Haberler

Anayasa Değişikli Üzerine

Mustafa Şahin Bülbül

Mustafa Şahin Bülbül

30.04.2024 11:48

Bir eğitimci olarak anayasada eğitim ile ilgili maddenin kapsayıcı ve geçerliliğini uzun yıllar sürdürebilecek olmasını önemsemekteyim. Anayasa, ulusun ve devletin devamlılığı ile huzuru, ferahı için önemlidir.

Yine anaysa değişikliği konuşulan 2012 yılında bağımsız bir akademisyen olarak aşağıdaki metni yazdım ve bloğumda paylaştım. O günden bu güne yazdığım maddenin geçerliliğini koruduğunu görüyorum.

"Devlet, tüm vatandaşlarının yaşamı boyunca ihtiyaç duyabileceği evrensel değerlere uygun bilgi ve becerilere istediği yer ve zamanda, hızlı ve güvenilir biçimde ulaşabilmesi ve edindiği bu bilgi ve becerileri insanlık için yararlı kılabilmesi için gerekli denetimi yapar".

Bu maddeye göre;

1. Eğitim anayasal güvence altına alınıyor.

2. Yaşam boyu eğitim ele alınıyor. Düzensiz göçmenler gelmeden önce yazıldı.

3. Değerler ama "evrensel değerler" gündeme geliyor. Değerler ile ilgili çalışmalar yokken yazıldı.

4. Yer, zamandan bağımsız yani online eğitim gündeme geliyor. Pandemi öncesinde yazıldı.

5. Hızlı ve güvenilir eğitim ile dezenformasyon konusu gündeme geliyor.

6. Bilgi ile beceri birlikte ele alınıyor. Yeni müfredat öncesinden yazıldı.

7. Devleti denetim alanına çekerek diğer okulların henüz akıl edemediği bir alanda uzmanlaşmaya doğru hedef koyuyor. Oyunun kurallarını koyup denetimi ciddi biçimde yapmak oldukça önemli diğer bir madde

Anayasa değişimi ülkemiz için önemlidir. Mevcut anayasaya uyulmuyor olsa dahi, yeni anayasa ihtiyaçtır. Bunun için tartışmaları gerekli görüyorum. Umarım katkım işe yarar. Aynı maddeyi değişiklik yapma gereği duymadan tekrar öneriyorum. İleride tekrar hatırlatmak üzere bu köşe yazısını kaleme alıyorum.

title