Haberler

Vali Düzgün Talas'ta

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, ilçelere yönelik düzenlediği inceleme ve değerlendirme gezilerine Talas ile devam etti.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, ilçelere yönelik düzenlediği inceleme ve değerlendirme gezilerine Talas ile devam etti.

Vali Düzgün'ü Talas Kaymakamlığı'na gelişinde Kaymakam Yasemin Özata Çetinkaya, Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Nazmi Birol, İlçe Jandarma Komutanı Başçavuş Kasım Ergül ile kaymakamlık birim müdürleri karşıladı.

Talas ilçesinin tarihi ve idari yapısı ile belde ve köylerde yürütülen kamu çalışmaları hakkında Kaymakam Yasemin Özata Çetinkaya'dan kapsamlı bir brifing alan Vali Düzgün, zengin tarihi dokusu ile dikkat çeken ilçede kamu yöneticilerine bu alanda daha fazla duyarlılık göstermeleri talimatını verdi.

Talas Belediye Başkanlığı'nı ziyaret ederek Başkan Rıfat Yıldırım'dan çalışmaları hakkında bilgiler alan Vali Düzgün, belediye tarafından yayımlanan ilçeye özgü çiçekler ile tarihi yapıların bulunduğu kitapları inceledi. Talas Belediyesi'nin hava sporları konusunda önemli çalışmaları bulunduğuna ve bu durumun Kayseri'nin tanıtımı açısından önemine işaret eden Vali Düzgün, katkılarından dolayı Başkan Yıldırım'a teşekkür etti.

Başkan Yıldırım'ın Vali Düzgün'e ziyaret anısına eski Talas fotoğrafının yer aldığı saat ile Talas Çiçekleri tablosunu takdim etmesinin ardından Vali Düzgün Talas'a ait tarihi ve kültürel yapıların bulunduğu bölgeleri yerinde inceleyip, ilgililerden teknik bilgiler aldı.

İlk olarak Gölbaşı Meydanı'na giden ardından Ali Saib Paşa Sokak Sağlıklaştırma Projesi'ni yerinde gören Vali Düzgün, çalışmaları önemli ölçüde tamamlanan sokak üzerinde bulunan eski evleri inceledi, uzunluğu 600 metreyi bulan ve yeni keşfedilen yer altı kentini gezdi. 1886 yılında II. Abdulhamit dönemi Seraskerlerinden Talaslı Ali Saib Paşa tarafından yaptırılan ve aynı adı taşıyan camiyi de inceleyen Vali Düzgün, daha sonra Kaya Oyma Tol Kilisesi'ndeki restorasyon çalışmalarını denetledi. Vali Düzgün, restorasyonu tamamlanan evlerde hayata geçirilen gümüş atölyesi ile Yücel Çakmaklı Film Atölyesi'ni de ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Talas Kaymakamı Yasemin Özata Çetinkaya ve Talas Belediye Başkanı Rıfat Yıldırım'ın yanı sıra Özel İdare Genel Sekreteri Bayar Özsoy ile ilgili kamu kurumlarının yöneticilerinin eşlik ettiği inceleme ve değerlendirme gezisinin devamında Yaman Dede Konağı'nı ziyaret edip bilgiler alan Vali Düzgün, Tablakaya Mahallesi'nde 1886 yılında II. Abdulhamit döneminde Rum Kilisesi olarak yaptırılan ve 1925 yılında camiye dönüştürülen Yaman Dede Camii'sini de ziyaret etti.

Vali Düzgün, incelemelerinin ardından yaptığı değerlendirmede, Kayseri'nin çok zengin bir kültür mirasına sahip olduğunu, bunda da Talas'ın zengin tarihi geçmişi ile önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kadar ulaşan pek çok yapı ve yer altı şehirlerini Talas'ta görmenin mümkün olduğunu kaydeden ve bu durumu da çok önemsediğini dile getiren Vali Düzgün, şöyle devam etti:

"Talas'ta özellikle taş mimari konusunda zengin bir tarihi doku var. Bu tarihi dokuyu yeniden ayağa kaldırarak Talas'ın bir kültür merkezi olması yönünde ciddi çalışmalar var. Daha önce Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü görevini yaptığım dönemde de buradaki bazı çalışmaları, projeleri başlatma ve yerinde görme imkanım olmuştu. Hem Büyükşehir ve Talas Belediyelerimizin, hem Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü çalışmalar sayesinde Ali Saib Paşa Sokağı'nın 57 adet tarihi yapısı ayağa kaldırılıyor ve çalışmalar önümüzdeki aylarda tamamlanmış olacak. Talas'ta Ali Saib Paşa Sokağı'nın dışında da çok sayıda tarihi yapı ve çeşme var. Yapılan, devam eden ve yeni planlanan restorasyonlarla Talas'ın kültür turizmine hizmet edecek önemli bir merkez haline geleceğini düşünüyorum."

Vali Düzgün, turistlerin ulaşım rahatlığı açısından Kayseri Havalimanı'nın çok ciddi bir avantaj olduğunu, ancak havalimanına gelen turistlerin birçoğunun doğrudan Ürgüp, Nevşehir bölgesine gittiğini, bunu değiştirerek turistlerin rotalarına Kayseri'yi eklemek istediklerini bildirdi.

Bu yönde başlatılan çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Vali Düzgün, "Tüm Kayseri'yi, Soğanlı peribacalari, İncesu Kara Mustafa Paşa Kervansarayı, Sultanhan Kervansarayı, Karatay Kervansarayı, Selçuklu Emiri Melikgazi'nin türbesi, Develi, Bünyan, Talas ve Kayseri merkezdeki Selçuklu eserleri başta olmak üzere tüm dönemlere ait kültür varlıklarının yer aldığı "kültür rotaları" oluşturulması yönünde bir projemiz var. Aynı şekilde Kapuzbaşı Şelaleleri, Sultansazlığı Kuş Cenneti gibi doğal turizm değerlerimizde bu çalışmalarımızın içerisinde yer alacak. Büyükşehir Belediyemizin de il merkezi için kültür yolları projesi var. Bütün bu çalışmalarla birlikte Kayseri'nin bir kültür ve turizm kenti olarak da ön plana çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.

Vali Düzgün'ün Talas'ın tarihi dokusu ve zengin kültür miraslarını kapsayan inceleme ve değerlendirme gezisinde renkli görüntülerde yaşandı. Kemeraltı Bölgesi'nde Vali Düzgün'e sevgi gösterilerinde bulunan bazı vatandaşlara Klarnet Ustası Mehmet Ankaralı'nın nağmeleri eşlik edince keyifli anlar yaşandı. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Vali Orhan Düzgün Orhan Düzgün Mustafa Paşa Talas Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title