Haberler

Üreticilerin "Bayramiç Beyazı"Nın Tescillenmesi Umudu

Sabahattin Sallama - Bayramiç Ziraat Odası'nın, Kaz Dağları eteklerinde yetiştirilen ve 'Bayramiç Beyazı' olarak adlandırılan nektarinin coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yaptığı başvurunun Resmi Gazete'de ilan edilmesi, bölge üreticisini sevindirdi.12 Ekim tarihli Resmi Gazetede ilanın yayımlanmasının ardından, 6 aylık itiraz süresi başlamış oldu.

Sabahattin Sallama - Bayramiç Ziraat Odası'nın, Kaz Dağları eteklerinde yetiştirilen ve 'Bayramiç Beyazı' olarak adlandırılan nektarinin coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yaptığı başvurunun Resmi Gazete'de ilan edilmesi, bölge üreticisini sevindirdi.

12 Ekim tarihli Resmi Gazetede ilanın yayımlanmasının ardından, 6 aylık itiraz süresi başlamış oldu. Bu süre içinde itiraz gelmemesi halinde Bayramiç Beyazı Nektarini coğrafi işaret olarak tescillenmiş olacak.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, coğrafi işaret başvurusuyla ilgili, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile işbirliği yaptıklarını ve 6 yıllık çalışma sonucunda bu aşamaya gelindiğini söyledi.

Bayramiç Beyazı olarak bilinen nektarinin, ilçeye özgü bir meyve olduğunu dile getiren Pehlivan, "Çekirdekten yetişen, kokusu, aroması ve farklı bir tadı olan meyve. Aynı meyve fidanı Bayramiç dışında dikildiğinde oluşan meyveler renk, tat ve şekil itibarı ile farklı oluyor. Bu da Kazdağları'nın oluşturduğu hava akımından kaynaklanıyor. Öncelikli olarak Bayramiç Beyazı bir kimliğe kavuştu. Önümüzdeki süreçte hedefimiz Bayramiç Beyazından reçel ve parfüm yapmak. Bu meyveyi tatmış olanlar çok iyi bilirler ki meyvenin kendine has cezbedici bir tadı ve kokusu var" diye konuştu.

Yörede organik nektarin ve elma üreticiliği yapan üniversite mezunu Mesut Şen ise, bölgede beyaz tüysüz şeftali olarak da anılan meyvenin kimliğe kavuşmasının, bölge halkına büyük bir ekonomik girdi sağlayacağını bildirdi. Şen,

"Bayramiç Beyazı yöremize has bir meyve. Özellikle İstanbul pazarında büyük rağbet görüyor. Böyle bir meyvenin kimliğe kavuşuyor olmasından dolayı bir üretici olarak çok mutlu oldum. Şimdi bu kimlik sayesinde meyveyi yurt dışına pazarlama şansı bulacağız" dedi.

Bayramiç Belediye Meclisi Üyesi ve üretici Alaaddin Yalçın ise, Bayramiç Beyazı'nın tescil çalışmalarını yakından takip ettiğini kaydederek, "Odamızın yapmış olduğu bu çok önemli çalışmadan dolayı kendilerini kutluyorum. Yaklaşık 6 yıldır süre gelen bu çalışma ilçemiz adına çok önemli, ilçemiz ekonomisine ve Bayramiç'in adının duyulmasına önemli katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

-İlan-

Resmi Gazete'deki ilanda, menşe adı olarak tescillenmesi istenilen ürünün ayırt edici özelliğinin; kendine özgü rengi, tadı, kokusu ve aroması ile diğer nektarin çeşitlerine göre kısmen daha uzun süre dayanması ve pazarlarda yüksek fiyat bulması olduğu ifade edildi.

Ürünün, Bayramiç yöresi dışındaki bölgelerdeki üreticilerin de talep ettikleri bir nektarin olduğu belirtilerek, yörede bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar sonucu Bayramiç Beyazı nektarinlerinin ilçede tamamen çekirdekten yetiştirilmesi nedeniyle belirgin bir varyasyonun ortaya çıktığının görüldüğü kaydedildi.

Bayramiç Beyazı nektarin ağaçlarının morfolojik özellikleri bakımından şeftali ve diğer nektarinlere çok benzemesine karşın meyve özellikleri bakımından büyük farklılıklar sergilediği, bu farklılığın nedeninin ise sert çekirdekli meyve türleri arasında karşılıklı doğal melezlenme sonrası oluştuğunun düşünüldüğü dile getirildi.

- ÇANAKKALE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title