Haberler

Yarsav: HSYK Kararnameyle Tasfiye Görüntüsü Yarattı

Yargılar ve Savcılar Birliği(Yarsav), Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun(Hsyk) İdari Yargıda Yaptığı Atamaların Tasfiye Görüntüsü Çizdiğini Savundu.

Yargılar ve Savcılar Birliği(YARSAV), Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun(HSYK) idari yargıda yaptığı atamaların tasfiye görüntüsü çizdiğini savundu.

HSYK Birinci Dairesi tarafından yapılan İdari Yargı Kararnamesi'ni eleştiren YARSAV, Kurulun resmi internet sitesinde "Danıştay'da sadece boş bulunan ve boşalacak unvanlara atama yapılacağından, diğer kadrolara (idare mahkemesi üyeliği, vergi mahkemesi üyeliği) atama yapılmayacaktır" şeklinde duyuru yapıldığı anımsatıldı. YARSAV, "İdari yargının unvanlı kadrolarında tarihinde görülmemiş kapsamlı bir değişiklik ve tasfiye görüntüsü yaratmıştır" denildi.

YARSAV, HSYK'nın son kararnamesinin, tüm hâkim ve savcılarda "gönül gücü çöküntüsü" ve "öngörülemezliğe" yol açan ağır kaygılara neden olduğunu savundu. Kararnamenin, yargısal faaliyetleri durma noktasına getirdiğini iddia eden YARSAV, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmede bulundu:

"Kuşku ve güvensizlik, yargı örgütüne hâkim olmuş ve adalet hizmetinin sağlıklı üretilmesi koşullarının tümden ortadan kalkması noktasına gelinmiştir. Böylesine zamansız ve zeminsiz, başta ortaya konulan somut ihtiyacın karşılanma düzeyini kat be kat aşan ve onu artık bahane düzeyine indiren kadro hareketliliğinin başka türlü sonuç doğurması da olanaklı değildir."

Açıklamada, HSYK'nın son kararnamesiyle, Ankara başta olmak üzere İstanbul, İzmir ve Adana gibi tüm büyük idari yargı merkezlerinde Bölge İdare Mahkemesi Başkanlarının değiştirildiği belirtildi.

-ATAMALARLA İDARİ YARGI YENİDEN DİZAYN EDİLİYOR-

Kararnamede, idare mahkemesi başkanlıklarının atamasında kıdemin gözardı edildiğine dikkat çekilen açıklamada, görev ve unvan değişikliği sonucunu doğuran atamalar yapıldığı ifade edildi.

Atamalarla mesleki güvencenin ortadan kaldırıldığını belirten YARSAV'ın açıklamasında, "En basit idari tasarruflarda aranan objektiflik ve liyakat ilkelerinin ağır ihlali söz konusudur. İdari yargının tümden dizayn edildiği duygusu ve izlenimi tartışılmaz bir gerçek halini almıştır" denildi.

HSYK'nın, atama kararnamelerini bir cezalandırma veya taltif yöntemi gibi kullanıldığını savunan YARSAV'ın açıklamasında şöyle denildi:

"Sayın Başbakan'ın 'ucube' nitelemesiyle gündeme oturan Kars'taki İnsanlık Anıtı'nın yıkılması kararının yürütmesini durduran meslektaşımızı, idare mahkemesi başkanlığından alarak başka bir ilde mahkeme üyeliğine atarken, buna karşılık, yürütmeyi durdurma kararını kaldıran heyetteki bir üyenin, bu idare mahkemesine başkan olarak atanmasının kamuoyu vicdanında oluşturduğu tahribatın ve zedelediği adalet duygusunun tamiri için nasıl bir makul gerekçe bulunabilecektir? Yine, Adalet Bakanlığı'nın listesinden seçime giren ve HSYK yedek üyesi olan bir yargıç daha iki ay önceki kararnamede idare mahkemesi başkanlığına atanmışken bu kararnamede yeniden ödüllendirilip, idare mahkemesi başkanlığı görevini teğet geçerek Bölge İdare Mahkemesi başkanı yapılmıştır."

HSYK üyeliği adaylığı YARSAV tarafından desteklenen hâkimlerin emeklilik seçeneği ile yüzyüze bırakıldığını görüşüne yer verilen açıklamada, "Yürütülen "kış temizlik harekâtı" büyük ölçüde tamamlanmıştır. Atama döneminin meslektaşların eş ve çocuklarının özel durumlarıyla (iş, eğitim, sağlık, vs.) uyumsuzluğunun yol açtığı mağduriyeti, yargı yolu daima açık olan vicdanlara havale ediyoruz" denildi.

HSYK'nın sadece kendisini seçenlerin değil tüm yargı camiasının kurulu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Kurulun kararnamelerle belirginleşen iradesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi uygulamalarına uygun olarak yargı yolunun açılmasını zorunlu kılar niteliktedir" değerlendirmesinde bulunuldu. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title