Haberler

Yarım Asırlık Tapu Davasında Mutlu Son

FAHRİ HANER - Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 1959 yılında başlayan ve 350 konut sahibini ilgilendiren tapu davası, Gölcük Belediyesinin müdahil olmasıyla 2011'de sonuçlandı.

ŞAHİN OKTAY - FAHRİ HANER - Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 1959 yılında başlayan ve 350 konut sahibini ilgilendiren tapu davası, Gölcük Belediyesinin müdahil olmasıyla 2011'de sonuçlandı. 52 yıl süren davanın sona ermesinin ardından kadastro çalışmalarının da bu yıl tamamlanmasıyla vatandaşlar arsalarının tapularını almaya başladı.

Gölcük'te 1950'li yıllarda il dışından gelen vatandaşlar, henüz kadastro geçmeyen 80 dönümlük alan üzerinde köy senediyle arsa satın alıp ev yapmaya başladı. Zaman içinde birçok parselin bu şekilde satılmasıyla bölgede büyük bir mahalle oluştu.

Daha sonra 1959 yılında bölgede yapılan kadastro çalışması sonucu söz konusu parsellerin tapu tescili üçüncü kişilere yapıldı. Bunun üzerine arsaları satan ve alan vatandaşlar, 26 Ekim 1959 tarihinde kadastro tespitine itiraz davası açtı. Böylece, 52 yıl sürecek dava süreci başlamış oldu.

Zaman içinde birkaç kez takipsizlik kararı verilmesine rağmen yeniden başlayan dava sürecinde, köy senetleri ikinci hatta üçüncü kişilere satıldı. Yıllar içinde maliklerin ve mirasçıların sayısının artması ve tarafların bir araya gelmesinin zorlaşması üzerine dava da içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bunun üzerine, tapusu olmadığı için yıllarca evlerinin yıkılması ve bölgeden gönderilme korkusu yaşayan vatandaşlar, son çare olarak Gölcük Belediyesinden yardım istedi.

Vatandaşların talebi üzerine Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş'in talimatıyla belediye de filmlere konu olacak davaya müdahil oldu.

Gölcük Belediyesi, bu kararla bilirkişi ve keşif masraflarını ödeyerek hukuki süreci hızlandırdı. Böylece, Gölcük Kadastro Mahkemesi 2008 yılında davaya konu parsellerin kadastro tespit malikleri ve mirasçıları adına tapuya tesciline karar verdi. Temyize giden davanın 2011 yılında Yargıtay 7. Hukuk Dairesi tarafından onanmasıyla 52 yıllık dava sona erdi.

Bu kararın ardından konut sahipleri, arsalarının tapusunu almak için maliklerle masaya oturdu. Gölcük Belediyesinin arabuluculuk yaptığı pazarlık süreci de cüzi bir meblağ üzerinde anlaşmaya varılmasıyla tamamlandı.

Gölcük Tapu Müdürlüğünün davaya konu parsellerle ilgili kadastro çalışmalarını bu yıl tamamlamasının ardından önlerindeki son engeli aşan vatandaşlar, tapularını almak için başvuru yapmaya başladı.

"Belediyenin müdahil olmasıyla dava hızlandı"

Ellibeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gölcük'te halk arasında "Konyalılar Mahallesi" olarak adlandırılan 86 dönümlük alanda yıllar önce vatandaşların el senediyle arsa alıp ev yaptığını söyledi.

Bölgeden kadastro geçmesinin ardından üzerlerine tapu çıkan kişilerin mirasçılarının "buraların sahibi biziz" diyerek 1959 yılında dava açtığını dile getiren Ellibeş, "Uzun yıllar süren dava belli bir süre akamete uğruyor, takipsizlikten ötürü iş yürümüyor. Vatandaşlarımızın talebi üzerine belediye olarak davaya müdahil oluyoruz. Bizim müdahil olmamızdan sonra bilirkişi ve keşif masraflarını belediyemiz karşıladı ve davanın hızlanmasını sağladı." diye konuştu.

Ellibeş, belediyenin müdahil olmasıyla hızlanan davada 2008 yılında Gölcük Kadastro Mahkemesinin dava konusu parsellerin kadastro tespit malikleri veya mirasçılara tesciline karar verdiğini ifade ederek şöyle devam etti:

"Maalesef arsa üzerinde binası bulunan vatandaşların üzerine tapu tescil edilmiyor. Dava arsa üzerinde binası olanlara değil tapu sahiplerinin mirasçıları lehine sonuçlandı. Daha sonra temyize giden davayı Yargıtay 2011 yılında onadı. Bu kararın ardından yapılacak olan işlem tapuların orada binaları olan vatandaşların üzerine devredilmesiydi. Varislerin bir araya getirilmesi ve veraset intikallerinin yapılması uzun sürdü. El senetleriyle aldıkları kişilerin üzerine tapu çıkmayınca yeni tapu sahipleriyle tekrar buluşturduk hemşehrilerimizi. Karşılıklı anlaşma yoluyla belli bir bedel üzerinde anlaşarak tapularını alıyorlar şu an."

Vatandaşların, bu çalışmaların sonuçlanmasının ardından tapularını almaya başladığını belirten Ellibeş, "Şimdi bu süreç devam ediyor. Orada binaları olan tapuların kendi üzerine geçmesiyle ilgili başvurularını yapmışlar ve süreç şu anda hızla devam ediyor. Davaya konu 86 bin metrekarelik alanda 350 bina bulunuyor. Şu an tapusunu alanlar var, 196 kişi de işlem için başvurmuş bekliyor." şeklinde konuştu.

"Herkes mutlu, tapusunu alıyor"

Tapusuna kavuşan vatandaşlardan Kemal Kuru ise uzun bir belirsizlik sürecinin tamamlanmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, "Buraları yıllar önce muhtar senediyle aldık. Aldığımız kişiler buraların davalık olduğunu ama dava biter bitmez tapuyu vereceklerini söyleyerek bize sattılar ve buralara ev yaptık." ifadelerini kullandı.

Tapuları olmadığı için zaman zaman sıkıntı yaşadıklarına dikkati çeken Kuru, "Belediyenin müdahil olmasıyla yıllar süren dava sonuçlandı. Ben 2-3 sene önce yerimin tapusunu almak istesem karşımda bir muhatap yoktu. Davanın bitmesinin ardından karşımıza yerimizi satın alabileceğimiz birileri çıktı. Şu anda herkes mutlu, tapusunu alıyor." dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mehmet Ellibeş Yargıtay Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title