Haberler

Siz değilse kimse değil

Ekim Karaca

Ekim Karaca

04.12.2023 02:36

Kimse de çıkıp "Bize dayatılan rolleri pekiştirmekten öteye geçmiyorsunuz. Artık vazgeçin bundan" demiyor ki.

Toplumun herhangi bir ezberini bozmaya kalktığınızda, gelenek, görenek, atalar ve bilumum savaşçısı bütün silahlarını kuşanıp hemen cephe almaya ve sizi çabanıza gömmeye çalışıyor.

Hele bir de konu kadın olmasın, vay halinize. Haddinize mi ezberi bozmak, siz kim oluyorsunuz da yıllardır süre gelmiş ezberi bozmaya çalışıyorsunuz, kültürü tahrip etmek, geleneği gidende devam ettirmemek haddinize mi.

Siz ailenin temeline dinamit mi döşüyorsunuz? Ölmüşü ölmemişi, bütün atalar çağrılır meclise. Önce ölmüşlere vekâlet edilir sözleriyle ataların:

"Beş kız bir oğlanın yerini tutar mı? Oğlansız evde duman tüter mi? Kızın var mı derdin var. Kızını dövmeyen dizini döver. Oğlan doğuran övünsün, kız doğuran dövünsün. Kız çocuğu ya er koynunda ya yer koynunda. Kız evde olsa da elden sayılır. Kız girdi on üçüne ya erdedir ya yerde. Avrattan vefa, zehirden şifa. Kadının sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etmeyeceksin."

Ve daha nice atasözleriyle kadına yönelik şiddeti, kadını değersizleştirmeyi, erkeği yüceltmeyi, kadını ikinci sınıf saymayı, kadını dert görmeyi ve hatta pedofiliyi meşrulaştırmak için bütün atlarını üstümüze koştururlar.

Gelenek göreneğimiz, kültürümüz önce atasözleriyle sonra da tüm diğer unsurlarıyla yüzyıllar öncesinin cehaletini ve o cehaletin mide bulandıran tohumlarını üstümüze serpmeye devam ediyor.

Ve siz çıkıp diyeceksiniz ki hadi bunları değiştirelim.

Değiştirelim hadi önce o sözleri ve sahibi atalarını ayıklayalım mirasımızdan. Sonra ataerkil dilimizi dönüştürelim cinsiyetçi yaklaşımlardan arındıralım.

Erkek egemen toplumun kadına yönelik bütün silahlarını alalım ellerinden. Elimizi hamurdan çekip eşimizi mutfağa çağırmakla başlayalım. Ve mutfakla baş başa bırakalım biraz onları.

Ezber bozalım hadi, erkekler için mutfak ve yemek atölyeleri, biçki dikiş kursları, bebek bakım atölyeleri, kadınlar için yaratıcı yazarlık, sinema okumaları senaryo, finans okuryazarlığı atölyeleri açalım.

Hangi kurum başlayacak, hangi lider? Toplumun, gelenek ve göreneğin bizi yok sayan o ağır ve öğütücü bütün savaşçılarına karşı kim en önde bayrak açacak. Kim düzenin tekerine çomak sokacak. Kim bozacak oyunu ve kim kuracak yeni baştan.

Siz değilseniz kimse değil.

title