Haberler

Yarı Denizaltıyla Ege'nin Derinliklerine Yolculuk

Türkiye'nin gözde turistik merkezlerinden Muğla'nın Marmaris ilçesinde turlar düzenleyen yarı denizaltı, yerli ve yabancı tatilcileri Ege'nin derinliklerinde yolculuğa çıkarıyor.

SABRİ KESEN - Türkiye'nin gözde turistik merkezlerinden Muğla'nın Marmaris ilçesinde turlar düzenleyen yarı denizaltı, yerli ve yabancı tatilcileri Ege'nin derinliklerinde yolculuğa çıkarıyor.

Yarı denizaltının kaptanı Yusuf Dirmil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 30 yıldır balıkçılık, dalgıçlık ve kaptanlık yaptığını, su altının güzelliklerini herkese göstermek gibi bir hayali olduğunu söyledi.

Düzenlenen mavi turlarda tatilcilere deniz altını da gösterecek bir su aracı yaptırmak için incelemelere başladığını belirten Dirmil, bu çalışmalara başladığında Türkiye'de böyle bir su aracı bulunmadığının altını çizdi.

Ayden Mühendislik firmasına ulaşarak mühendislere fikri anlattığını ifade eden Dirmil, ortaklaşa yaptıkları çalışmalarla yarı denizaltıyı hayata geçirdiklerini kaydetti. Dirmil, altı denizaltı formunda yapılmış gemiye binen tatilcilerin, Ege'nin derinliklerini yakından görme imkanı bulduklarını, ayrıca katıldıkları turla Marmaris'in koylarını gezebildiklerini ifade etti.

Patent başvurusu yapıldı

Mayıs ayında suya indirilen, haziran ayından bu yana da turlara başlayan 26 metre boyundaki yarı denizaltının diğer ortağı Murat Kuyumcu ise gemi için Türk Standartları Enstitüsüne patent başvurusu yaptıklarını bildirdi.

Marmaris'in görünmeyen güzelliklerini yerli ve yabancı turistlere farklı bir pencereden göstermeyi amaçladıklarını dile getiren Kuyumcu, 148 kişi kapasiteli gemiye Türk Loydu tarafından "uygunluk belgesi" verildiğini söyledi.

Tasarımda çalışan mühendis Osman Uluşahin, geminin gezi, restoran ve yarı denizaltı olma özelliğini bir arada taşıması bakımından "dünyada bir ilk olduğunu" iddia etti.

Aynı firmada çalışan gemi mühendisi Ayçın Özsakabaşı da aracın yapımını 8 ayda tamamladıklarını anlattı.

Geminin proje aşamasında 8, imalatında da 20 kişilik bir ekibin çalıştığına değinen Özsakabaşı, "Yolcu gemisi olduğu için hiçbir işimizi riske atmadık. Bizim için en önemli olan hayallerin yanında bir de güvenlik. Yolcu güvenliği için en üst düzey önlemleri aldık. Tüm projelerimiz yetkili kurullarca kontrolden ve onaydan geçirilerek imalat yapıldı." dedi.

Marmaris Limanı'nda demirli yarı denizaltı ile tura çıkan yerli ve yabancı turistler, denizin altını ilk kez gördükleri için keyifli ve heyecanlı olduklarını belirtti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Marmaris Türkiye Muğla Ege Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title