Haberler

Deprem Çantasında Öncelik Verilmesi Gereken Besinler ve Eşyalar

Sena Akbulut

Sena Akbulut

Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni
06.11.2023 12:38

Deprem, öngörülemeyen bir zaman diliminde sağlık ihtiyacının arttığı ve toplumun yaşamını olumsuz etkileyen bir olaydır. Deprem anında sağlık ihtiyacının ilk basamağını karşılayan deprem çantası, ilk 72 saat içerisinde hayati önem taşıyan besinleri ve eşyaları içermelidir. İşte bu besinler ve eşyalar :

- Fener: Afet durumunda sıklıkla elektrik kesintileri yaşanır. Hem el hem kafa feneri bulundurmak yarar sağlayacaktır. Pil akmasına karşın pilsiz şekilde muhafaza edilmesi daha doğrudur.

- Pil: Fener gibi ihtiyaç halinde kullanılmak üzere yedekli pil bulundurulmalıdır.

- Çok amaçlı çakı: Kesici kısım, pense, açma kancası, testere, led ışık.. gibi fonksiyonları bir arada bulunduran çakılar kesme veya açma gibi işlemlerde kolaylık sağlamaktadır.

- Toz maskesi: Deprem sonrası oluşan yıkıklarda toz çok baskındır. Bu tozlar solunarak akciğere zarar verebilir. Bu yüzden toz maskesi bulundurmak sağlık açısından çok önemlidir.

- Düdük: Hat yoğunluğunun yaşandığı bu süreçte telefon ile iletişim kurmak güçleşir. Bağırmak kişinin enerjisini azaltacağı için muhakkak düdük bulundurulmalıdır.

- Taşınabilir şarj cihazı: Şarjı bitme riski taşıyan haberleşme aletleri için en az 1 adet çantada yer almalıdır.

- İlk yardım çantası: Sargı bezi, yanık bezi, flaster, soğuk kompres, streil gaz kompres, antiseptik solüsyon, makas, bandaj, yara bandı, çengelli iğne gibi yaralanmaya karşı hızlı müdahale edilebilecek malzemeleri içeren ilk yardım çantası hazırlanmalıdır.

- Su: Vücut fonksiyonları için su gereklidir. Susuzluk durumunda kişi halsiz düşebilir. Bu yüzden kişi başı en az 4 L kadar su bulundurulmalıdır.

- Fıstık ezmesi, tahin, pekmez, kuru yemiş, kuru meyve, protein barlar: Enerji içeriği yüksek besinler çantaya eklenmelidir.

- Konserve besinler (ton balığı, kuru baklagil..): Hazırlama ve pişirme gerektirmeyen, tüketime direkt hazır besinler çantaya eklenmelidir.

- Az tuzlu paketli ürünler (kraker, bisküvi..): Çok tuzlu besinler su ihtiyacını artıracağı için paketli ürünlerde az tuzlu olan besinler tercih edilmelidir.

- Multi vitamin ve mineral takviyeleri: Yetersiz besin ögesi alımını engellemek için multi takviyelerden faydalanılabilir.

*** Besinler en az 72 saat yetebilecek miktarda olmalıdır. Son kullanma tarihleri sık sık kontrol edilmelidir.

title