Haberler

Orhangazi'de 560 Dönüm Arazi Susuz Kaldı

Güncelleme:

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde, Merkez Sulama Birliğinin 2012 yılında kapatılmasından sonra bakımsız kalan sulama kanalları çöplüğe döndü.

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde, Merkez Sulama Birliği'nin 2012 yılında kapatılmasından sonra bakımsız kalan sulama kanalları çöplüğe döndü. Bugünkü şartlarda yaklaşık 5 milyon liralık yatırım kullanılmaz hale gelirken, 560 dönümlük tarım arazisi de susuz kaldı.

Orhangazi Merkez Sulama Birliği'ne ait sulama kanalları çöple doldu. İlçe merkezi yakınındaki tarım arazilerinin sulanabilmesi maksadıyla 1960'lı yıllarda kurulan Merkez Sulama Birliği, o dönemde 11 bin 500 dönüm tarım arazisini sulayabilecek kapasitedeydi. Ancak her geçen yıl tarım arazileri azalınca, Merkez Sulama Birliği'nin su verdiği arazi de 560 dönüme düştü.

Orhangazi Belediyesi bünyesinde çalışmalarını yürüten Merkez Sulama Birliği, sulama arazilerinin azalmasıyla maliyetleri artınca, 2012 yılının sonunda Belediye ve Birlik Başkanı İsmail Tartar'ın döneminde feshedildi.

Merkez Sulama Birliği'nin kapatılmasından sonra, sulaması yapılan 560 dönümlük tarım arazisi de açıkta kaldı. Birlik kapandıktan hemen sonra 2013 sezonunda susuz kalan tarım arazilerinin imdadına Keramet Sulama Birliği yetişti. Keramet Sulama Birliği, Merkez Birliği sorumluluğundaki tarım arazilerine su vererek geçici de olsa sıkıntıya çare buldu.

Merkez Sulama Birliği'nin kapatılmasından sonra, tarım arazilerinin sulanması için yapılan sulama kanalları da sahipsiz kaldı. Birçoğu kırılıp dökülürken, bir kısmı da toprağın altında kaldı. Bugünkü şartlarda yaklaşık 5 milyon lira değerindeki kanallar heba oldu.

Merkez Sulama Birliği'ne ait kanallar kullanılmaz hale geldiği için bu sezon Keramet Sulama Birliği de bu bölgede kalan çiftçilere destek olamayacak. Bu yıl yağmurlar beklenen seviyede yağmazken,

Orhangazi'nin kuzeyindeki 560 dönümlük tarım alanı susuz kaldı. Arazi sahipleri ya kendi imkanları ile sulama yapacak ya da susuzlukla karşı karşıya kalacak.

Merkez Sulama Birliği'nin kapatılması ve tarım arazilerinin susuz kalması Haziran 2013'te CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci tarafından verilen soru önergesiyle TBMM gündemine getirilmişti. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title