Haberler

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü'

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, anne ve babadan çocuklara geçen kalıtsal bir kan hastalığı olan Talasemi'nin (Akdeniz Anemisi) önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu kaydetti.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, anne ve babadan çocuklara geçen kalıtsal bir kan hastalığı olan Talasemi'nin ( Akdeniz Anemisi) önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu kaydetti.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, dünyada her yıl en az 365 bin Talasemi hastasının doğduğunu belirterek, taşıyıcı sayısının ise 269 milyon olduğunu ve her yıl yaklaşık 1 milyon yeni taşıyıcının dünyaya geldiğini bildirdi. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin Talasemi taşıyıcısı ve 4 bin 500 kadar Talasemi hastası bulunduğunu ifade eden Dr. Taş, şunları kaydetti:

"Yıllık beklenen yeni hasta sayısı ise 150'dir. Toplumumuzda, 100 kişinin 2'si bu hastalığın genini taşıyor. Akdeniz, Ege ve Trakya bölgeleri taşıyıcılığın yüksek olduğu bölgelerdir. Taşıyıcı sıklığı Antalya'da yüzde 13, Edirne'de yüzde 6.4, Şanlıurfa'da yüzde 6.4, Aydın'da yüzde 5.1, Antakya'da yüzde 4.6, İzmir'de yüzde 4.8, Muğla'da yüzde 4.5 ve İstanbul'da yüzde 4.5'tir. Ayrıca yapılan akraba evlilikleri de, ülkemizde bu hastalığın görülme olasılığını artırmakta olup, Talasemili bir hastanın yıllık tedavi maliyeti 10 bin dolar civarında olmaktadır. Anne ve babadaki genlerin, hastalıklı olup olmamasına bağlı olarak, çocukta Talasemi'nin taşıyıcı (minör) tip ve hasta (majör) tipleri görülmektedir. Taşıyıcı tipte, bireyler tamamen sağlıklıdır ve hafif derecede kansızlık dışında sağlık sorunları olmamaktadır. Hasta tipte ise, hastalık birey 3-4 aylıkken başlamakta olup, sürekli kan nakli gerektirmektedir. Hastalık ile bireyde halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer ve dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak, kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü ortaya çıkmaktadır. Belirtiler doğrultusunda değerlendirildiğinde, Talaseminin yaşam boyu devam eden ciddi bir kalıtsal hastalık olduğu görülmektedir. Bilgi çağının yaşandığı bu dönemde, böylesi manzaraların yaşanmaması için toplum olarak, evlilik öncesi tarama ve doğum öncesi tanı testlerine gereken önemi vermeliyiz. Özellikle, sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için, bireylerin evlilik öncesi mutlaka Talasemi testi yaptırması gerekmektedir."

Talasemi hastalığının evliliğe engel olmadığını da vurgulayan Dr. Taş, "Talasemi taşıyıcılığı, bir hastalık değildir ve hastalığa dönüşmez. Talasemi testi yaptırmak için Talasemi merkezlerine başvurunuz. Antalya'da, Antalya Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kan Hastalıkları ve Talasemi Merkezi ile Finike'de Talasemi Ünitesi bulunmakta olup, hastalarımıza hizmet verilmektedir. Ayrıca bazı ilçe devlet hastanelerimizde de, Talasemi hastalarının kan transfüzyon işleminin yapıldığı birimler bulunmaktadır. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak, Talasemi hastalığının önlenmesi için, herkesi bu konuda bilgili ve duyarlı olmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Erdoğan Taş Türkiye Akdeniz Antalya Yaşam Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title