Haberler

15 Milyon Dolarlık Biyolojik Arıtma Tesisinin Protokolü İmzalandı

Bursa'nın İnegöl İlçesinde, 60 Bin Metrekare Alan Üzerine Kurulacak Olan Biyolojik Arıtma Tesisinin Protokolü İmzalandı.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 60 bin metrekare alan üzerine kurulacak olan biyolojik arıtma tesisinin protokolü imzalandı.

Arıtmayı yapacak olan Siemens-Alke firması ile Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda protokol imzalandı. İmza törenine AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Organize Sanayi Bölgesi ve İnegöl Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl ile çok sayıda davetli katıldı. Türkiye'de bir ilk olacak biyolojik arıtma tesisinin özelliklerini anlatan Prof. Dr. Selçuk Yahşi, bunun örnek bir çalışma olduğunu, insan ve çevre sağlığına büyük önem verildiğinin ispatı olan tesiste biyolojik arıtma ile şu anda var olan 55 bin metreküp/gün arıtma kapasitesinin 130 bin metreküp/güne çıkacağını söyledi.

2000 yılından bu yana geçen süre içerisinde İnegöl'deki atık miktarının günlük 85 bin metreküpe ulaşması nedeniyle var olan 55 bin metreküp kapasiteli arıtma tesisinin yetersiz kaldığını anlatan Yahşi, ilave 75 bin m3/gün kapasiteli biyolojik arıtma tesisi ile artık derelere arıtılmamış su verilmeyeceğini kaydetti. Yahşi yaklaşık 600 günde bitirilecek olan tesisin 15 milyon dolara mal olacağını ifade etti.

AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı ise konuşmasında, Boğazköy Barajı'nın bitme noktasına geldiğini, bu güne kadar 57 milyon YTL para harcandığını, kanaletlerin yapılması ve kamulaştırma bedellerinin ödenmesi için 143 milyon YTL'ye daha ihtiyaç olduğunu belirterek, önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde tüm çalışmalar tamamlanarak su tutulmaya başlanacağını söyledi. Toplam 200 milyon YTL harcanması ile hizmete açılacak olan barajın 5 yılda kendini amorti edeceğini kaydeden Kızılcıklı, "Böyle büyük bir çalışmanın sağlıklı çalışması İnegöl'deki arıtma tesisinin kapasite artırımını gündeme getirdi. İnegöl Belediyesi, Organize Sanayi Bölgesi ve sanayiciler ortak bir çalışma sonucunda 15 milyon dolarlık büyük bir projeyi gerçekleştiriyor. Bu hassasiyetlerinden dolayı hepsine teşekkür ediyorum. Bu sistem ABD'den örnek alındı, Türkiye'de ilk kez uygulanacak. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

(SB-MŞ)

27.09.2007 18:32 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title