Haberler

Yavru Kuşların Yaşama Tutunma Çabası

Uşak'ın Ulubey ilçesindeki Adıgüzeller Barajı su havzasında baharın gelişiyle kabuklarını kırarak yumurtalarından çıkan gri balıkçıl ve karabatak yavruları, dişi kuşların koruyuculuğu, erkek kuşların sağladıkları besinlerle yaşama tutunma mücadelesi veriyor.

SONER KILINÇ - Uşak'ın Ulubey ilçesindeki Adıgüzeller Barajı su havzasında baharın gelişiyle kabuklarını kırarak yumurtalarından çıkan gri balıkçıl ve karabatak yavruları, dişi kuşların koruyuculuğu, erkek kuşların sağladıkları besinlerle yaşama tutunma mücadelesi veriyor.

Kurudere köyü yakınındaki sarp arazide bulunan kuş üreme noktasında, baharı müjdeleyen kuş yuvaları da şenlendi. Yumurtalarından çıkan kuş yavruları, dişi ve erkek kuşların desteğiyle doğaya uyum sağlamaya çalışıyor.

Dişi kuşlar, yavrularını dış etkenlerden uzak tutmaya çalışırken, erkek kuşlar da baraj göletindeki zengin balık türlerini yuvalarına besin olarak taşıyor. Yavrular, kanatlarının kuvvetlenmesiyle, ürkek adımlarla da olsa ilk uçuş deneyimlerini yaşamak için rekabet ediyor.

AA muhabiri, kuş yavrularının yaşama tutunma mücadelesini görüntüledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürü Hüseyin Tekin, yaptığı açıklamada, bölgenin kuş çeşitliliği açısından zenginliğine dikkati çekerek, özellikle üreme döneminde hareketliliğin daha da arttığını söyledi.

Bölgenin, karayoluyla ulaşılmasının güçlüğü, zengin beslenme imkanları ve habitatın uygunluğu dolayısıyla kuşları cezbettiğini vurgulayan Tekin, oluşturdukları koruma kalkanıyla kuşları her türlü olumsuzluktan uzak tutmaya çalıştıklarını kaydetti.

Bahar dönemiyle çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını, geniş alanda kuş sayımı yaptıklarını belirten Tekin, şu bilgiyi paylaştı:

"Her geçen yıl gri balıkçıl ve karabatak sayısında artış gözlemliyoruz. Bu yıl 120 civarında gri balıkçıl, 500'ün üzerinde karabatak tespit ettik. Gölet, göçmen kuşların göç yolu üzerinde yer alıyor. Bu nedenle çok sayıda kuş görmek mümkün. Gölet bölgesindeki diğer kuş türlerini de izliyoruz. İlimizde biyolojik çeşitlilik envanter çalışmasını tamamladık."

Bölgenin, kuş gözlemcileri açısından özel olduğunu, izinsiz girilmemesi gerektiğini kaydeden Tekin, "Yavrular, kendilerini yuvadan atabilir veya kuşlar bölgeden uzaklaşabilir. Bir ay sonra yavruların büyük çoğunluğu uçmaya başlayacak" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Kurudere Ulubey Uşak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İNTEGRAL DERSİ KALKTI MI? MEB yeni müfredat 2024 hangi sınıfları kapsıyor? CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title