Haberler

Yenilenebilir enerjide Amazon, Apple ve Google'ın gerisinde

Güncelleme:

Greenpeace ABD ofisinin hazırladığı yeni rapora göre Apple, Google, Facebook ve Switch gibi markalar enerji tüketimini %100 yenilenebilir enerji kaynaklardan almak için önemli adımlar atarken Netflix, Amazon ve Samsung geride kalıyor.

Temiz Tıklama (Clicking Clean: Who is Winning the Race to Build a Green Internet?) raporu [1] en popüler 70 internet sitesi ve uygulamanın veri merkezlerinin enerji ayakizini ortaya koyuyor.

Greenpeace ABD IT analiz sorumlusu Gary Cook, "Amazon yenilenebilir enerji konusunda ne kadar iddialı olsa da enerji uygulamaları hakkında müşterilerini bilgilendirmiyor. Bu endişe verici çünkü Amazon kirli enerji kaynaklarının hakim olduğu piyasalara açılmaya başlıyor." dedi.

Netflix'in uzun yolu var

Kuzey Amerika'nın internet trafiğinin 3'te 1'ine hakim olan ve video yayın servisiyle küresel veri talebinin büyük payına sahip olan Netflix rapora göre en büyük veri ayakizi olan şirketlerden biri. Netflix 2015'te karbon ayakizini tamamen dengeleyeceğini açıklamıştı fakat yapılan inceleme, yalnızca karbon dengeleme veya bağımsız yenilenebilir enerji kredileri gibi yenilenebilir enerji yatırımlarına katkısı sınırlı olan önlemlere başvurabileceğini ortaya koyuyor.

Cook, " Apple, Facebook ve Google gibi Netflix de internet dünyasının en büyük şirketlerinden biri olarak enerji kaynaklarının kullanımı konusunda etkili. Netflix büyürken gücünü kirli fosil yakıtlardan değil yenilenebilir kaynaklardan alma konusunda sorumluluk alarak liderlik göstermelidir." dedi.

Asya yenilenebilir enerji konusunda Amerika'nın gerisinde

Raporda ilk defa Tencent, Baidu, Alibaba ve Naver gibi dünyaya açılan Asya'lı dev teknoloji şirketleri de inceleniyor. Tekel enerji dağıtım şirketlerinin yetersiz temiz enerji seçenekleri nedeniyle bu bölge yenilenebilir enerji taahhütleri konusunda ABD'nin oldukça gerisinde.

Greenpeace Doğu Asya kıdemli İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Jude Lee, "Amerika'daki lider teknoloji şirketleri temiz enerjinin hem çevreye hem de işletmeye faydalı olabileceğini gösterdi. Doğu Asya'lı şirketler de artık bu gerçeği kabul edip adım atmalı." dedi.

20'ye yakın IT şirketi %100 yenilenebilir enerji kullanımına taahhüt verdi. Bu yıl rapora yeni giren Switch, aktif destek ve dikkatli satın alma politikalarıyla bütün veri merkez filosunu yenilenebilir enerjiye geçirerek değerlendirmeye giren veri merkezleri arasında en hızlı ilerlemeyi gösteriyor.

IT endüstrisinin enerji ayakizi 2012 yılında küresel elektrik kullanımının %7'sine tekabül ediyordu. Küresel internet kullanımı arttıkça bu rakamın 2017'de %12'ye ulaşacağı öngörülüyor. 2015'te küresel internet trafiğinin %63'üne video yayını hakimken, 2016 Cisco Network İnternet Trafik Analizi'ne [2] göre 2020'ye kadar bu rakamın %80'e ulaşacağı öngörülüyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Google Apple Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title