Haberler

Yaşadığı Evi "Kültür Evi"ne Dönüştürdü

Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesinde Efe, Evini Eski Dönemlere Ait Kıyafet, Tarım Aletleri ve Günlük Hayatta Kullanılan Araç Gereçlerin Sergilendiği "Kültür Evi" Haline Getirdi.

Özgün Tiran - Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Ertuğrul köyü sakinlerinden 56 yaşındaki Fatma Efe, evini, eski dönemlere ait kıyafet, tarım aletleri ve günlük hayatta kullanılan araç gereçlerin sergilendiği "Kültür Evi" haline getirdi.

Efe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi imkanlarıyla topladığı 80 yıl öncesine ait damatlıktan, gelinliğe, gaz yağı lambasından, radyo ve tarım aletlerine kadar 2 bin eseri Kültür Evi'nde sergilediğini söyledi.

Teknolojik gelişmeyle birlikte 80-100 yıl önceki kıyafetlerden, tarım aletlerine ve mutfak eşyalarına kadar bir çok değerin yok olduğunu fark ederek 7 yıl önce 4 odalı evinin 3 odasını, balkonunu ve bahçesini bu eşyaların sergileme alanı yaptığını ifade eden Efe, kültürümüzün bir parçası olan ninelerimizin ve dedelerimizin giysilerini, tarım aletlerini toplayarak gelecek kuşaklara taşımayı bir görev saydığını belirtti.

Bu eserlerin devamının ve üretiminin olmadığını anlatan Efe, şöyle devam etti:

"Bizim kuşak çok zahmetler çekti, bu teknolojiden de yararlanamadık. Şimdiki gençler atıp tutuyorlar. Biz ne marka, ne de teknoloji gördük. Kültür Evimde bir nostalji ve 100 yıl öncesini yaşatıyorum. Gençler kültür nedir bilmiyor. Kültürünü sevmeyen hiç bir şeyini sevemez, düşüncesiyle kültürümüzü ölümsüzleştirdim.

Komşularımda annesinden, babasından, dedesinden kalan eşyalarına bana getirerek Kültür Evine katkıda buluyor. Ziyarete gelenlerde antika eşyalar getiriyorlar. Babamdan kalma maaşla geçiniyorum. Ben bu işi maddi gelir için yapmadım. Yeni nesil eski yaşantıları bilsin, görsün istedim. Gençler bu eşyaların hiç birini bilmiyor. Bunları kullanmadıkları için benim anlattığım kadarıyla kafalarında canlandırıyorlar. Tek isteğim ben öldükten sonra bunların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması."

-ESERLERİ KORUMAK ÇOK ZOR OLUYOR-

Balkonda ve bahçedeki eserleri kollamanın zor olduğunu anlatan Efe, eserlerin yağmurdan, rüzgardan olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Eserleri kendi imkanlarıyla korumaya çalıştığını ifade eden Efe, şunları söyledi:

"Korumak çok zor oluyor. Dışarıda yağmur altında kalan tarım aletleri çürümeye başladı. Ben kollayabildiğim kadar korumaya çalışacağım. Kendime bir oda bıraktım. Evimden oldum ama hiç pişman değilim. Bu eserleri görmek için gelenim gidenim hiç eksik olmuyor. Çok ziyaretçim var. Gelen herkes 'böyle bir şey görmediklerini' söylüyorlar. Benim elimden gelen bu kadar, yardım eden, destek veren hiç yok."

Efe'nin koleksiyonundaki 80-90 yıl önce giyilen gelinlikler, nişan elbiseleri ise bölgede düzenlenen festivallerde amatör mankenler tarafından defile ile sergileniyor.

- KIRKLARELİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title