Haberler

Vizesiz AB İçin Yol Haritası

Ankara AB'nin T.C. Vatandaşlarına Uyguladığı Vizenin Kalkmasını Kolaylaştırmak İçin Bir Yol Haritası Belirledi.

Ankara, Avrupa Birliği’nin T.C. vatandaşlarına uyguladığı vizenin kalkmasını kolaylaştırmak için bir yol haritası belirledi.

-  6 ay içinde biyometrik pasaportlar dağıtılmaya başlanacak.

-  1 yıl içinde ‘kaçakların’ iadesi anlaşması yapılacak.

-  Sınır güvenliğinin artırılması için düzenlemeler hayata geçirilecek.

-  AB’den önce vize kolaylığı, sonra vizesiz seyahat talep edilecek.

TÜRKİYE, AB’nin T.C. vatandaşlarına uyguladığı vizenin önce kolaylaştırılması ve daha sonra tamamen kaldırılması için kolları sıvadı. Bu konu, AB ile müzakerelerde “birinci madde” haline getirildi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bunun için Dışişleri Bakanlığı’nda, Müsteşar Yardımcısı Ayşe Sezgin Başkanlığı’nda bir komisyonun oluşturulduğunu söyledi. Bağış, “Amacımız, en geç bir yıl içerisinde vizeler konusunda AB ülkelerinin elindeki bütün karşı argümanları yok etmek” dedi. 

Düğmeye basıldı

Baltık gezisinden dönerken uçakta açıklamalar yapan Egemen Bağış’ın verdiği bilgiye göre “vizesiz AB süreci” şöyle işleyecek:

-  Devlet, biyometrik pasaportla ilgili çalışmaları yeniden başlattı. 6 ay içinde durumun netleşmesi ve pasaportların verilir hale gelmesi bekleniyor.

-  AB, “vize muafiyeti” için Sırbistan, Hırvatistan veya Makedonya gibi ülkelerle gerçekleştirdiği “Geri İade Antlaşması”nı Türkiye ile de imzalamak istiyor. Bu anlaşma Türkiye üzerinde AB ülkelerine “kaçak” giden üçüncü ülke vatandaşlarının iadesiyle ilgili. Önümüzdeki aylarda yoğun pazarlıklar yapılacak.

-  Türkiye’nin bunun için sınır güvenliğini artırması ve yaklaşık 50 bin kamu çalışanından oluşan bir teşkilatı kurması gerekiyor. Aynı zamanda AB’nın sınır güvenliğini sağlayan “Frontex” ile uyumlu bir çalışma içine girildi.

-  Son olarak, vizeler konusunu da içine alan ve 1996’da başlatılan Gümrük Birliği’nin bugünkü şartlara uygun hale getirilmesi konusunda da çalışmalar başlatıldı.

-  AB’den ilk aşamada bazı meslek gruplarına vize kolaylığı talep edilecek. Sonra da vizesiz döneme geçilmesi hedefleniyor.

Darbeci AB Başkanı

AB Başkanı Herman Van Rompuy, Brüksel’de iktidarı darbeyle ele geçirmekle suçlanıyor. İngiliz gazetesi Daily Telegraph, Van Rompuy’un 11 Şubat’taki Brüksel toplantısının ardından AB liderlerine yazdığı gizli bir mektubu ele geçirdi. Mektuba göre Van Rompuy, G20 zirvelerinde

AB’yi bizzat temsil etmesi konusunda “mutabık kalındığını” ilan etti. Birçok ülkeden “Böyle bir anlaşmaya varmadık. Bunun adı oldu bittidir” itirazı geldi.

Yetki gaspı

Almanya ve Fransa, AB’deki nüfuzlarını koruyabilmek için “silik” bir isim olan Van Rompuy’u başkanlığa getirmişti. Rompuy’un son müdahalesinin bir “yetki gaspı” olduğu, Brüksel’de “endişelerin” baş gösterdiği öne sürüldü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

30 yıl hapis cezası verilen Figen Yüksekdağ: Kimsenin yüzü düşmesin, yüreği kararmasın

30 yıl hapis cezası verilen Figen Yüksekdağ: Kimsenin yüzü düşmesin, yüreği kararmasın

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title