Haberler

Sahtekar ve Tamahkar

Çiğdem Sidar Ceylan

Çiğdem Sidar Ceylan

22.02.2024 10:19

Tamahkar olmasa sahtekar aç kalırmış, diyor atasözü. Bunun onlarca örneğine yaşamınızın çeşitli dönemlerinde farklı farklı hikâyelerde tanık olmuşsunuzdur mutlaka.

Siz de bazen, farklı senaryolarda farklı dolandırıcılara muhatap olmuşsunuzdur. Örneğin telefon dolandırıcıları sizi de yoklamışlardır.

Bana sorarsanız birçok işletme ve markanın satış pazarlama elamanları da onlardan aşağı kalmıyor. Sizi ikna etmek için –ebilir, -abilir imkan kipleriyle kurulmuş cümlelerle iştahınızı kabartıp, dilediği ürünü, dileği fiyata size satmaya çalışırlar.

Hadi siz buna kapitalist dünyanın satış pazarlama programı diyin. Peki ya diğerleri?

Tamahkarlığınızdan nemalanıp önünüze, o aç gözlülüğü besleyecek öyle tablolar sererler ki ona kapılmamak her yiğidin harcı değil.

Başta iştahınızı canlandırmak için azıcık bal çalarlar ağzınıza, gerçekmiş al bak işte kazandım, deyip, siz daha fazla bal alacam diye ağzınızı iki karış açtığınızda, dişlerinize kadar söküp sizi o tamahkarlığa gömüp sırra kadem basarlar.

Ankara merkezli kurulan bir kripto para şirketi var. Ve iddia ediliyor ki bu şirket sahipleri, kar payı ortaklığı dağıtacağım deyip yaklaşık elli bin kişiden, 100 milyon dolar değerinde kripto para toplayıp kayıplara karışmışlar.

Dolandırıldıklarını anlayan kimi mağdurlar, şirket sahibi karı koca çifte ulaşmış ama söz konusu dolandırıcılar kendilerine ulaşan mağdurları tehdit etmiş, üstüne hiçbir hak talebinde bulunamayacaklarını söyleyip pişkinlik yapmışlar.

En son, dolandırıldığını söyleyen 20 kişi Adana'dan kalkıp Ankara'ya gelmiş ve şirket sorumlusu 5 kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuş.

Suçlamalara gelince; suç işlemek amacıyla örgüt kurma, tehdit, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, evrakta sahtecilik, resmi evrakta sahtecilik ve Vergi Usul Kanunu'na muhalefet. Yok yok yani.

Bir hukukçu arkadaşımla bu örneği konuştuğumda bana bir cümleyle güzel özetlemişti. Dolandırıcılık suçunun meydana gelmesi için iki unsur lazım bir sahtekar bir de tamahkar.

Gel gelelim kripto para ve nerdeyse her duyanın hayallerini besleyen yüksek orandaki karlılığına ve elbette ki hayal kıran riskine.

Çok mu tamahkar bir toplumuz, diye beni düşünmeye iten bir istatistik paylaşayım sizinle.

Dünyada kripto para sahipliğinde Türkiye'nin kaçıncı sırada olduğunu biliyor musunuz? Londra merkezli bir araştırma şirketi olan GWI'ın 2023 verilerine dayandırılan bir haber, Türkiye'nin yüzde 27,1 oranında kripto para sahipliği ile dünyada lider konumunda olduğunu söylüyor.

Hayallerimiz bize birincilik kazandırmış desek yeridir.

Çalışmadan kazanmak, bir gece fakir uyuyup, sabaha milyarder uyanmak konusunda hayal fabrikası gibiyiz. İşte bunun da olası mecrası kripto paralar dediniz mi, bu tezgaha gelemeyecek çok az insan vardır.

title