Haberler

Urfa'da Ekonomi Çevreleri KOSGEB'ten Verim Alamıyor

Güncelleme:

TÜMSİAD Şube Başkanı Sadık Sade, şehir merkezinde KOSGEB'in bürosunun olmamasından şikayet ederken, ASKON Şube Başkanı Şahin ise personelin sürekli tayin istemesinden rahatsız.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) adından da anlaşılacağı üzere küçük çaplı işletmelere maddi kaynak sağlamak ve girişimcilere ön ayak olmak için kurulmuştur. Kurumun Şanlıurfa'da da hizmet veren bir şubesi var. Ancak kent merkezinden çok uzak… Girişimcilik adına başvurmak isteyen bir vatandaş 25 kilometre yol kat ederek Organize Sanayi Bölgesi'ne kadar gitmesi gerekiyor. Bunun yanında iddiaya göre ise KOSGEB'e başvuran 90 projenin büyük bir bölümü daha inceleme aşamasına girmeden geri çevrilmiş. Hal böyle olunca çoğu vatandaş girişimcilikten vazgeçti.

TÜMSİAD BAŞKANI SADE'NİN TEPKİSİ SERT OLDU
TÜMSİAD Şube Başkanı Sadık Sade, vatandaşın bir evrak için iki defa gidip gelmesinin zor olacağını ifade ederek, "Daha önceden Ticaret Sanayi Odası'nda ve Esnaf Sanatkârlar Birliği'nde KOSGEB bürosu vardı. Vatandaş hemen şehir merkezine gidip evraklarını imzalatıyordu. Müdür bey buradaki ikisini de kapattırdı. Şimdi vatandaş bir proje için 20 kilometre gidip, 25 kilometre gelmek zorunda kalıyor. Organize Sanayi Bölgesi'ne belediye otobüsleri çalışmıyor. Herkesin özel arabası yok. Zaten küçük esnaf bu işlerle ilgileniyor. Herkesin de arabası yok. Kendisine buraya aç dedik, açmadı. Kendisine gel TÜMSİAD'ta sana bir oda verelim dedik. Bir defa imza attıktan sonra muhasebeci onaylayacak, ikinci defa oraya gitmeniz gerekecek. Yani, bir vatandaş ufak bir evrak için iki defa gidip, iki defa gelmek zorunda kalıyor. Biz bunu beyefendiye söyledik, maalesef dinlemedi" dedi.

'ZATEN BİR GİRİŞİMCİNİN PARASI OLSA PARA İSTEMEZ'
Sadık Sade, "Biz kendilerine dedik. Bakın, siz adamların girişimcilik belgelerini veriyorsunuz ama siz paralarını 7-8 ay veya bir yıl sonra veriyorsunuz. Zaten bir girişimcinin parası olsa para istemez. Müdür diyor ki, siz yanlış biliyorsunuz biz parayı önceden vermişiz. Maalesef Urfa'da bir senedir parasını alamayan insanlar var, iki senedir parasını alamayan insanlar var. Büro açmaları da kendi inisiyatiflerindedir. Urfa'da 90 projeden 74'ü geri çevrildi" diye konuştu.

ŞAHİN: 3 YIL HİZMETTE KALAN UZMAN BULUNMAMAKTA
Urfa'nın KOSGEB'ten yeterince verim alamadığından şikayet eden Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Şanlıurfa Şubesi Başkanı Orhan Şahin, ise KOSGEP personelinin sürekli tayin isteme sirkülasyonuna dikkat çekti ve "İlimize atanan KOSGEB uzmanları, geçmiş dönemlerde biriken iş yoğunluğundan dolayı tayin istemektedirler. Ancak KOSGEB ile uzmanlar arasında yapılan sözleşmede 5 yıl tayin istememe şartı bulunmasına rağmen, tayin isteyerek ilimizden ayrılmakta ve bu sebeple KOSGEB'den ilimizde bulunan başta KOBİ'ler olmak üzere yeteri düzeyde verim alamamaktadırlar. Son 8 yıllık süreçte 3 yıl aralıksız hizmette kalan KOSGEB uzmanı bulunmamaktadır. Bu konu hakkında gerekli incelemelerin yapılmasını ve KOSGEB bünyesinde bulunan uzman sayısının artırılmasını talep ediyoruz" dedi. Şahin, KOSGEB'le rapor hazırladıklarını ve bunu ilgili bakanlığa ilettiklerini söyledi.

ERKEKSOY DA PROJELERDEN DERT YANMIŞTI
Geçtiğimiz günlerde KOSGEB Şanlıurfa İl Müdürü İdris Erkeksoy, KOSGEB projelerine başvurarak projesi onaylanmayan birçok girişimcinin aslında ajans mağduru olduğunu söylemişti. Kendilerinin ön değerlendirmesinde onay verdiği ancak Ankara'dan dönen birçok projenin işletmeleri sıkıntıya sürüklediğini sözlerine ekleyen Müdür Erkeksoy, "Birçok proje aslında niteliği olmayan projeler. Yani kimseyi de germek istemiyorum ama birçok girişimci; çantacı danışman diyelim ya da bir reklam bürosunun hazırlamış olduğu projelerle karşımıza geldiler. Bu işletmelerimiz de mağdur oldular. Yani bir projeyi hazırlarken mutlak süreçte hakkını vermek, formatında yapmak gerekir. Sadece 'Ben katalog yapacağım, saat yapacağım, imsakiye yapacağım' diye karşımıza çıkan projeler KOBİ proje olamaz. Yani projelerin işletmeleri bir adım öteye götürmesi gerekir. Neticede para hepimizin parası, devletimizin parası. Bu türde projeleri yazanlara, bu türde projelerle karşımıza gelen arkadaşlarımızın dikkat etmelerini istiyorum. Sonuçta bu yaşananlar bölgemize de zarar verir" dedi. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Ekonomi Güncel Güncel Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title