Haberler

"Sağlık İçin Risk Faktörlerini Hayatınızdan Çıkarın"

Sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği ve alkol kullanımı gibi dört ana davranışsal risk faktörü; obezite, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, kanser ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi birçok...

Sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği ve alkol kullanımı gibi dört ana davranışsal risk faktörü; obezite, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, kanser ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi birçok kronik hastalığa neden oluyor. Risk faktörlerinin azaltılması, erken teşhis ve zamanında tedaviyle bunların önemli ölçüde azaltılması mümkün olabiliyor.

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıkların, insan sağlığı ve ülke kalkınmasına yönelik önde gelen tehditlerin başında olduğunu belirterek, "Bu dört hastalık grubu dünyanın en büyük katilleri olup her yıl tahminen 35 milyon kişinin ölüme neden olmaktadır" dedi.

Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenebilir nitelikte olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Kalp hastalıklarının, inmelerin (felç), Tip 2 diyabetin yüzde 80'i ve kanserlerin üçte birinden fazlası, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörleri ortadan kaldırılarak önlenebilir. Bunlar içerisinde fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6'sından sorumludur. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni olarak fiziksel hareketsizlik gösterilmektedir. Fiziksel hareketsizlik obezitenin önde gelen nedenlerinden birisidir. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite, tüm dünyada her geçen gün artış göstermektedir. Obezite eğilimi özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde hızlı artış göstermektedir. Çocukluk çağı obezitesindeki yıllık artış giderek büyümektedir" diye konuştu.

Çocukluk çağı obezitesinin önlenmesinin çok önemli olduğunu anlatan Erdoğan, yetişkinlikte obezitenin, erken yaşta kronik hastalıkların, yetişkinlikte erken ölüm ve sakatlık riskinin önlenmesi anlamına geldiğini ifade ederek, "Bu sebeple çocukluk çağında kazanılacak olan doğru davranış ve alışkanlıklar, yetişkinlik ve yaşlılık dönemini olumlu yönde etkilemektedir. 'Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması'na göre, ülke genelinde kadınların yüzde 87'si, erkeklerin ise yüzde 77'si yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmamaktadır. 65 yaş üzeri bireylerle yapılan bir çalışmada ise bireylerin sadece yüzde 30'unun yürüyüş yaptığı belirlenmiştir. Fiziksel aktivitenin sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük olarak planlı, tekrarlı ve düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Düzenli fiziksel aktivitenin beden sağlığımız, ruh sağlığımız ve gelecekteki hayatımız üzerine sayılamayacak kadar olumlu katkısı vardır" dedi.

Bulaşıcı olmayan hastalıkların ve depresyonun azaltılması, kemik sağlığı, kas kuvveti ve kalp ve akciğer kapasitesinin geliştirilmesi için yetişkin bireylerin her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapması gerektiğini söyleyen Erdoğan, "5-17 yaş grubunda ise her gün en az 60 dakika orta şiddetliden şiddetliye doğru giden fiziksel aktivite yapmalıdır. Orta şiddetli aktivitelere örnek olarak, hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi, yavaş tempoda bisiklet sürmek verilebilir" diye konuştu. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Sakarya Yaşam Haberler

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

Özgür Özel: Asgari ücrete zam yapılmazsa sert tepki veririz

Özgür Özel: Asgari ücrete zam yapılmazsa sert tepki veririz

Bakmadan Geçme

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak 2024? YKS cevap anahtarı hangi tarihte, ne zaman yayınlanacak? Bugün sınav kaçta bitiyor? Bugün ÖSYM YKS sınavı saat kaçta bitecek? AYT'ye girmek zorunlu mu? TYT'ye girenler AYT'ye girmek zorunda mı? AYT'de tekrar kalem veriliyor mu? AYT'de tekrar kalem verilecek mi, yeniden kalem dağıtılacak mı 2024? AYT sınavı ne zaman, saat kaçta bitecek? AYT oturumu ne kadar, kaç dk sürecek? 2024 YKS/AYT sınavı başlangıç ve bitiş saati! AYT erken çıkış saati kaç? 2024 AYT sınavında en erken saat kaçta çıkılıyor? AYT sınavında ne zaman, saat kaçta çıkış yapılabilir? AYT SINAV SÜRESİ: AYT sınavında sınav süresi ne kadar, kaç dakika, kaç saat? AYT sınavı ne kadar sürüyor? Bugün sınav var mı? 9 Haziran bugün ne sınavı var? YKS sınavı iptal mi iddiaları doğru mu? AYT SORU DAĞILIMI 2024: AYT sınavında hangi derste, kaç soru bulunuyor? AYT sınavında soru dağılımı nasıldır? YKS sınavı saat kaçta bitecek? Bugün AYT sınavı saat kaçta, ne zaman bitecek 2024? AYT ve YDİL Sınavları Saat Kaçta Başlıyor, Kaçta Bitiyor? Yarın ne sınavı var? 9 Haziran Yarın hangi sınavlar, hangi ÖSYM sınavı var? Ahmet Selim Kul kimdir? Ahmet Selim Kul kaç yaşında, nereli? Ahmet Selim Kul hayatı ve biyografisi! Haber Global Digiturk'de hangi kanalda? Haber Global Digiturk'de kaçıncı kanalda, sırada? Mehmet Akif Ersoy hangi takımlı? Sunucu Mehmet Akif Ersoy hangi takımı destekliyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title