Haberler

Yalova'da Uyuşturucuyla Maddeyle Mücadele Çalıştayı

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Karaman: "İstanbul'da lise birinci sınıf öğrencilerinin ağırlığını oluşturduğu bir grup içerisinde her 10 öğrenciden 1'i yasa dışı uyuşturucu maddeyi kullanmış.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı İhsan Karaman, "İstanbul'da lise birinci sınıf öğrencilerinin ağırlığını oluşturduğu bir grup içerisinde her 10 öğrenciden 1'i yasa dışı uyuşturucu maddeyi kullanmış. Bu, çok gözümüzü açması gereken bir rakam ve gece sıcak yataklarımızda bizleri uyutmayacak bir rakam" dedi.

Yeşilay tarafından, "26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" etkinlikleri kapsamında Yalova'da bir otelde düzenlenen ve iki gün sürecek çalıştay başladı.

Karaman, düzenlediği basın toplantısında, çalıştayda, bağımlılık konusunun tüm boyutları ile ele alınacağı söyledi.

-"Gençliğimiz arasında uyuşturucu madde bağımlılığı giderek yayılıyor"

Psikiyatrist, adli tıp doktorları, Sağlık Bakanlığı ve STK temsilcileri, aktivistler, emniyet mensupları, din adamları, kafe sahipleri, tedavi görmüş bağımlıların; görüş ve deneyimleri ile hazırladıkları raporları paylaşacakları ifade eden Karaman, şöyle konuştu:

"Türkiye Yeşilay Cemiyetinin kuruluşundan bugüne uğraştığı temel bağımlılık konularından bir tanesi de uyuşturucu madde bağımlılığı. Ülkemizde bu illegal bir konu olduğu için aslında gerçek rakamlarıyla tam olarak bilinemeyebiliyor. İstatistiklere yansıyan şeyler genellikle bu konuda güvenlik birimlerinin yaptığı operasyonlarda yakalanan maddeler ya da gazetelerde 3'üncü sayfalarda yer alan uyuşturucu kullandığı için başına değişik şeyler gelen insanlar. Olaya bilimsel gözle baktığımız zaman ülkemizde özellikle son yıllarda yeni üretilen, her gün pıtrak gibi yeni bir örneği ortaya çıkan sentetik uyuşturucu, uyarıcı haplar vesilesiyle gençliğimiz arasında uyuşturucu madde bağımlılığının giderek yayıldığı görülür. Bu konuda en somut ve güncel rakamlardan bir tanesi İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 2 yıl boyunca İstanbul liselerinde yaptığı bir çalışma. Bu çalışmanın sonucunda İstanbul liselerinde 32 bin öğrenci arasında yapılan çalışmada öğrencilerin yüzde 9'unun bir kez olsun, çok kez olsun uyuşturucu ile tanıştığını gösteriyor. İstanbul'da lise 1'inci sınıf öğrencilerinin ağırlığını oluşturduğu bir grup içerisinde her 10 öğrenciden 1'i yasa dışı uyuşturucu maddeyi kullanmış. Bu, çok gözümüzü açması gereken bir rakam ve gece sıcak yataklarımızda bizleri uyutmayacak bir rakam. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz."

Uyuşturucuyla mücadelenin bugüne kadar güvenlik tedbirleriyle yapıldığını dile getiren Karaman, şunları kaydetti:

"Tedbir, bugüne kadar geleneksel olarak uyuşturucu maddeye karşı hep güvenlik tedbirleridir, adli tedbirlerdir; yakalanır, operasyon yapılır, mahkemeye gidilir, hapsedilir, el konulur. Güzel. Bu zaten yapılmak zorunda. Türkiye uyuşturucu madde konusunda transit konumda. Doğu'dan Batı'ya uyuşturucu trafiğinin tam kilit noktasında. Bu açıdan bu mücadele zaten sürecek ve sürmekte ama görüyoruz ki bugüne kadar bir derde deva olmamış. Yani bizim 10 çocuğumuzdan 1'inin uyuşturucu madde kullanmasına engel olabilmiş miyiz? Hayır. Yarın bu rakam 10 çocuktan 2'sine 3'üne doğru gitmeyecek mi? Gidebilecek. O halde bizim sahaya, insanlara, eğiticilere, kamu otoritesinin önünde yeni ve farklı bir teklifle çıkmamız lazım. Uyuşturucu madde bağımlılığı mücadelesi, önleme çalışmaları, zarar azaltımı, tedavisi ve rehabilitasyonu bu dört başlıkta yeni şeyler söylemenin zamanı gelmiştir. İşte Türkiye Yeşilay Cemiyeti, kendi tüzüğünden aldığı görevle ve tanımladığı misyon çerçevesinde bu konuda bir öncü konuma gelmiş ve böyle bir çalıştay düzenleyerek adım atmıştır." - Yalova

Kaynak: AA / Yerel

İhsan Karaman Türkiye Yalova Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title