Haberler

Prim Borcu Olanların Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Uygulaması 2024 Yılında Devam Edecek

Volkan Köse

Volkan Köse

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku
25.12.2023 11:00

Bağ-Kur sigortalıları ve Genel sağlık sigortalıları (GSS) ile bu sigortalıların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin prim borcu olsa dahi devlet hastaneleri ile üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerinden yararlanma uygulamaları 2024 yılında devam edecek.

22.12.2023 tarihli ve 7977 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararının ekinde yer alan karar ile 60 günden fazla Bağ-Kur (4/b) prim borcu olanlar ile GSS borcu olanların ağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde (üniversite hastanelerinde) sunulan sağlık hizmetlerinden 31.12.2024 tarihine kadar yararlanmaları sağlandı.

Esnaf, şahıs şirketleri ve küçük işletme sahipleri ile ortakların Bağ-Kur prim ödemeleri işleri iyi gitmediği dönemlerde aksamaktadır. Sigortalılar tamamen işletmeyi düşünerek masrafları işyerine yaparken kendi sigortalılıklarını biraz ihmal etmekte hatta dönem dönem ihya ederek bu günlerin primlerini toplu şekilde ödemektedir.

Bu durumda da hem sigortalılar hem de bakma yükümlülüğü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmaları açısından bir süredir devam eden bu uygulamanın 2024 yılının sonuna kadar devam edecek olması önemli bir karar.

Genç Girişimci Teşviki/Desteği

18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere sunulan Genç Girişimci Desteği vergi ve sigorta primi ödemelerinde muafiyetler sunmaktadır. Gelir vergisi açısından 3 yıl boyunca destek sağlayan genç girişimci desteğinin sigorta primi teşviki ise 1 yıldır.

18-29 yaş aralığında olup ilk defa işyeri açan gerçek kişilerin asgari ücret düzeyinden hesaplanan Bağ-Kur primleri 1 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanmaktadır. Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortağın yararlanabildiği genç girişimci teşviki, sigortalıların 2023 yılında aylık 3.452,76 TL Bağ-Kur primini karşıladı.

Genç girişimciliğin hızla arttığı günümüzde desteğin vergi tarafı çok beğenilse de sigorta primi teşvikinin 1 yıldan uzun olması genel olarak destekten yararlananların temennileri. 2024 yılında bu desteğin süresinin artarak devam etmesi daha çok gencin hayalleri için girişimde bulunmasını sağlayacaktır.

6111 Yerine Yeni Sigorta Primi Teşviki

2023'ün son günlerine girilirken iş dünyasında 6111 teşvikinin 01.01.2024 itibariyle işe giren sigortalıları kapsamayacağı (uzatılmazsa) bu sebeple hem 6111 gibi genç ve kadın istihdamı artıracak hem de tek seferlik olmayan yeni bir teşvikin 2024 yılında uygulamaya konulması talep ediliyor. Yeni asgari ücretle birlikte işverenlerin çalışanları adına ödeyecekleri sigorta primi tutarında yaşanacak artışı düşünürsek bu taleplerinde haklılar diyebiliriz.

Volkan Köse - İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

title