arkadaşlarımızın maddi sıkıntıları olanlarına birlik olarak neler yapabiliriz diye görüşelim. Gazetelerde kullandığımız kağıt ve boya gibi giderlerimizi birlik aracılığı ile belirli yerlerden daha uygun fiyatlara alabiliriz. Haber havuzumuzu mutlaka kuralım" dedi.

Uşak Yenigün Gazetesi’nden Neziha Hatun Karahan da "Bu birlikteliğe karşı içimizde şüphe olmamalı. En başta iğneyi kendimize batırmalıyız. Sıkıntılarımızı paylaştık acaba bunları biz hak ettik mi diye kendimize sormalıyız. Parayı amaç olarak görerek gazeteciliğe girenler var. Bunu ortadan kaldırmalıyız. Dayatmaların sebebi bu. Bizim kürsülerde neler dediğimize yaptığımız işe ve gazetelerimizin içeriğinde neler olduğuna bakıyorlar. Gazetelerimizde neysek biz oyuz" diyerek, gerçek gazetecilerin yaşadığı zor günlerinin sebebinin gazeteci gibi görünenler olduğuna dikkat çekti.

Genel Kurul’un son konuşmasını ise güvenoyu alan Anadolu Gazeteciler Birliği’nin Genel Başkanı Orhan Efe yaptı. Efe, Anadolu basının yaşadığı zorluklar karşısında direncimizi yitirmemiz gerektiğini söyledi. Birlik ve beraberliğin güç doğurduğunu işaret eden Efe, hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için güç olmalıyız mesajını verdi.

Orhangazi’de yayın yapan yerel gazetelerden üyelerinin de bulunduğu Anadolu Gazeteciler Birliği’nin Orhangazi şubesi açılması için toplantılarda ciddi adımlar atıldı. Yakın bir zamanda birliğin Orhangazi’de şube açması planlanıyor.

YENİ YÖNETİM

Anadolu Gazeteciler Birliği‘nin Yönetim Kurulu Asil üyeleri ise şu isimlerden oluşuyor:

1- Orhan Efe  (Bursa)

2- Tuna Çokgüler  (Bursa)

3- Mehmet Erdoğan (Muş)

4- Altıok Hakan Atila (Balıkesir)

5- Mustafa Sadıç (Kırıkkale)

6- Murat Ali Teke (Uşak)

7- Sami Budak (Siirt)

8- Ali Osman Baybars (Denizli)

9- Ahmet Yalçın (Ankara)

Anadolu Gazeteciler Birliği Denetim Kurulu Asil Üyeleri;

1-Mehmet Aktürk (Tokat)

2-Fatih Mehmet Atalay (Manisa)

3-Nihat Bıçak (Bursa)

(TU-MŞ)

01.05.2007 14:09 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs ANKARAY ücretsiz mi? 1 Mayıs ANKARAY bedava mı? 1 Mayıs İzban ücretsiz mi? 1 Mayıs İzban bedava mı? #129297 1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title