Haberler

Bir Kadın Çok Kadındır...

Bahar Aray

Bahar Aray

Brand Teller Marka Stratejisti - Danışman / Aray Strateji
08.03.2024 06:16

Bir Kadın Çok Kadındır!

Merhaba… Türkiye'nin ilk ve tek kadın Brand Teller'ı, kişisel ve kurumsal marka hikayeleri anlatıcısı olarak bu yazımda, Türkiye tarihine adını altın harflerle yazdıran, havacılık tarihinde marka olmuş Türk kadınlarını anlatmak istiyorum.

Ben bir kadınım ve çok kadınım. Çünkü tek bir kadın, dünyayı değiştirecek çokluğa sahiptir.

Ben bir kadınım ve etrafım bilge, saygılı, merhametli, özel ve güzel kadınlarla dolu olduğundan da çok kadınım.

Her yazımda, hayatımda yeri olan özel kadınların hikayelerini çokça anlatacağım.

Gökyüzü kadar geniş hayaller…

Danışmanlığını yürüttüğüm özel jet markamızın sosyal medya sayfasına 8 Mart odaklı içerik geliştirirken, ekibimle birlikte araştırdığımız aşağıda bahsedeceğim özel Türk kadınları, gökyüzünde özgürce uçarak sınırları zorladı ve başarılarıyla tarih yazdı.

İlk Türk kadın pilot Bedriye Tahir Gökmen'den bugün ülkemizde her gün binlerce uçuşun gerçekleştiği havaalanına adı verilen Sabiha Gökçen'e, Belkıs Şevket Hanım'dan Madelyt Reyal'e kadar pek çok kadın ve onlardan ilham alan, gökyüzü kadar geniş olan hayallerinin peşinden koşan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde, kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

Bir pazarlama sahasına dönüşen 8 Mart'ın hazin öyküsü!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihi, 1800lü yıllarda tekstil fabrikasında çıkan bir yangına dayanıyor. 40 bin kadın işçi, New York'ta bir dokuma fabrikasında greve başladı. Yalnızca daha iyi çalışma koşulları istedikleri için yapılan grevde çıkan yangında, maalesef 129 kadın can verdi. Bu vahim olayın tarihi 8 Mart 1857'ydi…

8 Mart'ın Kadınlar Günü olarak kutlanması için ilk teklif 53 yıl sonra geldi. Bu tarihin Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması ancak 54 yıl sonra olabildi. Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, ölen ABDli kadın işçilerin anısına 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını önerdi. Öneri oy birliği ile kabul edildi, ilk anma 1911 yılında oldu.

10 yıl sonra, 1921'de Üçüncü Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda günün adı "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak değiştirildi. Bazı ülkeler, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında, kadınlar günü kutlamalarına ve anmalarına yasaklar getirdi. Kadınlar 1960lı yılların sonunda 8 Mart'ı yeniden anmaya başlayabildiler. Son olarak Birlemiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977'de, 8 Mart tarihinin "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Türkiye'de ise 8 Mart ilk kez 1921'de kutlandı. 1975 yılından sonra kitlesel kutlamalar başladı. 12 Eylül Darbesi ile ara verilen kutlamalar, 1984'ten bu yana devam ediyor.

İlk kadın pilot Bedriye Tahir Gökmen

Bedriye Tahir Gökmen 1932'de Vecihi Hürkuş'un açtığı Vecihi Sivil Tayyare Mektebi'ne kaydoldu ve 13 öğrenci arasında tek kadın olmasına rağmen, uçmaya olan tutkusundan hiç vazgeçmedi. 1933'te Türkiye'nin ilk kadın pilotu olarak başarılı uçuşlar gerçekleştirdi.

Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen!

Gözüpek Türk kadını Sabiha Gökçen, 1913'te Bursa'da doğdu. Atatürk tarafından 1925'te evlatlık alındı. 1935'te Türk Hava Kurumu'na bağlı Türkkuşu'na katılarak uçmayı öğrendi. Yurtdışında ileri seviye uçuş eğitimi aldıktan sonra 1936-1937 yıllarında Eskişehir Askeri Uçuş Okulu'nda bombardıman uçaklarıyla uçtu ve Balkan turunu tamamladı. 1955'e kadar Türkkuşu'nda başöğretmenlik yaptı ve 22 Mart 2001'de vefat etti.

Ünü dünyalara yayılan efsane kadın Sabiha Gökçen, hayatının büyük bölümünü uçarak geçirdi ve gökyüzüne adanmış bir hayat yaşadı. Atatürk'ün manevi kızı olarak Türkiye'nin ilk kadın askeri pilotu oldu ve 1936'da Hava Kuvvetleri'ne katıldı.

İlk Türk kadın havacılarından Madelyt Reyal

Madelyt Grabbe Başusta, kızların Hava Harp Okulu'na alınması için dilekçe veren ilk kişilerden biriydi. Akranları sokakta oynarken, o yaşını büyüterek THK İnönü Planör Okulu'nda havacılığa başladı. Planörü A, B ve C bröve lisansı ile kullanabilen nadir kadın havacılardandır. Paraşüt Milli Takımı'yla Irak, İtalya, Hollanda ve Almanya'da ülkemizi başarıyla temsil etti.

Hava Kuvvet Komutanlığı'nda jet pilotluğu yapma arzusuyla hareket ederek, bir arkadaşıyla birlikte Millî Savunma Bakanlığı'na kadınların da orduya alınması konusunda dilekçe verdi ve bu, 1955 yılında ilk defa kadın öğrencilerin Hava Harp Okulu'na kabul edilmesine yol açtı.

İlk Türk kadın jet pilotları Leman Bozkurt Altınçekiç / Şenay Günay

Leman Bozkurt Altınçekiç, liseyi bitirdikten sonra Türkkuşu İnönü Tesisleri'nde planör eğitimi aldı ve Türkkuşu Motorlu Okulu'na öğretmen adayı olarak katıldı. 1955'te kadınların alınmaya başlamasıyla İzmir Hava Harp Okulu'na girdi ve 1957'de mezun oldu.

1958'de Eskişehir Jet Eğitim Filosu'nda eğitimini tamamlayarak jet pilotu brövesini aldı. Altınçekiç, Türkiye'nin ilk kadın jet pilotlarından biri oldu ve NATO'da görev yapan ilk ve uzun yıllar boyunca tek kadın jet pilotu unvanına sahip oldu. Emekli olduklarında hava kuvvetlerinden albay rütbesiyle ayrıldılar.

Uçağa binen ilk Türk kadını Belkıs Şevket Hanım

Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-u Nisvan Cemiyeti'nin Kurucu Üyesi Belkıs Şevket Hanım, 1 Aralık 1913'te Yeşilköy'de Fethi Bey'in kullandığı uçağa binerek "Uçağa Binen İlk Türk Kadını" oldu.Belkıs Şevket Hanım, dernek adına uçaktan atılmak üzere bir sepet dolusu kart bastırmıştı. Uçuş sırasında "Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-u Nisvan Cemiyeti" adına havadan kartlar attı ve uçuşun toplam süresi 15 dakika oldu.

İlk Türk kadın hava şehidi Eribe Kartal Hürkuş

29 Ekim 1936 Cumhuriyet Bayramı törenleri sırasında Ankara Hipodromu'ndaki atlayışı sırasında paraşütü açılmayarak yaklaşık 600 metreden düşerek ağır yaralanan Eribe Kartal Hürkuş (Vecihi Hürkuş'un yeğeni) kaldırıldığı hastanede henüz 18 yaşındayken hayatını kaybederek "İlk Türk Kadın Hava Şehidi" olmuştur.

İlk Akrobasi Pilotu Edibe Subaşı Kutucuoğlu

Atatürk, 1937'de Adana gezisinde, Edibe Subaşı Kutucuoğlu'nun uçmaya olan ilgisini keşfetti. İlk eğitim uçuşlarını Eskişehir'de yaptı. Sabiha Gökçen tarafından yetiştirilen dört kadın pilottan biri olan Kutucuoğlu, ilk uçuşunu 15 yaşındayken Yunanistan'a, ardından İtalya'ya gerçekleştirdi. Gümüş C brövesini alan ilk kişi ve Türk Yıldızları akrobasi timinin mimarlarındandır. Hollanda ve ABD'yi ziyaret etti. 1957'de bir kaza sonucu yaralanarak emekli oldu. Birçok

öğrenci yetiştiren Subaşı, 104 defa paraşütle atladı.

İlk Türk kadın paraşütçüsü Yıldız Eruçman

Sabiha Gökçen tarafından yetiştirilen Yıldız Eruçman, Eylül 1935'te Rus R-5 uçağından atlayarak "İlk Türk Kadın Paraşütçüsü" oldu. Cumhuriyet'in 13'üncü yıldönümünde paraşütle gökten yere indirdiği buketi Atatürk'e takdim eden Türk kızıydı. Erçuman, Türk Hava Kurumu'ndan minare işçisi olarak emekli olmuştur. O zamanlar en tehlikeli meslek minare işçiliği olduğundan ve ilk kadın pilotlar da o zamana göre kadın olarak tehlikeli bir meslek seçtiklerinden, sigortaları minare işçisi olarak yapılmıştır.

Bence ''o'' kadınların mücadeleci ruhu, gücü, nesilden nesile tüm kadınlara geçiyor. 8 Mart vesilesiyle paylaştığım, bu güçlü kadınları kaleme aldığım uzun zaman sonraki ilk yazımı; 3 gün önce kaybettiğim anneannemin bu dünyaya emanet ettiği teyzelerime, anneanneme ve elbette benim hikayemin en kıymetlisi, baş kahramanı anneme ithaf ediyorum. Tekrarlamak istiyorum: Ben bir kadınım ve çok kadınım. Çünkü tek bir kadın, dünyayı değiştirecek çokluğa sahiptir. Ben bir kadınım ve etrafım bilge, saygılı, merhametli, özel ve güzel kadınlarla dolu olduğundan da çok kadınım. Bir sonraki yazımda, erkek egemen bir sektörde bir kadın olarak ülkemizi madencilik sektöründe tüm dünyada temsil eden özel bir kadının öyküsünü aktaracağım.

MARKA HİKAYELERİ ANLATICISI BAHAR ARAY

Bahar Aray Diğer Yazıları

Mutlu Yaşamların Marka Kadını Burcu Yarapsanlı Zayim

Mutlu Yaşamların Marka Kadını Burcu..

Fazla naif, fazla içten, fazla hassas… Bir o kadar net, dirayetli, çetin ceviz… Burcu Yarapsanlı Zayim'den bahsediyorum. Tekirdağ'da Mutlu Yaşam..

Marka Kadınlar Özel Röportaj-Havacılığın Marka Kadını Burcu Doğantekin

Marka Kadınlar Özel Röportaj-Havacılığın..

title