Haberler

Vestel Ceo'su Yüngül: Türkiye, Global Oyuncular Arasında Yer Alacak

Can ÖZLÜ/İZMİR, (DHA) VESTEL Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı (CEO) Ömer Yüngül, global ekonomik krizin henüz sona ermediğini söyledi.

Can ÖZLÜ/İZMİR, (DHA)

VESTEL Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı (CEO) Ömer Yüngül, global ekonomik krizin henüz sona ermediğini söyledi. Bu krizden Avrupa Birliği'nin önemli oranda etkilendiğini belirten Yüngül, "Avrupa'da ciddi konsalidasyon (elenmeler) olacak. Bu durum Türkiye için büyük fırsat. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bunu yapabilirsek Çin pazarına bile girebiliriz" dedi.

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından, 2005 yılından bu yana aralıksız sürdürülen 'Çarşamba toplantıları'nın yeni dönemdeki ilk buluşması Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapıldı. Yeni dönemin ilk konuğu Vestel Şirketler Grubu CEO'su Ömer Yüngül oldu. Yüngül 'Şirketlerimizin Geleceği- Hedef Dünya Şirketi Olmak' konulu konuşma yaptı. Konuşmasında, dünyayı sarsan küresel krizin günümüzdeki etkilerine değinen Yüngül, son ekonomik gelişmeler ile ilgili bilgi verdi.

Global ekonomik krize kadar Hong Kong, Singapur ve Dubai'nin ekonomik kalkınma bakımından öne çıkan şehirler olduğunu ancak, son krizle birlikte Dubai'nin gözden düştüğünü kaydeden Yüngül, "Üretimi yanına alamayan Dubai gerilerken Hong Kong ve Singapur üretimde atak yaparak değer kazandı ve krizden güçlenerek çıktı" dedi.

Türkiye'de, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ardından hiçbir hükümetin sanayi politikası oluşturamadığını, bu nedenle ülke olarak önemli fırsatları kaçırıldığını savunan Yüngül, şöyle konuştu:

"1980'li yıllarda 5 ana büyük grup belirleyen Kore Hyundai, Samsung ve LYG'ye o zamanın parası ile 7.5 milyar dolarlık nakit teşvik verdi. Bugün Samsung ve LG'nin her birinin ciroları 150 milyar doları geçti. Bizim 'Bir dünya markası yaratalım' diye hayal kurmamız çok zor. Çok büyük devlet destekleri, teşvik politikaları lazım. Bizim buralarda çok ütopik olmayıp gerçeklere dönmemiz lazım. Dolayısıyla bu ortamda bir dünyla markası yaratmak yerine mevcut durumu nasıl en iyi şekilde değerlendirebiliriz noktasına odaklanmak lazım. Bunun için de katma değeri yüksek ürünler üretmek gerekiyor."

İtalya Başbakanı Prodi'nin Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu ülkeleri ile iş yapacak Avrupa firmalarına 'Kendinize mutlaka Türk partner bulun' tavsiyesini gündeme getirdiğini hatırlatan Yüngül, "Prodi, 'Türki cumhuriyetler ve Ortadoğu'ya kendiniz girmeyin. Girerseniz mutlaka Türkiye'yi ortak alın. Merkezinizi Türkiye'de oluşturursanız bu ülkelere gitmek daha emniyetli ve daha çabuk olur, mutlaka oradaki şirketlere ortak olun' demiş. Bunu biz de görüyoruz. Her türlü olumsuzluklara karşı enseyi karartmadan yapacağımız çok şey olduğunu görüyoruz. Çok önemli insan kaynağımız var. 35 yaş üstü herkes enflasyon krizinden dayak yiyip çok önemli kriz tecrübesine ulaştı. Gelişmiş ekonomilerde enflasyonla mücadele sürecinde bu insan kaynağı çok işimize yarayacak. Çünkü çok hızlı karar alıp, çok hızlı hareket edemiyorlar" diye konuştu.

ORTADOĞU PAZARI DİKKAT ÇEKİCİYüngül ayrıca Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu'da kişi başına 2- 3 bin dolar olan milli gelirin, son yıllardaki ekonomik gelişmeler neticesinde 12- 15 bin dolarlara çıktığını belirterek, "Grubumuzun 2.5- 3 milyar dolar ihracatı var. Şu an ihracatta Avrupa'da sıçrama yapamıyoruz. Ortadoğu ve Türki cumhuriyetlerde ise ihracatımızı geçmişe göre 2'ye katlıyoruz" dedi. Yüngül şu an Türk firmalarının 'marka olalım' hedefi yerine güvenilir liman olarak Avrupa pazarından daha yüksek pay almaya odaklanması gerektiğine dikkat çekti. Yüngül, "Avrupalı bizi, Polonya, Macaristan ve Bulgaristan'dan daha huzurlu buluyor. Çünkü Avrupa'da çok büyük konsolidasyonlar olacak. Bu büyük bir fırsat. Güçlü oyuncuların olduğu bir yerdeyiz. Bu konsalidasyon sürecinde Avrupa ile işbirliğine girerken Çin'e çok rahat adım atacağız" dedi. İZMİR DAHA İYİSİNİ HAKEDİYORBu ortamda İzmir'in ülke ekonomisinde aldığı payın gerilediğini Çiğli OSB'de sanayi yatırımlarının durduğunu, bir çok işletmenin kiralık olduğunu ancak Manisa gibi kentlerde yatırım yapacak yeni arsa bulmakta güçlük çekildiğini kaydeDen Yüngül, "İzmir ne yazık ki geri kaldı. Bugün Manisa'da yatırım yapacak yer yok. İzmir' de Çiğli Atatürk OSB'de birçok yer kiraya verilmeye çalışıyor. İzmir'in daha iyi organize olması, kentin tanıtımını daha iyi yapması lazım. Bunun için şirketlerin kurumsal yapısının arttırılması, daha iyi tahsil yapan şirketlerin İstanbul'a gitmesini önleyecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi lazım. Bunları yapabilirsek İzmir daha iyi noktalara gelecektir" dedi.

DENİZLİ'DEN REFERANDUM YORUMUİZSİAD Başkanı İlknur Denizli ise, referandum sorası hükümetin ekonomiye odaklanması gerektiğini söyledi. Yakın tarihte bir genel seçim süreci olduğunu savunan Denizli, uzlaşma ile oluşacak yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Denizli, küresel krizin henüz dip yapmadığını, bazı gelişmiş ülkelerde ikinci dip tehdinin arttığını belirterek, "Global kriz henüz dip yapmadı. Sorunlu ülkeler için ikinci dip ya da uzun dönemli bir resesyon olabilir. Bu tip ülkelerin borç ve talep yetersizliğinden kaynaklanan yapısal problemleri, Türkiye'yi olumsuz etkiliyor. İhracat ve ithalat partnerimiz Avrupa Birliği'nde ciddi sıkıntılar var. Bu sıkıntıları aşmak ise dünya şirketleri yaratan bir ekonomi ile mümkün" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Kılıçdaroğlu'ndan emeklilere yönelik çok konuşulacak sözler: Hak ediyorlar, yan kardeşim o zaman

Kılıçdaroğlu'ndan emeklilere yönelik çok konuşulacak sözler: Hak ediyorlar, yan kardeşim o zaman

2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

Bakmadan Geçme

Adalet Bakanlığı atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı! Bugünün (28 Mayıs) kararları neler? Galatasaray Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacak mı? #9917 Okan Buruk boşandı mı, ayrıldı mı? 28 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 28 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 28 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 28 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 28 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? #128680 28 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ferdi gidiyor mu? Ferdi Kadıoğlu hangi takıma gidiyor?
Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title