Haberler

2016 Yılı Tarımsal Destek Ödemeleri Açıklandı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, 2016 yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, 2016 yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Karara göre, bakanlığın Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere, Mazot-gübre destekleme ödemesi, Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteği, yem bitkileri desteği, yurt içi sertifikalı tohum-sertifikalı fidan kullanım desteği ve sertifikalı tohumluk üretim desteği, yurt içi sertifikalı fidan üretim desteği, çiftlik muhasebe veri ağı sistemi katılım desteği, organik tarım ve iyi tarım desteği, biyolojik ve biyoteknik mücadele destekleri ile hayvancılık desteklemeleri kapsamında, bakanlıkça yayımlanacak olan uygulama tebliğine göre başvurusu olan ve gerekli şartları yerine getiren çiftçilere ödeme yapılacak.

Bu kapsamda mazot-gübre desteğinin birleştirildiğini ve dekara 11 TL destek verileceğini söyleyen İl Müdürü Hasan Çebi, "2017 yılında buzağı desteği olarak 350 TL/baş, soy kütüğüne 500 TL verilecektir." dedi.

Sütte kalite/pazarlama, soğutulmuş ve regülasyon desteği ödeneceğini bildiren İl Müdürü Çebi, bakanlıkça belirlenecek olan tebliğ çerçevesinde, su kısıtı olan yerlerde mercimek ve nohut için fark ödemesi desteğine; fiğ, Macar fiği, mürdümük için yem bitkileri desteğine yüzde 50 ilave destek ödeneceğini söyledi.

2017 yılında birliklere ödenecek hizmet bedellerinin arttırılarak örgütlülüğün desteklenmesine devam edileceğini aktaran Çebi şunları söyledi:

"2017 yılında Birlikler üzerinden ödenen Hayvancılık Destekleri üreticilere doğrudan ödenecektir. Fark ödemesine konu ürünlerde dekara verilecek primlerde yeni düzenlemelere gidilerek önemli ölçüde artışlar sağlanmıştır. Bu kapsamda kilogram başına verilen 65 kuruş olan kütlü pamuk fark ödemesi desteği 75 kuruşa çıkarılmıştır. Ayçiçeği 30 kuruştan 40 kuruşa, soya fasulyesi 50 kuruştan 60 kuruşa, kanola 40 kuruştan 50 kuruşa, aspir 45 kuruştan 55 kuruşa, zeytinyağı 70 kuruştan 80 kuruşa ve çay 12 kuruştan 13 kuruşa yükseltildi. Kuru fasulye, nohut ve mercimek ise 20 kuruştan 30 kuruşa çıkarıldı."

Üreticilerin 2016 yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelerden faydalanabilmeleri için bakanlığın ilgili kayıt sistemlerine dahil olmaları ve uygulamada olan ilgili desteğe ilişkin başvurular ile gerekli şartları yerine getirmeleri gerektiğine vurgu yapan il Müdürü Hasan Çebi, "Çiftçilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları adına İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimizde 2016 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi kayıt ve güncellemelerini 30 Haziran 2016 tarihine kadar yapmaları ve ilgili desteklemeye ait tebliğ doğrultusunda istenen evraklarla süresi dahilinde başvurmaları gerekmektedir. ÇKS kaydı ve ilgili desteğe ait başvurusu bulunmayan çiftçilerimizin söz konusu desteklemelerden faydalanmaları mümkün olmayacaktır" dedi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hasan Çebi Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title