Haberler

Yazıcıoğlu: "Hava, Toprak ve Su Olmazsa Biyoçeşitlilik Olmaz"

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Samsun İl Temsilcisi Mehmet Yazıcıoğlu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, ekosistemin ana unsuru olan hava, toprak ve su olmazsa biyoçeşitliliğin olmayacağını, bu unsurlardaki olumsuzluklar insanları ve gelecek nesillerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Samsun İl Temsilcisi Mehmet Yazıcıoğlu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, ekosistemin ana unsuru olan hava, toprak ve su olmazsa biyoçeşitliliğin olmayacağını, bu unsurlardaki olumsuzluklar insanları ve gelecek nesillerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Türkiye'nin Avrupa'nın en zengin biyoçeşitliliğine sahip bir ülke olduklarını belirten Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Samsun İl Temsilcisi Mehmet Yazıcıoğlu, "Zengin biyoçeşitlilik bizim yaşam kalitemiz demektir. İnsanlar, temiz havada tabiatla baş başa kalarak, su ve kuş sesi dinleyerek adeta terapi yapar. Ekosistemin ana unsurları olan hava, toprak ve su olmazsa biyoçeşitlilikte olmaz. Bu unsurlardaki olumsuzluklar bizim ve gelecek nesillerin yaşam kalitesini olumsuz etkililer. Ancak her geçen gün artan şehirleşme ve sanayileşme faaliyetleri ekosistemden ve biyoçeşitlilikten bir şeyler alıp götürüyor. Yani tabiatı yine kendimiz ve gelecek nesillerimiz için korumalıyız" dedi.

HAYATIMIZA VE EKONOMİYE ETKİSİ

Yok olan her canlının insanın yaşam kalitesinden bir şeyler alıp götürdüğünü belirten Yazıcıoğlu, "Birçok canlı dünya ölçeğinde ya yok oldu ya da tehlike altında. Dünyanın herhangi bir ülkesinde yok olan ormanlar ya da bir canlı türü 'bizi ilgilendirmez' diyemeyiz. Çünkü ormanların ürettiği oksijeni tüm insanlık solur. Bir canlının ekosisteme olan etkisinden tüm insanlık dolaylı da olsa etkilenir. Dünyada arı neslinin tükenmesi halinde bir süre sonra hayatın da sekteye uğrayacağı öngörülüyor. Aslında bu durum her canlı için geçerli. Yok olan her canlı bizim yaşam kalitemizden de bir şeyleri alıp götürüyor. Tabi bunun ekonomiye yansıması da var. Barajların yapımıyla Kızılırmak deltasında bereketli alüvyonlar gelmez oldu. Bununla birlikte deltanın ağzı denizin aşındırmasıyla aşınmaya başladı. Yıllar önce tonlarca üretimi yapılan mersin balıkları artık görülmez oldu. Kuşlar ve birçok canlı olumsuz etkilendi ve bunların yok olması neticede insanı da olumsuz etkiledi. Yani ne ekersek onu biçeriz. Tabiat yapılan müdahalelere kendi dili ile cevap verir. Mevsimsel dengesizlikler, su baskınları gibi olarak karşımıza çıkar. Temiz ve yeterli havaya, suya, toprağa sahip olmazsak hem biyoçeşitlilik bundan etkilenir, hem de biz insanoğlu. Ekosisteme ve biyoçeşitliliğe verilen zararın ekonomik etkileri de çok büyük olmaktadır. Hava, su, toprak kirliliği, ormanların yok edilmesi, çarpık şehirleşme, biyoçeşitliliğin azalması gibi olumsuzlukların ekonomiye de yansıması olumsuz olmaktadır. Örneğin, Kızılırmak ve Yeşilırmak'ta yumurtlayan mersin balıklarının yok olma noktasına gelmesi, yıllar önce tonlarla ifade edilen havyar üretimini de bitirmiştir. Oysaki sadece bu bile son derece önemli bir ekonomik kayıptır. Yani korunması gereken ekosistem ve biyoçeşitliliğimize sahip çıkarsak ekonomimize de sahip çıkmış oluruz" diye konuştu.

DÜZENLEME, DENETLEME VE BİYORESTORASYON

Ekosistemin ve biyoçeşitliliğin temelini oluşturan hava, toprak, su, gibi unsurların düzenli bir şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizen Yazıcıoğlu, "Hava, su ve toprak kirliliği, toprak vasfının yitirilmesi, tarım arazilerinin tarım dışı amaçla kullanılması sonucu tarımsal üretimin düşmesi ve orman varlığımızın azalmasının ve habitat kaybının önüne geçmeliyiz. Aşırı ve bilinçsiz avcılık neticesi balık ve diğer canlı türlerin neslinin tükenmesi, habitat kaybı gibi kavramları bütüncül bir bakış açısı ile yönetmeye bu kavramları düzenleme, denetleme ve biyorestarosyon çalışmalarına daha fazla önem vermeliyiz. Biyorestorasyon bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren konudur. Yoksa kaş yapayım derken göz çıkartılıyor. Bir bölgeye özgü olmayan canlının o bölgeye bilerek veya bilmeyerek yerleştirilmesi son derece olumsuz durumlar ortaya çıkarabiliyor. Örneğin, yıllar önce İsrail sazanını kara sularımıza salan ve diğer yerli balık türlerini yok ederek biyolojik felakete yol açan da maalesef yine kendi kamu kurumlarımızdır. Egzotik ve istilacı türlerle mücadele de önem verilmesi gereken bir konudur. Çeşitli amaçlar veya gemi atık suları ile ülkemiz karasularına giren yabancı bitki veya hayvanlar da doğal ortama bırakıldığında yerel canlılara zarar verebilmekte hatta nesillerini tüketebilmektedir" şeklinde konuştu.

BÜTÜNCÜL YAŞLAŞIM VE KURUMSAL ÇOK BAŞLILIK

Koruma ile ilgili konularda birçok kurumun benzer faaliyetler gösterdiğini ifade eden Yazıcıoğlu, "Örneğin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ayrıca Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü de ekosistemem ve biyoçeşitliliğe müdahale edebilmektedir. Aynı amaca hizmet etmesi gereken tüm kurumları bütüncül bir bakış açısı ile teke indirilmesi fiili ve etkin korumayı da olumlu etkileyecektir. Bizim de bilgiye ve tecrübeye önem vererek bütüncül olarak ele alan yaklaşımla yönetmeye, denetlemeye ve biyorestorasyon çalışmalarını yapmaya ihtiyacımız var. Kendimize ve bizden sonraki nesillere de yaşanacak bir dünya bırakmak istiyorsak çevremize, ekosisteme ve biyoçeşitliliğe sahip çıkmalıyız" ifadelerini kullandı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Yazıcıoğlu Dünya Çevre Günü Samsun Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title