Haberler

Urla, 1923 Türkiye-Yunanistan Mübadelesini Konuştu

Urla Belediyesi, Urla Kent Konseyi ve Lozan Mübadilleri Vakfı işbirliği ile düzenlenen Urla Mübadele ve Karşılıklı Algılar Paneli’nde, 1923 Türkiye-Yunanistan Mübadelesi konuşuldu.

Urla Belediyesi, Urla Kent Konseyi ve Lozan Mübadilleri Vakfı işbirliği ile düzenlenen Urla Mübadele ve Karşılıklı Algılar Paneli'nde, 1923 Türkiye- Yunanistan Mübadelesi konuşuldu.

Urla Belediyesi, Urla Kent Konseyi ve Lozan Mübadilleri Vakfı işbirliği ile düzenlenen Urla Mübadele ve Karşılıklı Algılar Paneli, Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Mübadelenin 92. yıl dönümü dolayısı ile düzenlenen panele, Urla Kaymakamı MuratSefa Demiryürek, 22. Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, Lozan Mübadilleri Vakfı üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve mübadelenin izlerini yüreğinde taşıyan Urlalı Mübadiller katıldı. Cumhuriyet Dönemi'nde Türkiye'ye ve Türkiye'den yapılan en önemli göçlerden biri olan 1923 Türkiye- Yunanistan Mübadelesi konuşmacılar ve davetlilerin katılımı ile yeniden konuşuldu. Moderatörlüğünü Dr. Nazmi Üste'nin yaptığı panelin konuşmacıları arasında Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi Taner Yasav ve Araştırmacı Yazar Nedim Atilla yer aldı.

"HER İKİ TARAF İÇİN DE HASRET VE ACIYA NEDEN OLMUŞTUR"

Etkinlikte konuşan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, "Hepimizin kulağında mutlaka Rum aksanıyla anlatılan hikayeler vardır. Çocukluğumuzda mutlaka yarı Rumca, yarı Türkçe konuşulan sohbetlere tanıklık etmişizdir. Bizler, o günleri konuşmaya ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü Lozan Barış Antlaşması gereği yaşanılan mübadele; her iki taraf için de birçok ayrılığa, hasret ve acıya neden olmuştur. Bizler, tarihten notlar çıkararak geçmişimizi çocuklarımıza aktarmayı arzuluyoruz. Atalarımızı burada bir kez daha anıyor olmaktan dolayı çok mutlu ve bir o kadar duygu doluyum" diye konuştu.

"HASRETİN İKİ YAKASI OLMUŞUZ"

Lozan Mübadilleri Vakfı'nın amaçlarını ve projelerini anlatan Vakfın Ege Bölge Temsilcisi Taner Yasav da, "Mübadele ile insanlık birçok acıyı getiren, telafisi olmayan bir olay yaşadı. İki ülkenin karşılıklı birbirlerine olan anlayışlarını geliştirmek için vakfı kurduk. Aynı havayı, aynı denizi kullanıyoruz, hasretin iki yakası olmuşuz. Bu hasreti giderelim istedik" dedi.

"EŞYA GETİRMEDİLER, KÜLTÜR GETİRDİLER"

Mübadeleyi kültürel açıdan değerlendiren Nedim Atilla mübadele dolayısı ile iki tarafın kültürünün de zenginleştiğini söyleyerek Mübadiller için "Eşya getirmediler, kültür getirdiler" dedi. Yunanistan'ın en önemli sanatçıları, mimarlarının köklerinin Anadolu'dan geldiğinin dikkat çekici olduğunu söyleyen Atilla, "Hala Selanik'in en güzel lokantası Hoş Kokulu İzmir Lokantası'dır" diye konuştu.

ÖTEKİ KASABABÜYÜK BEĞENİ ALDI

Panelin ardından "Öteki Kasaba" film gösterimi ve karşılıklı algılar üzerine söyleşi gerçekleşti. Film gösterimi ve söyleşi ile iki ülke arasında yaşanan ön yargılar yeniden değerlendirildi. Mübadilleri duygulandıran ve düşündüren film, izleyicilerden tam not aldı. Moderatörlüğünü Dr. Levent Yılmaz'ın yaptığı söyleşinin konuşmacıları arasında filmin yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Nefin Dinç ve filmin Senaristi ve Danışmanı Herkül Millas yer aldı.

"TORUNUM 'KİM HAKLIYDI?' DEDİĞİNDE 'HİÇBİRİMİZ' DİYORUM"

İki ülke arasında etnik yargıların olduğuna değinen Millas, bilinçsizliğin olduğunu vurguladı. Okullarda alınan yanlış eğitimin sonunda yanlış bir algı oluşturulduğunu söyleyen Millas, "Torunum 'kim haklıydı?' dediğinde 'hiçbirimiz' diyorum" ifadelerini kullandı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yunanistan Türkiye İzmir Urla Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title