Haberler

Terörle mücadele müzesi: teröre lanet, kahramana vefa, orduya güven

Murat Soydan

Murat Soydan

Tarihçi - Sosyolog - Eğitimci
26.01.2024 10:14

Türkiye neredeyse kuruluşundan beri terörle mücadele halindedir. Terörün her türlüsüne maruz kalmış, her açıdan çok büyük kayıplar vermiştir.Belki de son yüzyılda Türkiye kadar terörle karşı karşıya kalmış çok az ülke vardır. PKK, DEAŞ, YPG, DHKP -C, FETÖ… bu terör örgütlerinden sadece bazılarıdır.

Son zamanlarda Bölücü Terör Örgütü PKK'nın hain saldırıları sonucunda şehit olan askerlerimiz milletçe yüreğimizi yakmış, terör hain yüzünü bir kez daha göstermiştir. Bu noktada bir önerim olacak.

Önerim ise temelinde ve vurgusunda PKK olmak üzere Türkiye'nin terörle mücadelesini gözler önüne seren, ete kemiğe büründüren bir Terörle Mücadele Müzesi kurulması.

Peki, neden böyle bir müzeye ihtiyaç var?

Ülkemiz, terörün her türlüsüne maruz kalmış, binlerce canını feda etmiştir. Terör, devletin; dikkat ve ilgisini sömürmüş, kasasını boşaltmış; kendisini gündemde tutarak ülkemizin mutlu, müreffeh geleceğine kast etmiştir. Dünyada bizim kadar terörle mücadele eden, ağır bedeller ödeyen çok az ülke vardır. Bu acı gerçeği unutmamak ve geleceğe taşımak zorundayız. Unutursak ve unutturursak asıl teröre o zaman yenilmiş oluruz.

Terör Örgütlerinin, bilhassa PKK'nın; strateji ve taktik olarak "şirin" görünme çabası, siyasal olarak kendisine legal alan oluşturma gayreti, uluslararası ve ulusal politik iklimi adapte olma becerisi ve en önemlisi Türk milletinin hafıza sorununu kullanarak kendisini "meşru" bir hale sokmak girişimleri; bu müzeyi gerekli kılan diğer bir sebeptir.

En genel ve temel hedefimiz; Türkiye'nin kuruluşundan itibaren teröre maruz kalan, mücadele eden, en ağır bedelleri ödeyen ülke olduğu gerçeğini ete kemiğe büründürmektir.Dosta düşmana her türlü deliliyle bu gerçeği göstermek, unutturmamak ve geleceğe aktarmaktır.

Müze ile ulaşılması, ortaya konması gereken üç hedefi kısaca izah etmeliyiz:

Teröre Lanet: Terörün bir insanlık suçu olduğu, Türkiye'nin terörün her türlüsüyle muhatap olduğunu göstermek. Terör, hiçbir ahlaki değeri olmayan; kadın, çocuk, yaşlı ayrımı gözetmeden katleden; bebeklere dahi kurşun sıkan, köyleri ve insanları yakan, şehir meydanlarında bombalı saldırı düzenleyen bir beladır. Bu hedef dahilinde; bu alçakça saldırılar, mağdurlara ait obje ve şahitlikler uygun materyallerle sergilemeli; terör kimden gelirlere gelsin kime yönelirse yönelsin lanetlenmesi gerektiği anlatılmalı, gösterilmelidir.

Kahramana Vefa: Şehitlerimizin ve Gazilerimizin fedakarlığı, aziz hatıralarını yad edilmesi; saygı ve minnetle anılması. Teröre geçit vermeyen; canıyla, kanıyla mücadele eden kahramanlarımız hiçbir zaman unutmamalı, unutturmamalıyız. Vatan için, bizim için ödedikleri bedeller bilinmeli ve bizden tek beklentileri olan vefa sonuna kadar duyulmalı. Bu hedef dâhilinde; şehit ve gazilerimizin hatıraları ve muhtelif objeler, ailesinin şahitliği ve yaşadıkları gösterilebilir.

Orduya Güven: Kahraman Ordumuzun mücadelesi ve var olduğu müddetçe terörün hiçbir zaman hedefine ulaşamayacağı gerçeği. Terörün hedefine ulaşması önündeki en büyük engel TSK'dır. Kahraman ordumuz her daim kararlıkla, büyük bir özveriyle terörle mücadele etmiştir. Bu hedef dahilinde; sınır içi ve dışı operasyonlar ve ilgili materyaller, terör örgütlerinden ele geçirilen silah ve dokümanlar ile ordumuzun silah, ekipman, kıyafet ve son teknoloji araçları sergilenebilir. Böylece Ordumuzun etkin ve caydırıcı gücü ile mücadelesi ortaya konmuş olur.

Ayrıca bu müze, arşiv ve eğitim faaliyetini de üstlenmelidir. Terörle mücadele dâhinde bir kütüphanesi olmalıdır. Konferans salonuna yer verilerek; asker, gazi, şehit yakını, akademisyenler ve diğer ilgili kişiler başta olmak üzere konferanslar verilmeli, planlı eğitim programları düzenlenmelidir.

title