Haberler

'Yargı Sadece 'Biz' Diyor'

Erdoğan, Anayasa Taslağı ile İlgili Yüksek Yargının Tutumunu "Sadece 'Ben, Biz' Diyorlar'' Sözleriyle Eleştirdi.

Başbakan ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu.

Başbakan ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Konuşmasında, anayasa değişiklik taslağındaki HSYK düzenlemesiyle ilgili olarak yüksek yargıdan gelen 'kuvvetler ayrılığına aykırı' yorumlarına da değinen Başbakan, bu kesime, "Her fırsatta kendilerini siyasi taraf haline getiren, siyasetçi gibi konuşan, hukuki değil siyasi yaklaşımlar içinde olan bir kısım yüksek yargı mensupları da önce kendileri, kuvvetler ayrılığına saygı göstermeli, yürütme ve yasamanın alanına müdahale etmekten, bu organların yetkilerini ele geçirmeye çalışmaktan vazgeçmelidirler," sözleriyle sert bir şekilde cevap verdi.

Pazar günü kutlanan Nevruz'un tüm Türkiye'de ciddi bir asayiş sorununa yer verilmeden geçtiğini belirten Başbakan, "Bahar nasıl uyanışsa, yeniden dirilişse, 2010 Nevruz'unun, 2010 baharının da Türkiye için yeni bir diriliş, yeni bir uyanış, yeni bir başlangıç, bir milat olmasını gönülden temenni ediyorum," dedi. Demokratik açılım kapsamındaki ses ve sahne sanatçıları ile radyocularla gerçekleştirdiği buluşmaları hatırlatan Başbakan, Türkiye'de ilk kez bir hükümetin, toplumun değişik kesimleriyle düzenli olarak bir araya geldiğinden bahsetti ve "Biliyoruz ki demokrasinin temeli diyalogdur, uzlaşı arayışıdır, farklı düşüncelere farklı göstermektir," diyerek, bu kesimlerin görüşlerini alma gereğinden söz etti.

ÂŞIK VEYSEL'İ ANDI

Grup konuşmasına, ölüm yıldönümü 21 Mart olan Âşık Veysel'i anarak başlayan Başbakan, ozanın, arkasında değer biçilemeyecek bir miras bıraktığından bahsetti.

"CANAYDIN ÖRNEK BİR BEYEFENDİ İDİ"

Dün hayatını kaybeden, Galatasaray kulübünün eski başkanlarından Özhan Canaydın'ı da anan Başbakan Erdoğan, Canaydın'dan 'dostum, kardeşim' diye bahsetti ve spor dünyasındaki beyefendiliğinden ve örnek bir insan olmasından bahsetti. Erdoğan, rahatsızlığının ilk dönemlerinde Canaydın'ı evinde ziyaret ettiğini de hatırlattı ve Galatasaray camiasına başsağlığı diledi.

"İLK KEZ BİR HÜKÜMET TOPLUMUN DEĞİŞİK KESİMLERİYLE BİR ARAYA GELİYOR"

Demokratik açılım kapsamındaki ses ve sahne sanatçıları ile radyocularla gerçekleştirdiği buluşmaları hatırlatan Başbakan, Türkiye'de ilk kez bir hükümetin, toplumun değişik kesimleriyle düzenli olarak bir araya geldiğinden bahsetti ve "Biliyoruz ki demokrasinin temeli diyalogdur, uzlaşı arayışıdır, farklı düşüncelere farklı göstermektir," diyerek, bu kesimlerin görüşlerini alma gereğinden söz etti.

"YAKICI SORUNLAR FİLMA KADRAJINDAN ÇIKIP DEVLETİN KADRAJINDA YER BULAMADI"

Sanatçılarla buluşmasından bahsederken "Ülkenin yakıcı sorunları, sinema ve tiyatro salonlarının duvarlarını aşamadı. Bu ülkenin yoksul, itilmiş, ötelenmiş kesimleri, film kadrajından çıkıp devletin kadrajında kendisine yer bulamadı. Bugün bizim çabamız, bizim mücadelemiz işte budur," ifadelerini kullandı.

"2010 NEVRUZ'UNUN TÜRKİYE İÇİN YENİ BİR DİRİLİŞ OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Pazar günü kutlanan Nevruz'un tüm Türkiye'de ciddi bir asayiş sorununa yer verilmeden geçtiğini belirten Başbakan, "Bahar nasıl uyanışsa, yeniden dirilişse, 2010 Nevruz'unun, 2010 baharının da Türkiye için yeni bir diriliş, yeni bir uyanış, yeni bir başlangıç, bir milat olmasını gönülden temenni ediyorum," dedi.

"YASAMA VE YÜRÜTMENİN YETKİLERİNİ ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞMAKTAN VAZGEÇMELİDİRLER"

Başbakan ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Konuşmasında, anayasa değişiklik taslağındaki HSYK düzenlemesiyle ilgili olarak yüksek yargıdan gelen 'kuvvetler ayrılığına aykırı' yorumlarına da değinen Başbakan, bu kesime, "Her fırsatta kendilerini siyasi taraf haline getiren, siyasetçi gibi konuşan, hukuki değil siyasi yaklaşımlar içinde olan bir kısım yüksek yargı mensupları da önce kendileri, kuvvetler ayrılığına saygı göstermeli, yürütme ve yasamanın alanına müdahale etmekten, bu organların yetkilerini ele geçirmeye çalışmaktan vazgeçmelidirler," sözleriyle sert bir şekilde cevap verdi. Erdoğan, "HSYK'nın içinde, parlamentonun onayıyla oraya gelecek bir tane yok," diyerek de yapılacak olan düzenlemede, parlamentonun, HSYK'ya üye atamayacağının altını çizdi.

"DAHA YÜKSEĞİ HEDEFLİYORSAK GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPMAK DURUMUNDAYIZ"

Toplumun hemen her kesiminin, Türkiye'nin mevcut anayasası ile çağdaş uygarlık yolunda layık olduğu noktalara ulaşamadığı konusunda ittifak halinde olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Eğer daha yükseği hedefliyorsak, eğer bugün elimizde olanları yeterli görmüyorsak, eğer daha üst seviyeleri gözümüze kestirmişsek, toplumumuzun ihtiyacı olan düzenlemeleri yapmak durumundayız," dedi.

"ŞAŞIYORUM; PARLAMENTO ONAYIYLA HSYK'YA BİR ÜYE BİLE ATANMAYACAK"

Anayasa değişiklik paketi taslak metninden bahseden Başbakan Erdoğan, muhalefetin ve yüksek yargının reaksiyonuna değindi ve "Fakat ben bazı şeylere şaşıyorum; metni mi okumadılar, taslaktan mı haberleri yok, 'Parlamento HSYK'yı düzenleyemez veya HSYK'nın içine parlamento üye veremez' HSYK'nın içinde, parlamentonun onayıyla oraya gelecek bir tane yok," dedi. Başbakan, sadece Adalet Bakanı ve müsteşarının, bugüne kadar ve Avrupa Birliği normlarında da olduğu gibi bu kurulda yer almaya devam edeceğinden bahsetti.

"YÜKSEK YARGI 'SADECE BİZ BELİRLERİZ' DİYOR"

Yüksek yargının, yapılması düşünülen düzenlemelerden rahatsız olduğunu hatırlatan Başbakan, bu kesimin, "Sadece ben, sadece biz,ö dediklerini kaydetti ve "Nerden çıktı şimdi bu ilk mahkeme," dediklerini dile getirdi. Başbakan, dünyada sistemin, yapılması planlanan şekilde olduğunu ve AB ülkelerinin çoğuna bakıldığında da bu sistemin uygulanmakta olduğunun görüleceğinin kaydetti. Erdoğan, hatta bu ülkelerde, parlamentoların bu atamaları yaptığını söyledi ve "AB ülkelerinin hepsini masaya yatırdık, hepsinde durum bu," diye ekledi.

"YARGI, KENDİ İÇİNDEKİ MAHKEMELERE HAZMEDEMİYOR"

Başbakan, bir gerilim olmasını istemedikleri için Türkiye'de, HSYK'ya atama yapılması görevini parlamentoya vermediklerinin altını çizdi. Anayasa değişiklik taslağında, bu görevin kısmen ilk derece mahkemelerine verildiğini söyleyen Başbakan, "Düşünebiliyor musunuz, yargı, kendi içindeki ilk derece mahkemeleri hazmedemiyor," dedi.

"HEPSİ İPE UN SERİYOR"

"Kapıları çalan yine biziz," diyerek, anayasa değişikliği konusundaki destek arayışlarından bahseden Başbakan Erdoğan, 'Bu çalışma TBMM'de yapılmadı', 'Seçimden sonra bakalım' türünden değerlendirmelerden söz etti ve muhalefetin ipe un serdiğini iddia etti. Erdoğan, "Ama bizim ne ipe un sermeye ne de o kadar geniş vakte artık tahammülümüz yok," diye de ekledi.

"HAFTA SONUNA KADAR HER TÜRLÜ ELEŞTRİRİYE VE ÖNERİYE AÇIK VE HAZIRIZ"

Değişiklik paketiyle ilgili olarak her türlü eleştiriye ve öneriye, hafta sonuna kadar açık ve hazır olduklarını söyleyen Başbakan, "İstiyoruz ki daha ne önerdiğimiz belli olmadan, kategorik olarak, toptancı bir şekilde, bu çalışmaya karşı tavır takınılmasın," dedi. Erdoğan, konu ile ilgili olarak, siyasetin bugün yine bir samimiyet sınavında olduğunu söyledi.

"KAPILARIN KAPANMADIĞINA İNANMAK İSTİYORUM"

Muhalefetin yaptığı açıklamaları 'aceleci' olarak değerlendiren Başbakan, kapıların henüz kapanmadığına inanmak istediğini söyledi. Yüksek yargının, 'kuvvetler ayrılığına aykırı' yorumlarına da değinen Başbakan, bu kesime şu sözlerle sert bir şekilde cevap verdi:

"YASAMA VE YÜRÜTMENİN YETKİLERİNİ ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞMAKTAN VAZGEÇMELİDİRLER"

"Her fırsatta kendilerini siyasi taraf haline getiren, siyasetçi gibi konuşan, hukuki değil siyasi yaklaşımlar içinde olan bir kısım yüksek yargı mensupları da önce kendileri, kuvvetler ayrılığına saygı göstermeli, yürütme ve yasamanın alanına müdahale etmekten, bu organların yetkilerini ele geçirmeye çalışmaktan vazgeçmelidirler. Hele hele 'Yargıyla dalga geçiyorlar' gibi nezaketten uzak, bulunduğu konumdan ve ağırbaşlılıktan uzak, milli iradeyi hafife alan açıklamalar, bu açıklamayı yapanlar adına, gerçekten ben onları çok talihsiz bir yaklaşım olarak değerlendirdim."

Başbakan Erdoğan'ın grup konuşması sonunda, AKP'ye katılan 15 belediye başkanına rozet

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Macron'dan Filistin sözü: Gerekli reformlar yapılırsa tanırız

Macron'dan Filistin sözü: Gerekli reformlar yapılırsa tanırız

Sadece Kürtçe hizmet vereceğini açıklayan kafe işletmecisi gözaltında

Sadece Kürtçe hizmet vereceğini açıklayan kafe işletmecisi gözaltında

Bakmadan Geçme

Konferans Ligi Şampiyonu Şampiyonlar Ligi'ne gidiyor mu? Limon FC olayı ne, Limon FC maçında ne oldu? #129300 30 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 30 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! İsrail lanetleme kararı nedir? Lanetleme kararı alınınca ne olur? 30 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 30 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Mourinho ne zaman İstanbul'a geliyor? Aziz Yıldırım transferi bitirdi Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? #129300 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Çorum'un Alaca ilçesini sel vurdu! Evler ve tarım arazileri sular altında kaldı

Çorum'un Alaca ilçesini sel vurdu! Evler ve tarım arazileri sular altında kaldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title