Haberler

"Varlığım Türk Varlığına Armağan Olmasın

Güncelleme:

BDP'den Yapılan Açıklamada, Çocuklarının Anadillerinden Koparılmalarına Müsaade Edilmeyeceği Yer Aldı.

Barış ve Demokrasi Partisi(BDP), okulların bir hafta boyunca boykot edilmesine destek toplamak amacıyla "Ana dil hakkı engellenemez" adı altında düzenlenen organizasyonda, "Bir eğitim öğretim yılına daha başladık. Okullar açıldı. Ama Kürt çocukları bugün okula gitmiyor. Aileleri, çocuklarının kendi anadillerinden koparılmalarına daha fazla müsaade etmeyeceklerini ilan ediyor" dedi.

BDP'nin, Ankara Güvenpark'ta yaptığı basın açıklamasına yaklaşık 50 kişi katıldı. Katılımcılar adına basın açıklamasını okuyan Sosyalist Demokrasi Partisi üyesi Hüseyin Taka açıklamada, "Biz, eşit özgür ve demokratik bir ortamda birlikte yaşamak istiyoruz. Bu nedenle Kürt halkının asimilasyoncu eğitimi boykot etmesini ve anadilde eğitim talebinin kabul edilmesini istiyor ve destekliyoruz. Anadilde eğitim haktır engellenemez diyoruz" dedi.

-"KÜLTÜREL ASİMİLASYONA VE KÜLTÜREL SOYKIRIMA KARŞI ANADİLİMİZ ONURUMUZDUR"-

Taka, okulları boykot eylemini Kürt Dili ve Eğitimi Hareketi'nin başlattığını ifade ederek, sivil toplum örgütünün, bir hafta sürecek okulları boykot kararı aldığını belirtti. Taka, "Çocuklar, kendilerini yok sayan ve bu güne kadar zorlandıkları "Varlığım Türk varlığına armağan olsun' andını söylemeyecek. Bizler Türkiye Emek barış ve demokrasi güçleri olarak anadilin en doğal hak olduğunu, Kürtlerin kendi anadillerinde eğitim yapma haklarının bir an önce devlet güvencesine alınmasını istiyoruz. Bizler farklı kültürler arasında sevgiyi kardeşliği savunuyoruz. Birbirlerinin ana dillerini yasaklayanların birbirini sevmesi ve kardeşçe bir arada yaşamasının mümkün olamayacağı inancındayız" dedi.

Anadilde eğitimin insani ve pedagojik olarak en bilimsel eğitim olduğunu dile getiren Taka, bu nedenle İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve daha birçok uluslar arası belgede anadilde eğitimin bir hak olarak görüldüğünü ifade etti.

Taka, "Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığı ve koşulunu belirleyen Lozan Anlaşması bu nedenle 42. Maddesi ile azınlıklara bu hakkı tanırken, aynı zamanda 39. Maddesi ile de farklı Müslüman halklara da anadil hakkını tanımıştır. Ancak bu hak cumhuriyet tarihi süresince, cumhuriyetin kurucuları içinde yer alan Kürtlere tanınmamış ve korkunç bir asimilasyon uygulanmıştır. Türkiye bu utançtan kurtulmalıdır" dedi.

-TÜRKİYE'YE NAZİ ALMANYASI BENZETMESİ-

Tarih boyunca farklılıkların ana dilini yasaklayanların kendi toplumlarına diktatörlük uygulayanlar olduğunu ifade eden Taka, Nazi Almanya'sının basın bilgi ve dil yönetmenliği çıkarıp kelime yasakları getirdiğini belirtti. Taka, "Türkiye her Kürtçe kelime için para cezaları uygulamış, 12 Eylül askeri faşist darbesi 2932 sayılı kanunu çıkararak Kürtçe yasağı getirmiştir. Bu yasa kaldırılmış olmasına rağmen yasaklar büyük oranda devam etmektedir. Kürt realitesi resmiyette tanınmış olmasına rağmen bu realitenin anadil hakkı üzerindeki yasaklar hala devam etmektedir" dedi.

Taka, "Asimilasyoncu uygulamaların başarı şansı kalmadığı gibi 30 yıldır süregelen kanlı çatışa sürecinin topluma büyük acılar yaşattığını söylüyoruz. Bugün ülkemizde 30 milyona yakın Kürt yaşamaktadır. Bu ülkenin bütçesindeki payları bilinmektedir. Kürtlerin kendi anadillerinde eğitim hakkı konusundaki devletsel sorumluluğu inkar edip, Kürtler kendi dillerini kendi kendilerine öğrensinler veya Kürtçe seçmeli ders olarak öğretilsin demek bu ülkenin yurttaşları arasında a

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title