Haberler

Vatandaşlık Yasasını Tartıştılar

Köln'de Düzenlenen Toplantıda Vatandaşlık Yasası Tartışıldı. Toplantıda Cdu, Spd, Yeşiller ve Sol Partili Milletvekilleri Vatandaşlık Yasası Konusundaki Görüşlerini Dile Getirdiler.

Köln'de düzenlenen toplantıda vatandaşlık yasası tartışıldı. Toplantıda CDU, SPD, Yeşiller ve Sol Partili milletvekilleri vatandaşlık yasası konusundaki görüşlerini dile getirdiler.

Alman Vatandaşlık Yasası'nın onuncu yıl dönümü nedeniyle Köln'de çeşitli siyasi partilerden milletvekillerinin katıldığı bir toplandı düzenlendi. Toplantıda CDU, SPD, Yeşiller ve Sol Partili milletvekilleri vatandaşlık yasası hakkında görüşlerini dile getirdiler. CDU/CSU fraksiyonu adına toplantıya katılan Federal Parlamento milletvekili Helmut Brandt, Türkiye'nin AB'ye girmesinin çifte vatandaşlık sorununun çözümünü kolaylaştıracağını belirtti. KRV Eyalet parlamentosu Milletvekili Arif Ünal ise eğer çoğunluk toplumu göçmenleri kabul etmiyorsa kimlik verilmesinin bir öneminin olmadığını ifade etti.

TÜRKİYE AB'YE GİRERSE SORUN ÇÖZÜLÜR

CDU/CSU adına görüşlerini dile getiren milletvekili Helmut Brandt şunları söyledi: ?Ben Aachen'den Türklerin yoğun yaşadığı bir kentten geliyorum. Orada hala uzun yıllar Almanlarla komşu olmasına ve Alman toplumunun içinde yaşamasına rağmen Almanca konuşamayan insanlar var. Bu da çocuklarına olumsuz yansıyor. Bunu değiştirmenin ne kadar önemli olduğunu her zaman dile getirdim. Vatandaşlığa geçiş için şartlar zaten kolaylaştırıldı. Bu koşulların daha da yumuşatılması entegrasyon sorununu çözmez. Alman vatandaşlığına geçmiş birine sorulduğunda, 'ben Türk'üm, Alman pasaportum var' diyor. Bana göre,'Ben Almanım ama Türk kökenliyim' demeli. Türkiye AB üyesi olsaydı çifte vatandaşlık sorunu daha kolay çözülürdü. Türkiye bunun için daha fazla çaba sarf etmeli. Türk Başbakan'ın Almanya'daki Türklere Köln'de, 'Türk kalın' şeklinde seslenmesi düşündürücü. Bu tür söylemler entegrasyon ve birlikte yaşama katkı sağlamaz.ö

ÇOĞUNLUK TOPLUMUNUN KABULÜ ÖNEMLİ

Toplantıda KRV Parlamentosu Milletvekili Arif Ünal, Yeşillerin konuyla ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:

?Vatandaşlık yasası 2000 yılında değiştirildiğinde insanların daha kolay vatandaşlığa geçebileceği söylenmişti. Ancak son 10 yılın rakamlarına baktığımızda vatandaşlığa geçişin düştüğünü görüyoruz. Alman vatandaşlığına geçiş eşit haklar için bir temel oluşturuyor. İnsanların Alman vatandaşlığına geçmemesinin en önemli nedeni çifte vatandaşlığın olmamasıdır. Çifte vatandaşlık bir realitedir ve politikacıların buna bir çözüm bulması gerekiyor. İkinci olarak, Almanya'da 8 yıl ikamet şartı yumuşatılmalı ve 5 yıla indirilmelidir. Bir kişinin Türk veya Alman olması tamamen duygularla ilgili bir konudur. 21.yüzyılda insanlar artık etnik kökenlerine göre ayrılmamalı. Ben her şeyden önce bir insanım. Almanya'da doğmuş ve yaşayan üçüncü kuşağa bile hala, 'Nereden geliyorsun? Ne zaman geri döneceksin' diye soruluyor. İnsanlara kimlikler dağıtılabilir ama çoğunluk toplum sizleri kabul etmiyorsa bunun hiç bir önemi yok ve birlikte yaşam sağlanamaz.ö

OPSİYON MODELİNE KARŞIYIZ

Eşit haklar için Alman vatandaşlığının önemine değinen Sol Partili NRW Milletvekili Özlem Alev Demirel, ?Ya vatandaşlılığa geçiş kolaylaştırılmalı ya da vatandaşlıktan bağımsız olarak seçme hakkı tanınmalı. Burada 5 yıl yaşayan bütün insanların Alman vatandaşlığına geçme hakkı olmalı. Vatandaşlığa geçişte alınan yüksek miktarlardaki harçlardan vazgeçilmeli. Ayrıca kişinin Almanca kendi ifade edebilmesi vatandaşlık için yeterli sayılmalı. Burada doğan çocuklar doğal olarak Alman vatandaşı olabilmeliler. Bizce çifte vatandaşlıktan öte çoklu vatandaşlığa izin verilmeli. Burada doğmuş çocuklar opsiyon modeli nedeniyle belli bir yaştan sonra Alman vatandaşlığı ile kendi ülke vatandaşlıkları arasında seçim yapmak zorunda bırakılıyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruzö şeklinde konuştu.

Köln belediye binasında düzenlenen ve yaklaşık 200 kişinin katıldığı toplantıda SPD'li Federal Parlamento Milletvekili Rolf Mützenich de partilerinin çifte vatandaşlıktan yana olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title