Haberler

Ada Plant Fidanlık'ın Sezon Açılışı Törenle Yapıldı

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sakarya'nın Süs Bitkiciliğinde Dünyada Adı Geçen Şehirler Arasına Gireceğini Söyledi.

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sakarya'nın süs bitkiciliğinde dünyada adı geçen şehirler arasına gireceğini söyledi.

Adapazarı Yazlık Beldesi'nde 190 dönümlük arazi üzerine kurulan Ada Plant Fidan Üretim ve Ticaret A.Ş'nin sezon açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sakarya'nın dış mekan süs bitkiciliği için son derece elverişli olduğunu ifade ederek, dış mekan süs bitkiciliğinde dünyada adı geçen önemli şehirler arasına gireceğini kaydetti.

Sakarya'nın dış mekan süs bitkiciliğinde bir marka haline geleceğini belirten Atak, "İlimizde bugün yaklaşık 10 bin dönümlük alan üzerinde dış mekan süs bitkiciliği yapılmaktadır. Sakarya çevre illerden dikkatle izlenen ve çevre illere de önemli miktarda tarımsal ürün sağlayan bir il konumundadır. Gerek sanayi, gerekse tarım alanındaki gelişmelerle Sakarya, ülkede yıldızı parlayan iller arasına girmiştir" dedi.

Ada Plant'ın ortaklarından Yıldırım Fidancılık Ltd'nin sahibi Zekeriya Yıldırım, firmanın 2005 yılında Karaoğlu Peyzaj ve Holandalı Ton van den Oever firmasının ortak girişimleriyle kurulduğunu belirterek, "Ton var den Oever firması 250 yıldır dış mekan süs bitkiciliği alanında faaliyet gösteriyor. Firma Hollanda'da toplam bin 200 dönümlük alanda süs bitkisi yetiştirmekte ve Avrupa'nın belli başlı ülkelerine ihracat yapmaktadır. Ada Plant ise Yazlık bölgesinde kiralanan 190 dönümlük alanda, Hollandalı ortağının sağladığı know how ve teknoloji desteğiyle sektörün öncüsü olma yolunda faaliyetlerine başladı. Tür ve alt türleriyle birlikte toplam 150 tür süs bitkisi ve ağacının yetiştirildiği alanda, öncelikle ülkemizin milyonlarca dolar harcayarak ithal etmekte olduğu aşılı yapraklı ağaçlara yer verildi. Ayrıca dikim, bakım ve söküm için Hollanda'da kullanılan ekipman ve teknoloji, iş ortaklarımızın sağladığı teknik elemanların yardımıyla Yazlık'taki fidanlıkta kullanıldı" diye konuştu.

Ada Plant'ın süs bitkileri alanında başlattığı girişimin Hollanda hükümetinden destek gördüğünü ifade eden Yıldırım, "Bu ortak proje Hollanda -Türkiye İş Derneği (NETUBA) tarafından 2007 yılının örnek projesi seçildi. İş ortaklarımızın Hollanda ve Hırvatistan'da faaliyet gösteriyor olması, Türkiye'nin ve komşu ülkelerin süs bitkisi alanındaki değişik ihtiyaçlarını Ada Plant'ın kendi üretim alanıyla sınırlı olmaksızın karşılamasına da imkan veriyor" dedi.

Hollandalı ortak Ton van den Oever ise elde ettikleri sonuçtan memnun olduklarını belirterek, uzun süren arayışın ardından dış mekan süs bitkiciliği için en uygun araziyi Sakarya'da bulduklarını vurguladı.

Hollanda Kraliyet Ankara Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Carla Konsten ise Hollanda Hükümeti olarak ortak bir projede Türkiye ile birlikte yer almaktan son derece memnuniyet duyduklarını belirterek, "Hükümet olarak Hollandalı ve Türk yatırımcıların yapacağı yatırımları desteklemek üzere bir ekonomi programı oluşturduk. Bu projenin de geliştirdiğimiz program içinde yer almasından fevkalade memnuniyet duyuyorum. Sözünü ettiğim program dahilinde tarım alanında birçok projeye destek veriyoruz. Hollanda'nın tarım alanında yüksek bir teknolojiye ve Türkiye'nin de büyük bir arazi potansiyeline sahip olmasından dolayı bu tür projelere destek veriyoruz. Hollanda'da süs bitkileri 250 yıllık bir geleneğe sahip. Ton van den bu geleneğin içinde yer alan bir aileden geliyor. Bu proje süs bitkileri alanında yeni projelerin öncüsü olarak da görülebilir. Sakarya süs bitkisi merkezi olma yolunda önemli bir adım atmış oldu. Türkiye'de büyük bir potansiyel var ve bu potansiyel kullanılarak Türkiye'den büyük ihracat yapılabilir" dedi.

Konuşmaların ardından yeni sezon Vali Atak ve beraberindekilerin kurdeleyi kesmesiyle başladı. Vali Atak ve konuklar daha sonra dış mekan süs bitkiciliği yapılan araziyi gezdi.

(İÇ-AK)

25.10.2007 19:21 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title