Haberler

Başkasının Zekasıyla Savaşa Girilmez

Çiğdem Sidar Ceylan

Çiğdem Sidar Ceylan

19.02.2024 02:23

"Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu" Türkiye siyasal tarihine eklenmiş en derin felsefi cümledir. Kimin, nerde, ne zaman söylediği malumunuz. Hala siyaset arenasında bütün ağırlığıyla varlığını devam ettiren bir politikacı. Maalesef, cümlenin künhüne varamamış olanlar o derinliğin gırgırında eğleşe dursun benzeri bir çıkış OpenAI'dan geldi.

Hiç şaşırmayın, evet şu bildiğimiz Amerika merkezli yapay zeka şirketinden bahsediyorum. Hani şu Chat GPT ile sahne alıp hepimizi hayrete düşüren şirketten.

Baksanıza, GPT sadece şiir, hikaye, roman yazmıyormuş, fotoğraf yapıp film video oluşturmuyormuş. Bununla yetinmesini, sadece sanatla meşgul bir sanatkar, felsefe, sosyoloji, psikolojiyle haşir neşir bir entelektüel, bir aydın olmasını beklemiyordunuz herhalde.

En azılı hacker gruplarının elinde bir siber savaşçıya dönüşebiliyormuş. İşte, Amerika ve yapay zeka teknolojisi, kendi literatüründe "azılı" tanımına giren "terör"le intisaplı dediği ülkelerin hacker gruplarına ait olduğundan şüphelendiği hesapları kapatmış. Rusya, Çin, Kuzey Kore ve İran'ın GPT'yi "Kötü Amaçlı Siber Faaliyetler" için kullandığını iddia edip bu ülkelerin hükümetleriyle bağlantılı beş hesabı kapatmış.

Kararın altına da dürüstçe açıklama döşemiş ve demiş ki, bu ülke ve hükümetlerin siber saldırı yaptıklarına dair bir delilimiz yok ama bulgular, bu devletlerin yapay zeka teknolojisinin nimetlerini keşfettiği görülüyor.

Yani anlayacağınız, diyeceğim ama zaten ortada anlatmaya lüzum yok. Söz konusu yasaklanan hesapların hepsi, Amerika'nın temel düşman tahtasındaki ülkeler.

Yağma yok diyor, yapay zekayı, bana siber saldırı düzenleyesin diye geliştirmedim. Anca ben kullanırım, diyor. Kime karşı en çok size karşı demiyor ama biz dediklerini demediklerine de yorumlayabiliriz. Benim silahımla beni vurmana ya da ben seni vurmaya yeltendiğimde, benim kalkanımla korunmaya çalışmana izin vermem, demiş.

OpenAI bu kararını Microsoft'un Tehdit İstihbaratı ekibinin raporuna dayandırmış. Aslında bir siber saldırı olmasa da siber saldırı için zemin hazırlanıyormuş demeye getiriyor.

Yani "Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu" durumunun aynısı mı? Belki benzeri, hiçbir şey olmasa bile kesinlikle olacak diyor ve kendince bugünden önlemini alıyor.

Bundan ne anlamalı? Başkasının zekasıyla olmadı, olmayacak.

title