Haberler

Yeni Doğan Bebeklere İşitme Taraması Uyarısı

Gölbaşı Devlet Hastanesi Odyometri Uzmanı Dr. Ahmet Yakupoğlu, yeni doğan bebeklerde işitme taramasının önemli olduğunu belirtti.

Gölbaşı Devlet Hastanesi Odyometri Uzmanı Dr. Ahmet Yakupoğlu, yeni doğan bebeklerde işitme taramasının önemli olduğunu belirtti.

Yakupoğlu, açıklamasında, işitme kaybının erken tanılanabilmesi için yenidoğan döneminde işitme tarama testlerinin uygulanması gerektiğini belirterek, "Bu test, işitme kaybı şüphesi olan ve olmayan bebeklerin belirlenmesindeki ilk adım olması sebebiyle büyük önem taşır. Bu sebepten ötürü yenidoğan bebeklerde işitme taraması kesinlikle yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Ahmet Yakupoğlu, şunları kaydetti:

"Bebek yaşamının en erken aşamalarında sesi tanımaya başlar ve beyni de o yönde gelişmelerini sürdürür. Bebeğin işitmiyor olduğu geç saptanacak olursa, bebeğin işitsel gelişiminin çok değerli bir aşaması yitirilmiş olacaktır. Yitirilen bu aşamanın telafi edilmesi belki çok kısıtlı olacak, belki de hiçbir zaman olanaklı olamayacaktır. Bu nedenle tüm yeni doğanlara işitme taraması yapılması gerekmektedir. İşitme kaybı, doğumsal olduğu gibi doğumun ardından da ortaya çıkabilir. Doğumun ardından görülen kabakulak, kızıl, kızamıkçık, menenjit gibi yüksek ateşle seyreden hastalıklar, bebeklerde işitme kaybına yol açabilir. Ebeveynlerin bu hastalıkların ardından bebeklerin işitme yetisinde kayıp olup olmadığını da kontrol etmesi gerekmektedir."

Kaynak: AA / Güncel

Bebek Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title